Els bombers voluntaris de Cornudella es sumen a la protesta

El parc de bombers voluntaris de Cornudella llueix aquesta pancarta a la façana. Foto: Carles X. Cabós.
El parc de bombers voluntaris de Cornudella llueix aquesta pancarta a la façana. Foto: Carles X. Cabós.

 

Els bombers voluntaris de Cornudella de Montsant s’han sumat de forma explícita a les reivindicacions d’aquest col·lectiu davant les administracions, i el parc cornudellenc ha estat dels primers en col·locar una pancarta a la façana del parc.

Actualment, els voluntaris del parc de Cornudella -igual que els de la resta del país- només acudeixen a serveis que es donin dins la seva àrea d’actuació, que en aquest cas comprendria aproximadament  l’àrea compresa entre Coll d’Alforja, Crestes de la Llena, Montsant i el Coll de Porrera. En cas de que fossin requerits per a traslladar-se a serveis fora d’aquest àmbit, la resposta seria negativa donat que, com afirma el Cap de Parc de Cornudella, Jordi Nadal, “no podem garantir la sortida a sinistres  per que no podriem garantir un relleu del personal en cas que fes falta”.

Els bombers voluntaris reclamen a la Generalitat, entre d’altres coses, disposar de la condició d’Agent de l’Autoritat, cobertura sanitària en cas d’accident (per exemple, no tenen ni una mútua on acudir si pateixen lesions) o disposar d’incapacitat reglada per baixa a causa de lesions o accident en acte de servei. Per als voluntaris, aquestes mancances suposen no només un greuge important i desencisador, sinó una “greu irresponsabilitat” de tota l’Estructura i Comandament del Servei de Bombers i de l’acció política dels diferents Governs al llarg dels anys.

Jordi Nadal, però, vol deixar clar que “tot i les mancances que tenim, desde el nostre parc sempre farem el possible per sortir als serveis urgents que se’ns requereixi a la nostra vila i a la resta de pobles que ens envolten”, i que “nosaltres mai deixarem de fer els serveis urgents que entrin dins la nostra àrea d’actuació. Però la situació actual pot fer que per molt que vulguem no puguem, i un dels motius es que cada bomber té la seva propia feina, i com que no hi han facilitats pels empresaris que tenen bombers voluntaris a les seves empreses, aquests evidentment no poden deixar el seu lloc de treball per anar a realitzar els serveis com a bombers”.

El parc de bombers de Cornudella. Foto: Carles X. Cabós.
El parc de bombers de Cornudella. Foto: Carles X. Cabós.

Actualment el col·lectiu es troba davant una disminució dels efectius disponibles en els parcs, degut a nombrosos factors, posant en fallida el sistema. La capacitat actual dels bombers voluntaris per donar resposta a les emergències està al límit del col·lapse, segons expliquen en una carta adreçada als alcaldes el passat mes de juny. Als efectes de l’envelliment natural dels propis bombers, cal afegir-hi l’estat del mercat laboral, i la sempre difícil conciliació de la vida laboral amb la familiar i de voluntariat, que resulta cada vegada més complicada.

Els bombers reclamen un nou model de sistema mixt, basat en un mateix denominador comú que faci front a tots els problemes que els afecta, una llei integradora i unificadora del sistema mixt, que englobi tots els bombers (funcionaris, voluntaris i laborals) en un mateix patró comú per a tots.

Cal destacar que la feina d’un bomber voluntari és, essencialment, la mateixa que la d’un bomber professional. L’aspecte diferencial més important, es el de la vinculació amb la Generalitat -uns són treballadors de la Generalitat i els altres ho fan voluntàriament, sense cap vinculació laboral-. Els bombers funcionaris treballen en torns de 24 hores de guàrdia x 72 hores de descans, i els bombers voluntaris estan disponibles els 365 dies de l’any, a demanda.

Els Bombers Voluntaris de Catalunya, distribuïts en 77 Parcs de Bombers Voluntaris i les Agrupacions dels 73 Parcs Mixtes, donen servei a 946 municipis de Catalunya. Actualment, hi han 2.466 bombers funcionaris ( inclosos comandaments i personal no operatiu) i 2.342 bombers voluntaris (inclosos secció activa, veterans i especial).

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.