Asseguren que el pantà de Riudecanyes comercialitza aigua de l'embassament del Siurana

Els alcaldes de Poboleda i Torroja, i el grup ecologista GEPEC, estan en peu de guerra amb la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Asseguren que el riu Siurana no té ni una gota d’aigua per la mala gestió que en fan. La comunitat de regants defensa la seva gestió, i l’ACA i la Generalitat asseguren que estudiaran els fets.

Les acusacions dels alcaldes de Poboleda i de Torroja van més enllà del cabal ecològic del riu. Creuen que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes agafa més aigua de la que li pertoca i que després la comercialitza. Un fet que des de l’ACA asseguren no tenir-ne coneixement i que des del pantà de Riudecanyes neguen taxativament.

El passat divendres 13 de juny, un grup de voluntàries i voluntaris del GEPEC-EdC van fer costat als alcaldes i als presidents de les comunitats de regants de Poboleda i Torroja en un acte reivindicatiu sobre la mateixa presa, construïda l’any 45, per portar l’aigua cap a l’embassament de Riudecanyes.

GEPEC_20140613
Un moment de l’acció reinvindicativa del grup ecologista. Foto: Aniol Poblet – gepec.cat

Segons expliquen al seu web els ecologistes, aigues avall de la Venta del Pubill, una captació d’aigua deixa el riu eixut la major part de l’any. L’aigua és desviada cap a l’embassament de Riudecanyes. La conca del Riudecanyes acostuma a ser insuficient per omplir l’embassament. Per aquest motiu es va buscar la manera d’aportar-li més aigua. La solució va venir amb aquesta captació que porta l’aigua des de la conca del Siurana. Podria ser una solució acceptable per la gent del territori i també per l’ecosistema si es respectés el cabal ecològic del riu Siurana. Ara mateix la poca aigua que li resta al riu està embassada i només és font de mosquits. El microclima de la zona és alterat per la manca d’aigua fent que els estius siguin més calorosos. L’aigua de rec pels pagesos de la zona és de baixa qualitat. El bosc de ribera es ressent també d’aquesta manca de la humitat suficient.

Malgrat que el mecanisme de la captació d’aigua està preparat per tancar-se i deixar que l’aigua baixi pel seu curs natural, fa anys que no es fa servir. Fins i tot és possible que degut al desús hagi perdut la seva funcionalitat.

Davant de tot això, el GEPEC es pregunta: “Com és que aquesta primavera la presa de Riudecanyes ha sobreeixit durant setmanes i no s’ha donat pas a l’aigua cap al Siurana? Quin volum d’aigua administra cada any l’embassament de Riudecanyes i com es distribueix? D’ençà dels anys 80 en que el mini-transvassament de l’Ebre començà a portar l’aigua a la ciutat de Reus, l’aigua del pantà és tota pels regants? Quina quantitat en gasten? Quina quantitat d’aigua sobra i què se’n fa? Que l’aigua del Siurana no arribi a la seva desembocadura, és a dir al riu Ebre, ho hauríem de considerar si més no un micro-transvassament de l’Ebre? Gràcies a la nostra pressió i la dels representants de Poboleda i Torroja, de forma miraculosa, des d’ahir torna a baixar aigua pel riu Siurana”.

I acaba dient: “Ens preguntem quan durarà. Continuarem a l’aguait”.


Fonts:

http://www.canalreustv.cat/new/riu-siurana-ni-una-gota-daiguan. Dimarts, 17/06/2014

http://gepec.cat/show_new.php?id=127. Dimarts, 17/06/2014


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.