Caçadors contra la superpoblació de conills i porcs senglars

caçador

La superpoblació de porcs senglars a la demarcació de Tarragona manté en alerta els caçadors del territori. Al setembre ja van començar amb les batudes per reduir aquesta plaga que, a banda de produir importants danys en conreus, és la responsable d’entre 200 i 250 accidents de trànsit cada any a la demarcació. Així ho ha assegurat el portaveu de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, el qual estima que, cada campanya de caça, s’abaten més de 3.000 senglars al Camp i l’Ebre. El proper diumenge 12 d’octubre arrencarà la campanya de caça menor, centrada principalment en el conill, la perdiu, el tord, l’ànec i el tudó.

El proper diumenge, 12 d’octubre, s’obre a la demarcació de Tarragona la veda general de caça, amb l’autorització de la caça menor, que s’allargarà fins al 28 de febrer. El porc senglar, el conill i el tudó continuen sent les espècies que més se situen en el punt de mira dels caçadors del territori. Les poblacions de porc senglar més grans es registren a les comarques de l’interior com la Terra Alta, el Priorat, o el l’Alt Camp. Com ha explicat el portaveu de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, també la població de conill, tant al Camp com a l’Ebre, “està desmesurada”.

Pel que fa al tudó, l’activitat de l’home ha beneficiat que abandoni el seu hàbitat natural, que era el bosc. Aquest colom salvatge ha sabut trobar protecció a les zones habitades, on no té depredadors, torba menjar i beure, i l’home el respecta perquè en les zones urbanitzades no el pot matar. El cabirol, una espècie “molt ben censada”, també és un dels trofeus més apreciats pels caçadors.

Les espècies més abundants comporten molts problemes, sobretot a l’agricultura. A tall d’exemple, un tudó pot arribar a acumular al seu bec fins a una desena d’avellanes i es menja tots els brots que troba. També els conills suposen un mal de cap per citricultors i els viticultors ja que es troben amb les plantacions, sobretot vinyes joves, devorades. El porc senglar, a més, suposa un risc viari si es mou prop de les carreteres ja que, cada any, es denuncien entre 200 i 250 accidents de trànsit al Camp i l’Ebre on s’hi ha vist implicat algun exemplar d’aquesta espècie, que poden arribar a pesar un centenar de quilos.

Aquesta situació de superpoblació, segons Vidal, es deu als canvis en l’activitat humana al camp, a la menor afició a la caça, i als canviïs d’hàbitat que estan succeint com a conseqüència del canvi climàtic. “La caça en mesura és una eina de control professional que és necessària i obligada davant alguns tipus d’animals, però el fet de caçar no genera escola i té molts detractors”, ha assegurat Vidal.

A la demarcació hi ha unes 15.000 llicències de caça però, segons Vidal, l’afició es manté però no creix, i es concentra sobretot en el món rural.

Emergència cinegètica

El passat agost, el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va aconseguir que el departament d’Agricultura activés la declaració d’emergència cinegètica a bona part de Catalunya i treballés per activar-la a la resta del territori en les setmanes següents per tal de resoldre el greu problema causat per la superpoblació d’algunes espècies de fauna salvatge, sobretot de senglars, que destrossen les collites i fan cada vegada més inviable la feina de la pagesia. El sindicat ho havia exigit reiteradament al Govern català i el passat 13 d’agost van convocar una concentració en protesta per la manca d’actuació del Departament davant la delegació del Govern a Girona.

Arrel de les demandes dels pagesos, el subdirector general d’Activitats Cinegètiques es va comprometre a accelerar les tasques dels serveis territorials d’Agricultura a Tarragona i Terres de l’Ebre per aplicar també en aquestes zones l’emergència cinegètica.

El passat mes de maig va entrar en vigor l’aprovació de la norma que permet declarar l’emergència cinegètica. Aquesta norma va suposar un primer pas per fer front de manera efectiva als greus problemes que genera la fauna salvatge a l’agricultura, alhora que permet endegar un nou plantejament de gestió i noves accions mentre no es disposi d’una nova llei de caça catalana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.