Es destapa el secret prioratí de Torres

torres_secretdelpriorat
Un moment de la presentació a càrrec de Mireia Tottes i l’enòleg Jordi Foraster Foto: Joan Nebot – Vadevi.cat

Torres ha presentat el seu primer vi de verema tardana, Secret del Priorat, un vi dolç natural de DOQ Priorat elaborat a partir de raïm lleugerament sobremadurat de vells ceps de més de vuitanta anys de garnatxa i carinyena a parts iguals.

La primera anyada d’aquest vi, la del 2011, ha estat elaborada amb una part de raïm deshidratat, pansificat al propi cep, per aconseguir una major concentració de sucre sense perdre l’acidesa. Després d’aturar la fermentació alcohòlica de manera natural, sense addició d’alcohol, els vins se sotmeten a un afinament en roure francès durant 12 mesos. Part d’aquest envelliment s’ha realitzat en bótes centenàries que s’havien utilitzat antigament a les masies de la zona per elaborar el típic vi ranci del Priorat, les aromes del qual continuen impregnades en la fusta.

“Volem que aquest vi parli d’una època i d’un estil de vins que es feien al Priorat, una zona tradicionalment elaboradora de vins licorosos i rancis”, assenyala Mireia Torres Maczassek, directora general de Torres Priorat i membre de la cinquena generació de la família. I afegeix: “Secret del Priorat és, en certa manera, un homenatge a aquesta terra mil·lenària que ha desenvolupat i perfeccionat el cultiu de la vinya al llarg dels segles”.

Secret del Priorat s’elabora al celler de Torres al municipi del Lloar, neix de vinyes d’entre 80 i 100 anys d’antiguitat, plantades en pendents de llicorella, pissarra de color fosc pròpia d’aquesta regió. Són sòls pobres de pissarres amb quars i mica que dota als vins d’unes característiques especials, contribuint al seu caràcter intens i seductor. Els baixos rendiments, d’entre 1.000 i 1.500 kg per hectàrea, permeten tenir una gran concentració. Pel que fa a la climatologia, 2011 va ser un any sec, càlid, òptim per a l’elaboració d’aquest primer vi de verema tardana dels cellers Torres, amb una petita producció de només 2.500 ampolles de 37,5 cl que tenen un preu de venda al públic aproximat de 40 euros.

El seu disseny, sobri i clàssic, rememora la llegenda de l’origen del monestir d’Scala Dei i que li dóna nom, que diu que un pastor va tenir un somni en el que veia en aquest lloc una escala que portava fins a Déu.

Secret del Priorat és de color de cirera molt madura, amb el voraviu granat molt lluent. Té aromes molt intenses i netes en les que dominen les notes de fruita vermella i negra molt madura i de confitura de cirera i móra. En segon pla hi ha notes especiades, de vainilla i també pega-dolça negra.

A la boca té una entrada molt fresca i amable, amb el tacte àgil d’un vi sec. Un cop al paladar és molt concentrat i se li nota més la densitat, amb un pas lleument astringent i un punt amarg.

La dolçor és moderada i la frescor i una acidesa equilibrada li donen el punt llaminer de la fruita fresca, i el fan gens carregós i molt adient per acompanyar postres de xocolata negra, com el pastís sacher o directament xocolata negra, tot i que la frescor també el pot fer adient per combinar amb formatges forts i cremosos, com la Torta del Casar o els blaus.

Notícia de: Vadevi.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.