Els germans Forcada Anglès (1678-1757). Diplomàtics i constructors.

Miquel Martorell Garau

logo_cornudellencs570x30

Jaume Forcada Anglès (1680-1737)

Germà de Joan Baptista Forcada Anglès (1678-1757), marxà de casa tot barallant-se amb la seva mare. Aixoplugat a Tarragona, estudià Teologia. Un cop obtingut el doctorat, aconseguí el nomenament de Canonge de la Seu, i sobretot Tresorer de la Seu (1721). L’any 1732 renuncià al càrrec de Tresorer per motius de salut, i es retirà a una casa del carrer de La Portella de Tarragona, des d’on dirigí la construcció de la Capella del Santíssim de la parroquial de Cornudella (1). Les obres duraren des de 1733 fins 1745 (ja mort el Dr. Jaume), i foren motiu d’un interessant epistolar entre ell i el rector de la vila, resseguint les obres de la capella.

Mort a Tarragona el mes doctubre de 1737, als cinquanta-set anys, fou enterrat al peu de l’altar major de la Capella amb gran solemnitat el 21 de desembre de 1739. Pocs dies abans havia mort el seu germanastre, el canonge Gaietà Argany Anglès (2).

Catedral de Tarragona. Foto: http://www.catedraldetarragona.com/
Catedral de Tarragona. Foto: http://www.catedraldetarragona.com/

Joan Baptista Forcada Anglès (1678-1757)

Fill de cirurgià Jaume Forcada i de Maria Anglès, i germà del canonge Jaume i de Maria (3). En morir el metge Forcada, Maria Anglès es casà novament, ara amb Gaietà Argany, i infantà Gaietà Argany Anglès, important canonge de la Seu de Tarragona (4). Cal notar encara que l’avi Forcada era Guillem, notari de cort habitant en Cornudella i d’origen mallorquí (5).

Ingressà al seminari de Tarragona, on es doctorà en Teologia. Marxà a Roma, i es doctorà en Dret Canònic i Dret Civil. Aconsenguí el nomenament de Monsenyor, i fou Prelat d’Honor i Cambrer Secret del papes Innocent XIII, Benet XIII i Benet XIV. Intervingué activament en favor del Concili Provincial de Tarragona (1728), i en la creació de la Congregació de Seminaris (1725), al costat de Benet XIII. I amb Benet XIV, actuà en el Concordat signat amb Espanya (1753), i en l’oferiment del cardenalat al Marquès de la Ensenada.

El seu interès per Cornudella queda manifest en la donació de la relíquia de Sant Joan Baptista, i en el Jubileu del 29 d’agost que aconseguí del papa Climent XI (1711) (6).

Morí el 19 de febrer de 1757, sent Cambrer d’Honor de Benet XIV, i fou enterrat en la capella de Sant Bruno de la Cartoixa de Roma.

(1) La notícia, la conec d’un Llibre de familia de l’arxiu de Can Grau; tot l’afer de la capella mereixeria un capítol a part i força divertit.
(2) Pel que fa als canonges Forcada, cal assenyalar que en el llistat de canonge de la Seu de Tarragona apareixen amb el nom de Saforcada; puc assegurar amb lota la documentació que he vist a Cornudella, que el cognom és Forcada; potser l’origen mallorquí de la familia afavorí l’error de Saforcada.
(3) Aquestes noticies, les he tret de la documentació de l’arxiu de la familia Grau, descendents dels Forcada mitjançant Argany i Compte; a la qual agraeixo les facilitats que m’han donat. Té gran interés el retrat de Joan Baptista Forcada que vaig veure al mejador de Can Gran, al carreró de la plaça de Sant Joan, pintat en Roma lo any 1733.
(4) Mort a la vila lany 1739.
(5) He vist el testament del metge Jaume Forcada, signat el 09.04.1678; l’arbre genealògic quedaria així: 1, Guillem, notari de cort (segons escriptura de 30.01.1678); 2, Maties, metge; 3, Jaume, metge; i 4, Joan Baptista i Jaume, canonges (i els oncles del canonges Bernabè i Bonaventura). Del casament de vidua Maria Anglès amb Gaietà Argany (a vegades iambé Argay), neixen el canonge Gaietà Argany Anglès i Maria, que es casà amb Joan Compte. Descendents directes d’aquest matrimoni foren els germans Josep i Domènec Compte, enduts presoners pels francesos l’any 1811 (el primer fou afusellat, i el segon pogué escapolir-se, segons notícia a les memòries de Pau Fort referides al 08.07.1811).
(6) És el jubileu de Sant Joan Degollat, quan Forcada era encarregat de Centelles, Bisbe de Viterbo.

……………………..


Breu galeria de gent de la vila (aportacions a l’història de Cornudella de Montsant: Miquel Martorell, Siurana desembre 1993): “Els germans Forcada Anglès, diplomàtics i constructors”. Publicat a Cornudella Blog: 28 setembre 2014.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.