Miquel Martorell Garau. Un gran promotor de la cultura a Cornudella, Siurana i Albarca.

a

mmartorell25042008_289x283
Miquel Martorell Garau.

Neix a Barcelona 17 de novembre de 1939 i als pocs dies viatja amb els seus pares cap a Mallorca en un hidroavió. La seva mare Magdalena Garau Aunós, mallorquina, de Ca’n Climentó -Cala Rajada- era mestra i va treballar per l’Ajuntament de Barcelona en les magnífiques escoles del Patronat Escolar en un moment de grans projectes educatius i innovació pedagògica. Va ser una dona d’empenta que després va criar sola dos fills i va engegar tres centres escolars a BCN. Tenia una diplomatura en psicologia i va ser membre de comitès europeus vinculats a la infància, a qui també li agradava pintar. Els seu pare Manuel Martorell de Lete, era menorquí i capità de la Marina Mercant, i fou director de la Escola de Pràctics i Pilots del Port de Barcelona. Va morir prematurament.

Va assistir al parvulari de l’Escola del Bosc de Barcelona, i també a les escoles rurals de St. Quirze Safaja i Sant Feliu de Pallerols on passava temporades per motius de salut. Va fer els estudis de Batxillerat al col·legi dels Jesuïtes de Tortosa i Sarrià. Va estudiar filologia Hispànica, especialitat Romàniques, i es llicencià amb una tesi sobre “Els Romanços de canya i cordill” (romanços de cec).

Durant el període universitari va formar part del Sindicat democràtic d’estudiants universitaris de Barcelona (SDUB) i va participar en l’organització de la “tancada” d’estudiants i intel·lectuals a l’església dels Caputxins, coneguda com la “Caputxinada”.

Va organitzar l’Agrupament Escolta St. Ignasi de Barcelona i el juliol del 1963 va fer un campament a Siurana per repicar la bòveda de l’església, fet que va propiciar la posterior reconstrucció.

Va ser Comissari de Minyons Escoltes de Catalunya, iniciador de la Branca Pioners (15/16 anys) i posteriorment amb la seva dona, Comissària de Caravel.les de Guies Sant Jordi, i dels responsables de les Branques dels infants i pre-adolescents. Va apostar per la coeducació en els moviments de lleure i concretament a l’Escoltisme. Aquesta proposta es va fer extensiva a tot el moviment escolta de Catalunya i d’Espanya.

Casat el 2 d’agost de 1971 a Sant Pau del Camp (BCN) amb Teresa Colomer Llobet, té tres fills, Jordi, Aina i Roger. El setembre de 1971 s’instal·len a l’Abadia de Siurana i en Miquel treballa en la construcció de l’embassament del Siurana; abans havia estat als pantans d’Eviste. Vivint a Siurana hi neixen els seus fills Jordi i Aina. Fa costat al batlle Genaro Martorell en les seves iniciatives per millorar les condicions de vida dels habitants de la petita pedania amb il·lusió, esforç i en situacions en alguns moments de molta duresa: l’enllumenat de les cases i carrers de la vila. Millora i modernització de les conduccions i abastament d’aigua. Enllosat dels carrers. Abocador de brosses. Millores de la carretera anterior i impuls de l’actual carretera. Recuperació de la Festa Major (concursos de dibuix, curses, titelles pels menuts, pujada de Castellers, ball amb orquestra…) i construcció dels primers Gegants de la vila: Ramon Gaganot de l’Empordà i Abdel.lazia, amb la col·laboració de veïns i veïnes (1973).

Aquesta col·laboració s’ha mantingut durant anys i amb diversos batlles de Cornudella fins avui mateix amb projectes que han contribuït a millorar aspectes d’ambdues viles: Projecte i Direcció de l’ Escola Taller de Forestals i Guies de Montsant. Projecte Parc de Bombers. Festa de l’Artesania. Impuls Parc Natural Montsant-Serra de Prades. Impuls de cursos de Formació. Impuls dels Gegants de Cornudella i Trobada Gegantera de la Festa Major. Impuls Associació Excursionista de Cornudella i recuperació de graus i camins de muntanya. Impuls a la classificació de l’arxiu històric municipal, etc.

Ha fet nombrosos estudis sobre el terme de Siurana i Cornudella i els seus habitants que s’han anat publicant en publicacions com l’Anuari de Festes, l’Aplec de la Sardana, la Tralla, les Guies “Anem d’excursió” i d’altres, Historia de Cornudella -no publicada- sota el mecenatge del Dr. Vendrell. Estudis sobre les esteles discoïdals. Les marques de picapedrers. Els números dels carrers. Els masos. Els batlles de Cornudella. Biografies de persones rellevants de la vila. Fets històrics del terme i del Priorat, entre molts d’altres.

El 1974 la família es trasllada a viure a Vilanova i la Geltrú, on neix en Roger, el fill petit, i la seva dona inicia la tasca professional al Centre de Pedagogia Terapèutica Sant Miquel. Mantenen la vivenda de l’Abadia a Siurana i s’hi escapen sempre que poden.

En Miquel treballarà a l’empresa Cementos Griffi i començarà la seva dedicació política i sindical des del Moviment Socialista de Catalunya i la UGT que ell va crear i impulsar a tota la comarca del Garraf, dotant-la de seu social, La Casa del Poble amb la compra de l’edifici de la Casa Mir de Vilanova i la Geltrú. Participa activament en els moviments polítics, sindicals i socials d’aquells anys: L’Assemblea de Catalunya, la Marxa per la Llibertat, el Primer de Maig, l’Onze de Setembre, la vaga general del 1976, creació del PSC, l’aposta per un sindicat català a redós de UGT, la publicació del butlletí “Vilanova Obrera”… però també s’implica en la recuperació de “EL CORO”, entitat provenint dels Cors de Clavé, que transforma en cor de veus mixtes i del qual fou Mestre mentre visqué a Vilanova i la Geltrú i que fou espai de trobada d’homes i dones de Vilanova actius en la recuperació de la democràcia des de les associacions populars. Els seus fills s’escolaritzaren a l’escola Llebetx i des de l’Associació de Pares s’implicarà en el moviment per a una Xarxa d’Escola Catalana Pública, i en les gestions per a la compra de Can Pahisa primer i d’un terreny després per a la construcció d’una nova escola per a la població.

El 1982 es traslladà a viure a Reus, pel treball de la seva dona a l’EAP /Equip d’Assessorament Psicopedagògic del Departament d’Ensenyament/ i farà costat des de l’inici a la creació de la Zona Escolar Rural Montsant – Serra de Prades per a la millora de les condicions escolars dels infants de la comarca. Es quan comença a treballar per l’INEM en les successives Escoles Taller/Cases d’Oficis i els cursos de Formació que s’ampliaran a d’altres poblacions del Priorat: Ulldemolins, les Vilelles, Falset, Gratallops, etc. Treball que el portarà després a dirigir tres Escoles Taller més: 2 a Deltebre, una de restauració de la Cambra Agrària i el Sindicat Arrosser i l’altra d’Hostaleria; 2 a Tortosa, de Restauració de l’edifici seu del Consell Comarcal. En aquest període, inquiet com és, també publica articles sobre aspectes històrics i arquitectònics dels edificis rehabilitats en ambdues poblacions. També en aquest període engega l’Associació de Restaurants del Priorat de la qual és secretari, per a potenciar la formació dels professionals que hi treballen i millorar la qualitat de l’oferta gastronòmica de la comarca.

refupriorat_150x240Coincidint amb la possibilitat de sol·licitar ajuts per a persones represaliades durant el franquisme i que han estat a presó, inicia la recerca de documents que ho acreditin per a algunes persones de Cornudella. La seva recerca el porta a consultar Arxius Militars, de Presons, l’Arxiu Nacional de Catalunya, els papers de Salamanca … que li obren nous temes d’interès i recerca.

El 1999 inicia la recerca d’informació sobre els refugiats durant la guerra civil, els fets de guerra i la posterior repressió a la comarca, amb entrevistes a persones que en guarden testimoni i memòria que seran l’inici del seu darrer treball d’investigació i recerca recentment publicat per l’Arxiu Comarcal del Priorat, “Els refugiats de les zones de Guerra al Priorat” desembre 2006, guanyador del premi d’història Jaume Miró i Ardèvol dels XXIX Jocs Florals de Torroja del Priorat.

Proper sempre a les persones, la seva dedicació l’ha dut a rebuscar papers per a coneguts, amics o familiars que els ha permès recuperar períodes de la pròpia història durant molt de temps oblidats o esborrats. En Miquel mai s’ha desvinculat de Siurana i Cornudella, tot i que va haver d’abandonar l’Abadia de Siurana i segueix treballant activament per a la millora de la població i la comarca.

Teresa Colomer, novembre de 2007

______________________________________________________________________________________________

Miquel Martorell és un dels primers i més antics “colaboradors quan volen” de cornudellaweb.com, des de l’any 2000. Trobareu molts dels seus interessantíssims articles i treballs sobre Cornudella de Montsant i Siurana publicats a http://cornudellablog.cat/category/autors/miquel-martorell-garau/.
______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________
Text biogràfic escrit per Teresa Colomer, facilitat a aquesta pàgina per: Glòria Espasa, Patronat Municipal de Turisme de Cornudella de Montsant. Resta de text, recull d’enllaços i foto portada llibre “Els refugiats de les zones de Guerra al Priorat”: cornudella web. Publicat a Cornudellaweb.com: 2008. Publicat a Cornudella Blog: 29/11/2013.
________________________________________________________________________________________________

4 respostes a “Miquel Martorell Garau. Un gran promotor de la cultura a Cornudella, Siurana i Albarca.

  1. Quel, quan puguis passa’m el teu mail o el teu telf. Te tinc que presentar el meu més antic amic nascut i resident a Cala Ratjada, en Toni Alzina Esteve. Segur que hi han coneixences familiars.
    Jaume Aguiló. El meu telf 649091912. El mail jaguilojuan@gmail.com.
    una abraçada ben forta , Quel. Casualment me vaig trobar amb sa teva filla a una botiga… Va ser molt entranyable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.