Finalitza la campanya de verema 2013.

Façana del Celler Cooperatiu, obra de Cesar Martinell.
Façana del Celler Cooperatiu. Foto: Carles X. Cabós / Cornudella Blog.

Aquests dies s’han acabat de veremar les vinyes ubicades a les zones més tardanes. Un cop acabada la campanya és moment de fer una primera valoració i anàlisi de l’anyada.  Les previsions apuntaven que la verema d’enguany seria de bona qualitat, i així ho ha estat. Si bé és cert que s’ha entrat menys quantitat de raïm que altres anys, cal dir que s’ha aconseguit més graduació, més acidesa i, per tant, més qualitat.

El retardament important que ha sofert la verema aquesta temporada és potser la característica més destacable. L’hivern fred que hem passat ha endarrerit el brot; les precipitacions de la primavera han contribuït al bon creixement de les estructures vegetals; i l’estiu sec, sense ser excessivament calorós, ha permès que el fruit no sigui molt gran i hagi madurat correctament. Correctament, però molt tard. Hem tingut un any plujós, més fred, amb una primavera més llarga, no gaire calor a l’estiu… Tot això ha fet que les brotacions hagin estat més tardanes. De fet, aquí a Cornudella sempre som els últims en veremar de la D.O. Montsant, però enguany s’ha anat més tard que mai precisament per aquestes maduracions més lentes dels fruits.

El mal temps ha portat també malalties a les fulles. Les pluges han portat, sobretot, mildiu, que ha afectat bàsicament a la garnatxa, una varietat molt sensible. La xafogor de l’estiu i la humitat han portat, també, cendrosa, que ha afectat sobretot a la carinyena i al macabeu. Cal dir que hi ha hagut un atac important de cendrosa durant tot l’estiu.  Una de les pors que hi havia a principi de temporada era que el raïm arribés podrit. La cendrosa bada el gra i per allí entren els fongs i llavors es podreix. Per sort, al setembre va parar de ploure i va fer calor, i això va fer que es girés la truita. La campanya va donar la volta.

raim_560x125
Foto: Montsant Natura.

No es va començar a entrar el blanc fins el dijous 10 d’octubre. Es va començar veremant les varietats blanques de macabeu, garnatxa roja i “planta bona”, que és una varietat local no autoritzada dins la D.O. Montsant. La valoració que es fa des del Celler Cooperatiu és molt positiva. El raïm ha entrat força bé pel que fa a maduració. En aquests moments està acabant de fermentar i, per la poca calor que ha fet, s’augura que donarà vins frescos i aromàtics.

La verema dels negres es va començar una setmana més tard, concretament el dimecres 16 d’octubre. Primer va entrar el raïm de les zones més baixes del poble, segons maduració. Els graus que s’han aconseguit al final han estat més alts del que en principi es preveien, aconseguint més acidesa. Amb els vins negres la maduració de les pells ha de ser la correcta. L’estat de maduració del fruit ha estat l’òptim i això repercutirà en l’acidesa dels vins que s’obtindran. Si bé és cert que a les parts més altes del poble hi ha hagut una millor pol·linització, a les parts baixes hi ha hagut una mala floració de les garnatxes. És per això que enguany hi ha una producció més baixa de garnatxa negra.

A més a més, cal dir que al principi, i també a les zones més baixes del poble, va aparèixer “la cua del raïm”, és a dir, la lobesia brotana. Això va fer accelerar la verema, va fer córrer. Al final, la incidència d’aquesta plaga ha estat, però, minoritària. No ha acabat influint en l’estat sanitari del fruit.

S’han acabat veremant les zones més altes, que són les més tardanes. L’últim dia que va entrar raïm va ser el dimarts 29 d’octubre. L’última finca veremada ha estat una finca de garnatxa selecció especial, de la qual el Celler té dues tines de 1500 litres que estan fermentant a poc a poc degut a l’alta graduació que tenen.

———————————————————————

Notícia de: http://cellercornudella.wordpress.com

a

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.