Sacrifiquen la dotzena de porcs vietnamites hibridats al Priorat

 

porc_hibrid
Imatge d’un dels porcs hibridats.

 

Les finques de vinyes del paratge Baboixos incloses en el terme municipal de Falset han tingut uns veïns peculiars durant els darrers dies. Una família de porcs vietnamites hibridats amb porcs senglars autòctons s’havien apoderat de la zona i campaven lliures per les vinyes, on van provocar danys als conreus agrícoles. Els diversos propietaris afectats denunciaren la situació i el Cos d’Agents Rurals del Priorat van posar-se en marxa. La investigació d’aquests agents va ser dirigida a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

El problema començà en el moment en què una truja vietnamita adulta s’escapà d’un tancat proper a les finques de vinya. A partir d’aquí, l’animal es va reproduir amb exemplars de porc senglar autòcton de la zona. En total, els agents haurien comptabilitzat onze porcs hibridats a la zona dels Baboixos. Els animals hibridats són de diferent edat i mida, el que fa pensar als experts que podrien formar part de diverses ventrades de la truja vietnamita que s’escapà.

Els Agents Rurals van realitzar l’actuació durant la setmana passada, quan van capturar els animals i van introduir-ne onze en un tancat. El dotzè exemplar, un porc hibridat mascle, va haver de ser abatut pels caçadors locals.

La propietària del grup de porcs vietnamites d’on es va escapar la truja no comptava amb les condicions idònies en el tancat. Per aquest motiu i a petició seva, els agents rurals van sacrificar la resta d’exemplars hibridats capturats.

Els porcs hibridats poden provocar greus danys no només a les finques properes i en cultius agrícoles, sinó també al conjunt de la població de porcs senglars autòctons. Aquest tipus d’hibridació representa un perill també per la resta de medi natural de la zona. L’activitat cinegètica està regulada per la Generalitat de Catalunya, en concret pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Per la temporada 2014-2015, estableix que el cos d’Agents Rurals podrà actuar d’ofici en casos en què els animals hibridats causin danys o bé puguin suposar un perill imminent pel seu entorn, les persones o els seus bens materials. Segons la normativa, l’únic animal hibridat que no s’inclou en aquesta norma és l’estornell negre, ja que no està considerat com un animal susceptible a l’aprofitament cinegètic.

Font: Ariadna Escoda, Diari de Tarragona

Publicada el: 17-07-2014 a les 8:30

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.