"El Cas Puig i Antich". Xerrada a càrrec de Pere Zanuy Rogés

Salvador Puig i Antich. Foto: Google images.
Salvador Puig i Antich. Foto: Google images.

Aquest dissabte 18 d’octubre a les 19’30 h., tindrà lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant la xerrada “El Cas Puig i Antich”. La conferència anirà a càrrec de Pere Zanuy Rogés, membre fundador de la plataforma cívica per demanar la revisió del procés militar fet contra Salvador Puig Antich.

Salvador Puig Antich (Barcelona, 30 de maig de 1948 – 2 de març de 1974) fou un anarquista català, actiu en el Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL) entre finals dels anys seixanta i començament dels setanta.

Va iniciar estudis universitaris de Ciències Econòmiques però va abandonar-los. Va fer el servei militar a Eivissa, destinat a la infermeria de la caserna. Un cop llicenciat, es va incorporar a la organització MIL integrant-se en la branca armada. Va participar en atracaments a bancs el botí dels quals es destinava a finançar les publicacions clandestines del grup i a ajudar els vaguistes i els obrers detinguts.

L’agost del 1973, es reuniren a Tolosa de Llenguadoc per tal de celebrar el Congrés d’Autodissolució del MIL. El setembre de 1973, després d’un atracament en una oficina de La Caixa de Bellver de Cerdanya, la policia va endegar una forta ofensiva contra els militants del MIL. La policia va detenir alguns companys d’Antich, un dels quals, després de ser interrogat i sotmès a tortura, va ser utilitzat de parany per la policia de la Brigada Político-Social de paisà per tal de detenir Xavier Garriga Paituví i Salvador Puig Antich. Van ser detinguts davant del bar Funicular, i tot seguit, els policies els van fer entrar al portal del número 70 del carrer de Girona, on hi va haver un tiroteig a conseqüència del qual Puig Antich quedà malferit i el jove subinspector de policia Francisco Anguas Barragán va resultar mort.

Va ser jutjat en Consell de Guerra i condemnat a mort per un Tribunal Militar.

A tot Europa, la reacció va ser immediata: El diari Libération va ser el primer de donar l’alerta, i es van ‘organitzar manifestacions demanant la commutació de la pena capital, però Franco no en concedí l’indult.

Salvador Puig Antich, de 25 anys, fou executat amb el mètode del garrot vil en una cel·la de la presó Model de Barcelona el 2 de març del 1974, a les 9:40 hores del matí. Va ser l’última execució a garrot vil de la dictadura.

L’any 2006 es va estrenar la pel·lícula “Salvador (Puig Antich)”, dirigida per Manuel Huerga i basada en la novel·la Compte enrere: la història de Salvador Puig Antich, escrita el 2001 pel periodista català Francesc Escribano. L’actor Daniel Brühl va interpretar el personatge de Salvador Puig i Antich.

En la banda sonora de la pel·lícula destaca la cançó de Lluís Llach I si canto trist, que va compondre el 1974 després de l’assassinat del jove Salvador i com a homenatge i record a la seva persona.

DIA : Dissabte 18 d’octubre de 2014
HORA: 19:30 hores
LLOC: Sala de Plens de l’Ajuntament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.