Raïm del Priorat per identificar els llevats i els bacteris autòctons

L’objectiu del projecte Wildwine és identificar els microorganismes essencials en l’elaboració del vi que respectin la tipicitat i donin qualitat al vi d’una regió determinada

 

Reunió dels investigadors del projecte WildWine al celler Ferrer Bobet. Foto: Web del projecte WildWine. (delCamp.cat)
Reunió dels investigadors del projecte WildWine al celler Ferrer Bobet. Foto: Web del projecte WildWine. (delCamp.cat)

 

La Facultat d’Enologia de la URV ha engegat un estudi que porta per nom WildWine (‘vi salvatge’) per identificar els llevats i bacteris làctics responsables de la fermentació del raïm de manera natural que li aportin qualitat i informacions de les característiques autòctones d’aquest. L’objectiu és protegir la tipicitat, l’origen del producte i poder tenir una alternativa als llevats comercials, els cultius de accharomyces cerevisiae i d’Oenococcus oeni, que asseguren una elaboració controlada però al mateix temps, estandarditzen els productes.

El raïm del Priorat ha estat el primer a ser estudiat pel Grup de Biotecnologia Enològica de la URV per identificar els microorganismes autòctons de la regió i tipificar-los genèticament. Entre aquests, han destriat els llevats i bacteris que aporten qualitat i característiques positives al vi dels que no proporcionen característiques favorables (aromes i sabors contraproduents, etc.). Pròximament, i aprofitant la verema 2014, s’elaboraran vins experimentals als cellers de la zona per comprovar l’eficàcia dels microorganismes seleccions en les fermentacions. Un dels cellers col·laboradors d’aquesta part és el celler Ferrer-Bobet de la DOQ Priorat.

Albert Mas, responsable de l’estudi per part de la URV, afirma que «el projecte està sent un èxit perquè tots els grups han aconseguit bons resultats en la tipificació de llevats i bacteris autòctons de les respectives zones». L’estudi Wildwine va començar el 2012 i es preveu que la investigació finalitzi el 2015. Està finançat pel 7è Programa Marc (FP7) europeu i la finalitat no és només identificar els llevats i bacteris làctics autòctons del Priorat, sinó també col·laboren altres universitats per identificar els microorganismes d’altres regions com el Piemont a Itàlia, el Peloponès i Creta a Grècia i l’Aquitània a França.

Notícia de: delCamp.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.