Agustí Pallejà Monfà, el soguer del Balç (1887-1960)

Miquel Martorell Garau

logo_cornudellencs570x30

Neix a la vila el dia de Sant Antoni (13 de juny), al número 24 del camí d’Albarca (ara carrer del Balç, 12), en una casa de molts germans. Aprèn molt aviat l’ofici de son pare, Agustí Pallejà Martí, i treballà a la “parada del filador”, a la dreta del barranc, dessota el noguer que plantà son padrí. La parada la tenien arrendada a la vila, a canvi d’abastir de sogues les campanes i el rellotge del comú, i de cordes les persianes de la Casa de la Vila.

Treballà el cànem tot el dia, i al tard l’acompanyen la mare i la filla Maria, que estirava. A la parada hi ha els estris de l’ofici: la xixarra, la cabra, la roda que du la mare, i la creu. El cànem, el rep del Segura, i ell mateix n’abasteix als espardenyers de Valls. Produeix sogues de dotze canes, ramals de cavalcadures, soguetes de persiana, fil d’empalomar, i cordetes de marrar marges.

Els diumenges anava a vendre per tota la muntanya (fins Els Torms, Prades i l’Albi), al Priorat (fins les Vilelles), i al Camp (Alforja i Les Borges). Ven els ramals a dues pessetes, i a vuit les sogues de dotze canes. Fia molt sovint, passant a cobrar per Tots Sants. Era ben conegut a tota la muntanya, amb el soguer de Flix com a únic competidor (que també treballava iute).

La festa del cànem era per Sant Blai “el de la gola”; però a la vila, la festa de debò era per Sant Joan amb un arròs al Codolar.

Dels dos fills, el noi Agustí caigué en la retirada republicana de Terol; la filla Maria es casa i passà a viure al carrer Major (1). Ell havia fet la mili a Canàries, on li tocà rebre els repatriats de Cuba. En acabar la Guerra Civil, s’estroncà el proveïment del cànem alancantí, i hagué de deixar la feina.

Finà al carrer Major de la nostra vila. El 25 de juny de 1989, per iniciativa de l’alcalde Alvar Busquets (disseny de Francesc Galan, finançament de la Diputació, i ceràmiques del colectiu d’artesans), la vila li feu homenatge i un monument al Balç, a la vora del noguer on ell cordejava (“Als mestres artesans i els seus aprenents que feren i fan gran aquesta vila”).

placa_artesania
Monument als artesans, al carrer del Balç. (Foto: Carles X. Cabós).

(1) A ella agraiexo les informacions que m’han permès confegir aquesta nota.


Breu galeria de gent de la vila (aportacions a l’història de Cornudella de Montsant: Miquel Martorell, Siurana desembre 1993): “UN ARTESA DE TOTA LA VIDA, EL SOGUER DEL BALÇ: AGUSTÍ PALLEJÀ MONFÀ (1887-1960)”. Publicat a Cornudella Blog: 20 novembre 2014.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.