El Mas de la Barba i l'Alzina del Mas de la Barba

mas_barba_mic
El Mas de la Barba. Foto: http://muntanyesicamins.blogspot.com.es/2011/04/masos-de-siurana.html

 

El mas de la Barba (o Bàrbara) és l’única masia que es conserva en relatiu bon estat de les que hi havia escampades per damunt dels cingles. És al vessant est de Cantacorbs quan està a punt de diluir-se, cap al sud-est, per allà la plana d’en Guillem. El mas és encarat al curs del barranc de Prades i prop d’ell passa el vell camí de Siurana a Prades. Al seu costat hi creix una vella i gran alzina que porta el seu nom i declarada arbre d’interès monumental.

És, potser, un dels masos més veterans que foren bastits en aquestes contrades. No seria estrany que s’hi hagués arrecerat algun dels cavallers que van comandar les hosts de la reconquesta catalana a l’hora de l’embranzida per conquerir Siurana i que devia partir de les Albergades, unes terres pròximes sota el mas. Hi ha referències històriques que aquest mas ja existia el segle XIV com a Mas de n’Alanyà, nom de procedència rossellonesa i que probablement es relaciona amb la conquesta de Siurana. D’aleshores ençà deu haver experimentat moltes transformacions, però qui sap si un examen a fons per part dels arqueòlegs no conduiria a posar una base de sustentacle a això que pot semblar un estirabot però que potser podria arribar a ésser una hipòtesi.

El nom d’ara és modern, de cap a les darreries del segle XVII. El va heretar la muller de Mateu Juncosa, no sabent-se quin era el seu cognom de soltera, i que devia ésser una dona amb dots per a dirigir i controlar la hisenda, de tal temperament que li va prendre el nom del Mas d’en Juncosa, que pertanyia a la família del seu marit. La seva defunció es va produir el 1736, o una mica bans, i encara devia ésser a temps de patir alguna exigència de la partida de l’Austríac, un carrasclet de la Selva, o potser va tenir el gust d’afavorir-la en les seves accions de protesta, ja molt tardana, contra la implantació del règim borbònic.

.

El Mas de la Barba. Foto: http://muntanyesicamins.blogspot.com.es/2011/04/masos-de-siurana.html

.

La seva abreujació “Barba” és de principis del segle XIX. El mas fou abandonat com a residència el 1944, quan els maquis van afusellar l’amo del mas de la Bàrbara (o Barba), en Pere Juncosa Martorell, el primer diumenge de febrer, just abans d’una gran nevada. Acabada la festa de prometença de la filla i marxar els assistents cap al ball a Cornudella, sentiren uns trets al Mas i en retornar trobaren Pere Juncosa mort (hemorragia por rotura de la yugular derecha, en el campo a las 17.00, diu l’anotació de la defunció al Registre Civil). La dita popular sempre ha atribuit la mort per un enfrontament amb els Patacons que cercaven les joies dels dretans de Reus que les dugueren al Mas en unes mules a l’inici de la revolució. Son cosí, l’alcalde de Cornudella Joaquim Juncosa, va prometre que trobaria qui el va matar,  i també fou assasinat el 12 de febrer de 1945 (hemorragia interna, en el campo, a les 16,30; diu l’anotació de la defunció al Registre Civil) al Mas de l’Abella. En acabar de feinejar al camp, li va dir al mosso que marxés, que ell es quedava a recollir. Ja lluny, el mosso va sentir uns trets, i en retornar va trobar l’amo mort.

El fill de l’amo afusellat, el Ricard, anava a treballar al seu tros amb una mula, l’aixada i l’escopeta sempre a punt per a ser disparada, de tanta por que tenia.

Poc temps després d’aquestes dues morts, Camilo Morales Cortés, dentista de Reus i cap de la Falange de tota la zona, prometé aclarir els assassinats. També fou abatut en un encontre a Serra la Llena a primers d’Abril.

 

Informació històrica:

Miquel Martorell Garau:
http://cornudellablog.cat/qui-va-matar-lalcalde-joaquim-juncosa-puig-1221945/

Blog Muntanyes i Camins:
http://muntanyesicamins.blogspot.com.es/2011/04/masos-de-siurana.html

“Siurana de Prades. La terra i la gent”. Ramon Amigó.

 


 


 

L’Alzina del Mas de la Barba (arbre monumental de Catalunya)

Alzina-Mas-Barba

Terme municipal (comarca): Cornudella de Montsant (el Priorat)
Poble: Siurana.
AM 29.049.02 (1997)
Protecció: AM
Espècie: Quercus ilex
Mesures:
Alçària total (h) = 12,0 m
Volt de canó (c) = 3,27 m
Capçada mitjana (C) = 21,8 m
Notes (NB): A un marge al costat mateix del Mas de la Barba o Bàrbara trobem bonica i corpulenta alzina del mateix nom.

Veure fitxa complerta

 


 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.