"El gran repte futur del Priorat és consolidar el nostre model de desenvolupament"

Entrevista de la revista ACM (Associació Catalana de Municipis) número 352 – juny 2014

Joan Carles Garcia,

President del Consell Comarcal del Priorat. Va néixer el 1965 a Porrera. Està casat i té dos fills. Garcia és funcionari i la seva trajectòria municipal es basa en vuit anys de regidor a l’Ajuntament de Capçanes, d’on n’és alcalde en l’actualitat des del 2011. A nivell del Consell Comarcal del Priorat, va ser vicepresident primer durant quatre anys i vicepresident segon durant dos anys. És l’actual president des del maig del 2013, fruit d’un pacte de legislatura. És president del Consorci Leader Priorat-Baix Camp i el representant del Consell Comarcal en el Consorci per a la gestió dels residus de les comarques del Priorat, Terra Alta i Ribera d’Ebre.

 

jcgarcia_acm201406

 

Vostè fa menys d’un any que és president del Consell Comarcal del Priorat. Quines prioritats s’ha fixat?

La principal prioritat de qualsevol institució, en aquests moments, no pot ser cap altra que garantir la prestació amb qualitat de serveis imprescindibles per a la normal activitat de molts col·lectius de la comarca com són els escolars, les persones dependents, els emprenedors, els aturats o aquelles persones que ara travessen dificultats… Això vol dir, per exemple, que hem prioritzat la formació d’aturats a través de la figura d’AODL (Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local). Tot i això, malgrat les urgències del moment, no podem perdre de vista els objectius a llarg termini. I en aquest sentit, com una prioritat, seguim impulsant l’actual model de desenvolupament de la comarca, i ho hem fet amb l’aprovació definitiva de la Carta del Paisatge o l’impuls a la candidatura de la comarca a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

L’alternança en el govern ha estat conseqüència d’un acord entre PSC, ERC i el grup d’independents. Què ha aportat un govern de coalició?

La part positiva d’un govern de coalició és que l’anàlisi de la realitat, en aquest cas comarcal, sempre acaba enriquint-se perquè els punts de vista no sempre són coincidents i, per tant, hi ha més matisos. Això és bo. Però és que, a més, en una comarca com el Priorat, totes les forces polítiques, si fa o no fa, estem d’acord en quins són els pilars bàsics del model de desenvolupament de la comarca: una agricultura de qualitat (amb el vi i l’oli com a productes estrella), el turisme i l’excel·lència territorial i paisatgística.

Estem en un context on cal ser molt curós: com s’aplica aquesta dinàmica en un consell comarcal?

D’una banda, penso que la clau per ser curosos és mirar de tenir clares les prioritats institucionals, d’acord amb les teves competències i amb les necessitats i demandes ciutadanes. D’altra banda, al Consell Comarcal del Priorat vam començar a aplicar un pla d’austeritat el 2008, que ens ha permès reduir de manera important el dèficit sense que s’hagin vist afectats els serveis que considerem bàsics per al nostre territori.

Cal reivindicar més que mai el paper de l’ens comarcal?

En comarques rurals, de petits municipis i disperses geogràficament com és la nostra, els consells comarcals són essencials com a instruments de complement i suport als municipis, en totes aquelles àrees on sovint els ajuntaments no poden arribar per raons d’economia d’escala… A més, ara els temps ens demana que provem noves fórmules de gestió com pot ser la mancomunació de serveis, però respectant sempre, això sí, l’autonomia municipal.

En més d’un lloc, ha comentat que el Priorat és una comarca amb molt de potencial. En quin sentit?

En el sentit que tenim una agroindústria molt prestigiosa, que és un sector fonamental per a l’economia catalana, on hi ha un dels clústers agroalimentaris més importants d’Europa. Els vins de la comarca del Priorat, per exemple, són marques cèlebres arreu del món. Sumem-li a tot això l’excel·lencia d’altres productes agraris, l’auge de l’enoturisme i l’oleoturisme, un paisatge reconegut i ben conservat… El camí que encara hem de recórrer és enorme, n’estic convençut.

A nivell turístic, les propostes passen pel vi, el senderisme i el paisatge?

Sí, i pel turisme cultural i l’oleoturisme… Les bases es van fixar en el Pla de Foment de Turisme, que va impulsar la institució i que, entre d’altres coses, ha representat la recuperació i senyalització turística d’una important xarxa de camins. Però és que, a més, tenim altres puntals dels quals, sovint, es parla ben poc, com és el turisme esportiu, amb la serra de Montsant i Siurana convertides en un dels millors llocs del món on practicar l’escalada i on arriba gent de tot el planeta.

Un dels temes que heu rebutjat és el projecte de la MAT Escatrón-La Secuita. Per què?

Per coherència amb el model de desenvolupament del que parlàvem, basat en l’excel·lència paisatgística, territorial, agrícola i turística. Aquest és un model de qualitat que, en gran mesura, hem pogut configurar gràcies a una inversió importantíssima de fons europeus i de la Generalitat. Què hem de fer ara? Dir que sí a una línia que posa en perill el model que hem bastit entre tots i que hem subvencionat amb diners públics? No té cap mena de sentit. Tot no és compatible en un mateix territori.

I a nivell social. Quines polítiques feu?

Ens agradaria poder fer més, és veritat, però els pressupostos que ara tenim són els que són. Tot i així, ho comentava abans: hem intentat, per exemple, fomentar l’ocupació i la formació d’aturats a través de la figura d’AODL (Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local). I alhora, ens esforcem, des de Serveis Socials, a millorar la coordinació amb totes aquelles entitats, com Càritas o Creu Roja, que treballen directament amb els més afectats per la crisi. Estem fent un gran esforç en aquest sentit, i la col·laboració és molt estreta, quotidiana, directa.

Quins reptes de futur caldrà afrontar al Priorat?

Insisteixo en el que deia: el gran repte futur del Priorat és consolidar el nostre model de desenvolupament, basat en l’agricultura, el
turisme i el paisatge de qualitat. I fer-ho sense oblidar-nos, ara més que mai, d’aquelles persones que estan travessant moltes dificultats i que necessiten de suport social actiu. Una comarca rural com la nostra, envellida i dispersa geogràficament, sempre necessitarà de serveis públics potents, que contribueixin a igualar les oportunitats i l’accès als serveis de tots els ciutadans, siguin grans, joves o nens i tinguin els recursos econòmics que tinguin.

jcgarcia2_acm201406


Entrevista a Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat. Text i fotos: ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS. JUNY 2014.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.