La Morera: Una seixantena de persones a la jornada sobre turisme sostenible

Una imatge de la Jornada de dilluns a la Morera. Foto: Parlant del Priorat
Una imatge de la Jornada de dilluns a la Morera. Foto: Parlant del Priorat

Una seixantena de persones van participar dilluns al matí en la jornada “Turisme i territori sostenible al Priorat” que va celebrar-se a la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera de Montsant. La jornada estava organitzada pel Parc Natural de la Serra de Montsant i pel Departament d’Agricultura (DAAM) de la Generalitat, amb la col·laboració de la Taula que impulsa la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco (i que integren el Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona i l’associació Prioritat).

La jornada va ser oberta pel president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, que va destacar la necessitat que les institucions, entitats i ciutadans del territori busquin acords i marcs de col·laboració per consolidar l’actual model de desenvolupament comarcal, bastit els darrers vint anys, fonamentat en la recerca agrícola, paisatgística i turística.

En aquest sentit, però, Garcia creu que cal anar un pas més enllà. “Ha arribat l’hora que tots entenguem també que l’equilibri paisatgístic, la sostenibilitat i el respecte a l’entorn necessita de sensibilitat personal però també de partides pressupostàries destinades a la cura de l’entorn, el medi ambient, la sostenibilitat i la responsabilitat social”, va dir. En opinió de Garcia, “tot plegat forma part d’una manera de fer que contribueix no tan sols al respecte paisatgístic, sinó també a la venda del producte agrícola i turístic, l’arribada de turistes i, en definitiva, al desenvolupament econòmic”.

La jornada va posar damunt la taula diversos exemples de gestió turística sostenible, amb la presència, entre d’altres, de tècnics del Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia), declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des del 1997.

Durant la Jornada, es va presentar l’inici del procés per aconseguir l’adhesió a la Carta europea de turisme sostenible

La jornada donava continuïtat a la que ja s’havia organitzat a la Cartoixa d’Escaladei ara fa un any sota el títol Priorat, territori sostenible i turisme, claus de futur. Aquesta edició volia posar l’èmfasi, d’una banda, en quins poden ser els models de turisme sostenible que es poden desenvolupar al voltant d’un espai natural com el Parc Natural de Montsant i en una comarca com el Priorat. La Jornada pretén donar a conèixer com aquesta activitat turística pot beneficiar el desenvolupament local. D’altra banda, el Parc Natural de Montsant va presentar quins eren els projectes als quals s’està donant suport i liderant com és ara la Carta europea de turisme sostenible i la iniciativa de desenvolupament sostenible Fem Parc als parcs naturals de Catalunya.

Els espais naturals protegits són actualment un revulsiu econòmic per al territori, i, en aquest sentit, es constata que Catalunya s’està posicionant com una de les destinacions del turisme de natura de primer ordre a escala internacional. Els parcs naturals com el de Montsant són marcs on desenvolupar de manera sostenible aquest tipus d’activitat i que aquesta es tradueixi en termes de desenvolupament econòmic local bo i aportant una millora en la qualitat de vida de les persones que viuen en aquests indrets.

Van assistir a la Jornada més d’una seixantena de persones vinculades especialment a empreses d’activitats, allotjaments i restaurants del Priorat que van seguir amb gran interès les diferents comunicacions. Josep Capellà va obrir la Jornada amb una ponència marc sobre el turisme i les oportunitats dels espais naturals protegits que analitzava quin és el perfil d’aquest turisme de natura i com les poblacions al voltant dels espais naturals protegits es poden beneficiar d’aquesta activitat turística, alhora que en va assenyalar els possibles impactes negatius i debilitats. A continuació, Matteo Perrone, tècnic del Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia), va descriure quina és la realitat i les dificultats que està vivint un territori protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO on viuen poc més de 4.000 habitants però que rep l’impacte turístic de 2 milions de visitants anualment.

Neus Miró, coordinadora del Parc Natural de Montsant, va exposar quines són les línies de treball que l’equip de gestió del Parc està duent a terme i com aquestes línies es vinculen a altres iniciatives comarcals com són la Carta del paisatge i la presentació del Priorat com a paisatge agrícola cultural a la candidatura UNESCO de Patrimoni de la Humanitat. Ambdues s’entenen com a instruments que han de contribuir a la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics del Priorat, i, en aquest sentit, la iniciativa per aconseguir l’adhesió a la Carta europea de turisme sostenible que està engegant el Parc mateix pretén sumar les sinergies que fins ara s’han generat i conduir-les amb vistes a fixar els criteris sobre els quals s’ha de desenvolupar el turisme de manera sostenible al Priorat. David Esteller, per la seva banda, va explicar els pacs ecoturístics que s’han creat arran del projecte Fem Parc i que tenen com a centre d’interès la tortuga mediterrània, l’espiritualitat i els productors de Montsant.

La sessió final de la jornada va voler ser un primer espai de participació sobre quin és el model turístic que es vol per a la comarca del Priorat. La taula, moderada per Josep Capellà, va comptar amb la presència de Jaume Salvat del Parc Tecnològic d’Oci i Turisme de la Universitat Rovira i Virgili; Roser Vernet, coordinadora de Prioritat, entitat que promou la candidatura UNESCO del Priorat; Salvador Burgos-Porta i Cristina Jiménez de l’Associació Priorat Enoturisme; Cristina Beltran de l’Oficina d’Informació i Turisme del Consell Comarcal del Priorat, i Montserrat Solà, tècnica de l’Àrea d’Ús Públic del Parc Natural de Montsant.

El debat va tenir com a eix les consideracions i les percepcions del model turístic que cal definir entre tots els agents vinculats al turisme i es va fer a partir d’una sèrie de preguntes que tenien com a objectiu promoure el debat i la reflexió per poder encetar, a partir d’aquesta Jornada, un fòrum de debat entre el sector. En aquest sentit, el Parc Natural de Montsant va expressar la voluntat de donar continuïtat a aquest espai de debat a partir de la creació del Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

La Jornada va rebre el suport del Consorci Leader Priorat-Baix Camp, el Consell Comarcal del Priorat, Priorat Enoturisme, Prioritat, Serra de Llaberia i la Diputació de Tarragona, i va cloure amb un tast de productes locals de la comarca, i, especialment, dels productors vinculats al projecte De Montsant a taula.

Font: Consell Comarcal del Priorat, Dep. Agricultura Generalitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.