L'arròs popular de l'11 de Setembre i els paellers de la vila.

paella1D’un poble rural amb poca tradició turística; a qui se li acut inventar-se una festa, mai vista al poble, on el component bàsic és una paella d’arròs, cosa més pensada per al turisme de sol i platja, i en una data on els valors patriòtics del nostre país estan exaltats?

Doncs sí, sempre hi ha algú disposat a emprendre noves aventures que, amb una bona acceptació per part dels seus conciutadans, poden arribar a esdevenir una festa local assenyalada en l’anuari de festes populars en el decurs dels anys.

Durant l’any 1990 van coincidir dos factors indispensables per iniciar aquesta emblemàtica trajectòria de la Paella  de Cornudella de Montsant. Per una banda, al Restaurant El Bassot (avui una nau desaprofitada al costat de la paella2piscina municipal) es duia a terme un curs subvencionat per l’INEM de cuina i, per l’altra banda, hi havia una Comissió de Festes depenent de l’Ajuntament molt activa. Cal remarcar que, com passa moltes vegades en els pobles petits, hi havia gent que pertanyia als dos factors.

Quina va ser la pregunta que es va plantejar la Comissió de Festes d’aquell ajuntament presidit pel tants anys alcalde de la vila, senyor Àlvar Busquets (ERC). Que podem fer per la Diada de Catalunya a la nostra Vila que uneixi tota la gent del poble, tingui l’ideari que tingui, en un sol acte?

Després de deixar vaguejar idees, es va creure oportú planificar un àpat multitudinari. Quin àpat es pot fer a l’engròs? La resposta la va tenir en Ramon Obradors, una paella mixta, carn i peix, cuita amb llenya. Aquell any, per temptejar a la població, es va fer paella3una paella per a 500 persones, els estris necessaris es van llogar a Picamoixons. Els encarregats de fer-la van ser el grup de persones que estaven fent el curs de cuina esmentat anteriorment dirigits pel senyor Ramon Obradors, llavors cuiner i propietari del restaurant El Bassot.

L’èxit de la festa va ser tant, que el senyor alcalde es va veure obligat a prendre la iniciativa per consolidar aquesta festa. Ja que els pressupostos municipals d’aleshores no ho podien assumir, el senyor alcalde va proposar a la població fer un pot comú de donacions populars per a l’adquisició d’una paella i els estris necessaris. Només cal dir-vos que l’onze de setembre de paella41991 s’inaugurava a la Plaça de la Vila una paella per a 1.300 persones (plat de poble) feta pel cornudellenc Mario Ferré.

Així va ser com va començar aquesta festa popular tan arrelada a la nostra Vila. Ja són 16 anys, ja són 16 paelles per a la Diada de Catalunya, la Diada de tots, de dretes, d’esquerres i d’on sigui, però principalment la Diada de Cornudella de Montsant.

Ràpidament es va consolidar un grup de persones que se’n van fer càrrec de tirar endavant aquesta festa. Alguns de l’inici avui no hi són i d’altres s’han incorporat, però l’eix vertebral hi és. El grup està format pel fogoner Joan Dolcet i els cuiners, per ordre d’antiguitat, Ramon Obradors (Cap de Colla), Jaume Ferrer, Joan Silva, Manuel Cárdenas i Carles Chiglino, avui anomenats paella5“Els Paellers de Cornudella”.

El bon resultat de les paelles fetes per aquest grup han passat els límits municipals. Han fet paelles per altres llocs de la geografia catalana, alguns amb solera prou reconeguda en el tema de paelles d’arròs. El motiu pel qual aquests pobles han demanat els seus serveis ha estat divers, uns per fer una festa d’estiu, altres per uns col·lectius determinats de població, altres per recollir fons per algun objectiu concret.

Totes han estat prou importants, però potser la que sobresurt més per la seva espectacularitat és la paella per a 2.500 comensals que es va fer a Barcelona just al costat de les Fonts de Montjuïc la nit del 8 de novembre de 2001 i amb paella6companyia de la colla castellera del Xiquets de Reus, dins dels actes organitzats per al 56è Congrés Mundial de la Jove Cambra Internacional (foto del costat).

També són entranyables les paelles fetes en altres pobles on, sense tanta espectacularitat, si que s’ha arribat més directament al sentit de la festa i a les persones. Així, doncs, cal remarcar les 9 paelles de nou anys consecutius a Arbolí, 5 a Salou, 1 a Prades, 1 a Figuerola del Camp, 2 a Botarell, 1 a Riudoms, 1 a Riudecols, 1 a Reus.

Com es normal, en altres ocasions a Cornudella se n’han fet d’altres. Així és,  per Sant Galdric en la trobada de pagesos, el dia del Pilar de l’any 2003 en la trobada d’ERC, l’1 d’agost de 2004 amb els Castellers de la Jove de Tarragona dins els actes de celebració del 25è aniversari de la colla, el 6 d’agost de 2005 paella7la Penya Barcelonista de Cornudella per celebrar el títol de campió de la Lliga de Futbol aconseguida pel Barça. També s’han fet cargols dolços i coents l’any 2004 en el marc de la festa de l’arròs de conill i en el 2005 en la mateixa diada es va fer una paella d’arròs a la vegada que en una altra paella multitudinària es feien els cargols dolços i coents.

Com podeu comprovar, quan les coses es fan amb il·lusió i amb una voluntat de millorar el nostre entorn, l’èxit sempre estarà del nostre costat. Per tant, cal recolzar la Comissió de Festes i les demés que cregui oportú l’ajuntament, i prendre part dels cursets que es fan a Cornudella ja que algun dia algú pot tenir una idea que amb el coratge de la Comissió corresponent i els coneixement assolits en un curset com aquest podent esdevenir necessaris paella_bcnper millorar Cornudella de Montsant.

Visca Cornudella, visca Catalunya i bon profit.

Cornudella de Montsant, 25 de novembre de 2005.

a

a

a

a

a

a

paella_escrita

a

logo_paellers_weba

____________________________________________________________________________________________
Publicat a Cornudellaweb.com: 2005. Publicat a Cornudella Blog: 17/02/2014.
____________________________________________________________________________________________

a

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.