El Parc Natural de Montsant signa un acord per recuperar conreus a la Morera

Acte de signatura del segon conveni de col·laboració. Foto: Parc Natural de Montsant.
Acte de signatura del segon conveni de col·laboració. Foto: Parc Natural de Montsant.

 

El Parc Natural de la Serra de Montsant va signar la setmana passada el segon acord de col·laboració per la recuperació de conreus abandonats a la Morera de Montsant. El Parc actua de mediador entre els propietaris de les terres abandonades i agricultors que volen reactivar-les. Aquest acord, permetrà recuperar no només el terreny abandonat sinó que a més es farà amb sembres, un tipus de conreu que fa anys es va perdre al municipi de la Morera de Montsant.

“L’objectiu és recuperar el mosaic agrícola que en les darreres dècades s’ha perdut, en favor de conreus com la vinya o l’olivera perquè donen més rendiment”, explica la tècnica del Parc Natural de la Serra de Montsant, Judit Sabater, qui afegeix que “el que volem és recuperar la biodiversitat d’aquests terrenys recuperant conreus com el de la fruita seca, els herbacis o fins i tot els fruiters que han desaparegut”.

La recuperació d’aquests terrenys es farà mitjançant sembres, que segons explica Judit Sabater “permetrà recuperar els terrenys on antigament s’hi havia sembrat blat per alimentar el bestiar”. “Aquestes terres es troben principalment a la zona nord de les muntanyes del Priorat”, explica la tècnica del Parc Natural de la Serra de Montsant.

L’acord estima la recuperació d’1 hectàrea, una superfície que més endavant es podria ampliar fins a 6 hectàrees. “Necessitem una extensió gran per poder recuperar tota la biodiversitat, però les parcel·les són molt petites i es troben en marges amb importants desnivells on la maquinaria no pot arribar”, explica Judit Sabater. Per ampliar més endavant el nombre d’hectàrees que es recuperarien el Parc Natural de la Serra de Montsant està negociant amb altres propietaris de terrenys.

 El primer acord

El Parc Natural de la Serra de Montsant va signar el primer acord per fer de mediador entre propietaris de terres abandonades i agricultors que volen reactivar-les al mes de juny. Es tractà del primer conveni d’aquestes característiques al territori del Parc, amb l’objectiu d’estendre’l a més municipis de la zona del Parc Natural de la Serra de Montsant per poder dinamitzar l’activitat agrícola.

“En el primer acord es va concertar la recuperació de 7 hectàrees propietat d’un únic agricultor amb l’objectiu de mantenir els usos dels terrenys, ja fossin forestal o agrícola” explica Judit Sabater. A través d’aquests acords, el Parc aposta per crear un model propi de col·laboracions entre propietaris que tenen abandonades les terres, sigui perquè viuen fora o perquè són massa grans per treballar-les, i agricultors que vulguin fer-se’n càrrec.

Un acord a tres bandes en el qual cadascuna de les parts en treu beneficis: Parc Natural (diversificació i millora d’hàbitats, increment de la biodiversitat, reducció del risc d’incendis i dinamització econòmica del territori), propietari (manteniment i millora del patrimoni) i agricultor (augment de la superfície productiva, valor afegit al producte i reconeixement social per la tasca de recuperació duta a terme).

Notícia de: Sílvia Fornós, http://www.diaridetarragona.com/comarques/29317/el-parc-de-montsant-signa-un-acord-per-recuperar-conreus-a-la-morera-

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.