Lliçó de democràcia. Pedro Javier Marín Garreta.

cat_escocia_senyeres

De qualsevol diccionari vàlid i vigent podem obtenir la definició de democràcia, i és la següent:  “La democràcia, és una forma d’organització social que atribueix la titularitat del poder al conjunt de la societat. En sentit estricte, la democràcia és una forma d’organització de l’Estat en la qual les decisions col·lectives són adoptades pel poble mitjançant mecanismes de participació directa o indirecta que confereixen legitimitat als seus representants”.

Dijous passat Escòcia va decidir a les urnes, no segregar-se del Regne Unit i és una decisió que ha de ser respectada per tots els escocesos, partidaris del sí o del no. La lliçó democràtica no ve tant de l’esperit de determinació independentista escocès com del Primer Ministre del Regne Unit David Cameron i el seu Govern. Cameron i el seu Govern podrien haver posat moltíssimes traves al referèndum escocès, però van optar per dignificar l’essència de la democràcia i van acordar en el diàleg legitimar el dret del poble escocès d’escollir el seu futur. Molts volen fer paral·lelismes amb el procés català, i encara que és cert que hi ha algunes variants que els diferencien, és encara més cert que hi ha més punts en comú pel que fa a les reivindicacions de les dues Nacions.

La negativa del Sr Rajoy i el seu Govern a voler afrontar el tema escudant-se en el que és només per a ells la Sagrada Constitució, dóna origen a poder aplicar l’adjectiu d’anti-demòcrates i en conseqüència la seva conversió al totalitarisme. La consulta catalana és un tempteig democràtic i sa, que té com a objectiu conèixer l’opinió de la ciutadania catalana sobre com desitjarien viure, no és vinculant, però en canvi crea por en àmbits polítics governamentals i en altres partits que últimament no viuen els seus millors moments.

El Sr Mas guarda un as a la màniga, i el Govern de Rajoy i altres, així com els mitjans de comunicació volen conèixer aquesta carta, és lògic, però encara és més normal que el Sr Mas no reveli la seva estratègia, perquè el Govern no pugui crear dubtoses accions d’última hora. Per molt que pensi, no sé què passarà el 9-N, però molt al marge del que jo pugui votar, o que no em deixin votar, el meu desig és que la V també signifiqui la victòria de l’essència de la democràcia, i que tots els que vivim a Catalunya tinguem accés a saber l’aire que volem respirar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.