Gegants de Siurana: Breu història dels gegants de Siurana. Miquel Martorell Garau.

BREU HISTÒRIA DELS GEGANTS DE SIURANA. Miquel Martorell Garau.

gegants_19102008-024Un cop es reprengué la Festa Major a la vila l’any 1973, es començà a brumir de donar-li més cos a la festa. Així nasqué la idea de fer-nos uns Gegants. Els primers els férem el 75 amb uns caps d’escaiola pujats a dalt d’una verga i amb uns braços que neixien d’un travessar, com una creu. Els braços, baldim-baldom, feien molta patxoca. Duraren un parell d’anys, fins que una ventada els xafà; perquè els deixàvem recolzats a les acàcies del Pla de l’Església, i en no tenir peus i pesar-li massa el cap, feren la fi.

Els batejàrem amb noms divertits. Ella era la Reina que es tirà pel salt, al castell, segons la llegenda; possiblement per l’esverament en veure el cristià tan sorprenent. El nom d’ell el triàrem d’entre els noms verídics dels senyors feudals que feren la conquesta de la vila, sota comandament de Berenguer IV al 1153; i com que a la nostra contrada la G es pronuncia (k) (així kabalí, Callicant, lo Kerano), decidirem que el feudal més ben plantat per a fer bona companyia a la nostra Abd-El-Azia, era un dels germans Gaganot de l’Empordà, que amb pronuncia local podria esdevenir Kaganot. I visca la gresca!

Un cop fets miques els primers, pensàrem a fer-ne uns de millors, amb els mateixos noms. I tota la vila es posà a la feina, i tothom es mobilitzà a cada casa. A ca l’Isidro, a ca l’Àngel, a cal Mulet, els de l’Abadia, a cal Bene, a Cal Peran, el Jacint, a cal Po, els de cal Roig, tots els de la Barceloneta, i tota la mainada llavors baldufes i ara mares de família, flors casadores, aquells dies menudalla entremaliada i ara jovent amb carnet més o menys perillós. Ningú faltà a la festa de fer i  muntar.

Els caps és punt i a part. De feia temps venien a les nostres Festes Majors uns amics de Vilanova i la Geltrú (ara ja de gran anomenada) que es deien La Companyia de Titelles L’ESTAQUIROT. Avesats ells a fer titelles i ninots de paper encolat, s’oferiren a fer-nos uns caps apropiats als noms dels nostres gegants i alhora divertits. L’artitsta fou l’Albert Albà.

Foren batejats el 15 d’Agost de 1977, a la Festa Major, envoltats de nans i sota l’aigua del Mossèn de llavors, poeta ara remansat a Vinyols. Els padrins foren tots els veïns. L’any següent els acompanyaren cavallets que feren a cal Perdiu, però l’energia dels cavallistes els donà aviat fi.

I any rera any, els nostres gegants sortien a la Festa major, i al Jubileu. Eren Gegants d’una vida social com abans, quan els Gegants només sortien pel Corpus, i poca cosa més. Fins que ens començàrem a engrescar a fer proselitisme i aconsseguírem que a Cornudella fessin uns Gegants, que serien l’Hereu i la Pubilla (1987).

I ja començàrem a sortir per trobades i Festes Majors d’arreu. Duiem els Gegants vestits d’una peça, dins al meu Land Rover, i protegits per un plàstic per por de l’aigua: el Gegant a dalt, i la Geganta a dins, i li sortien les potes pel darrera. Per les carreteres feiem bona fila, i més d’un cop ens havien aturat i deixat anar tot rient. Més endavant i aprofitant que tant viatge els havia malmès, el Pep ens ajudà a fer-los desmuntables: el cap i els braços a dins el jeep, i les estructures de fusta al damunt del vehicle.

Aquesta refeta fou important. Els de l’Estaquirot adobaren els caps de nou, i les cosidores del Biaix de Cornudella (amb la Mercè i la Mª Rita) feren vestits nous, “cosits” amb velcro. Això ens permeté més mobilitat i més protecció als caps i vestits. I d’ací de les ganes de fer gresca, han sumat les cent trobades on han participat els nostres Gegants.

La primera trobada on participàrem fou a Castellvell del Camp, per St. Joan de l’any 1988. Junt amb els de Cornudella, la recordem perquè eren quatre gegants (Siurana i Cornudella) i només tres geganters; i ferem el miracle de recórrer tot el cercavila.

Després ja hem anat arreu del país, i hem sortit fins a Vinaròs: Hem participat en innumerables batejos de Gegants, i hem empès la creació dels de Cornudella, de Vilaplana, Porrera. Hem creat grans amistats, i arreu ens aprecien i coneixen. Hem dut, donant un cop de mà, Gegants de moltes colles, i altres colles ens han donat un cop de mà a nosaltres.

Estem orgullosos de ser una de les colles fundadores de la Coordinadora de Geganters i Grallers de les Comarques Meridionals, on hem treballat força, primer en la revista Coordinadora informa, i ara encara més ja que el President és el Cap de Colla de Cornudella.

Recordem moltes i sucoses aventures, com al Pla de Sta. Maria on en Jordi Perdiu entrebancà i perdé el cap del Gegant (també el perdé amb una branca a Gandesa). La clau de la reina i l’espasa del Rei, les hem oblidat molts camins i les hem xafat repetidament; i amb les revolades del ball, l’espasa ha fet perillar a més d’un brivall. L’aventura més sucosa fou el gran aiguat d’un llarg fi de setmana que ens plogué a Ulldecona el dissabte, a Tortosa diumenge al matí (l’aiguat feu navegar les paelles de sis-centes racions parc avall), i a gandesa a la tarda. D’aquesta feta ens apropiàrem d’uns plàstic enormes que ens donaren en una altra trobada-aiguat a El Morell, que cobrien tota la peça de dalt a baix, com un gran condó.

L’anar amunt i avall, quinze anys, cent trobades, ha estat molt bonic i ens ho hem passat molt bé. Així hem aconsseguit la Trobada de Cornudella, al darrer diumenge d’agost, com la més important de les comarques meridionals i amb continuïtat anual (l’any 90, cent gegants). I com a rucada més gran, el darrer 5 d’abril d’enguany, els nostres gegants amb els de Cornudella, i acompanyats per més de cinc-cents geganters i grallers d’arreu, hem pujat al cim del Montsant, a la Roca Corbatera.

Tota aquesta activitat ha estat possible per tot l’equip que representa la colla. Els de sempre, i els amics i parents que a cada sortida hem anat enredant amablement. El Jordi Llort, el Jordi Martorell, el Roger, l’Albert, la Rosa, la Marta, l’Anna, la Susana, la rita i el Lluís, l’Albert i Sergi Casademunt, el Jordi i Sergi Segura, el Dídac i el Gevellí, la Marta Chafer i l’Aina, i la Cori i la Montse; i jo mateix.

Un bon dia, en un camp de treball al Refugi, ens férem tres samarretes grogues a mà amb un castell rialler a l’esquena, i d’ací sortiren les actuals dela colla. Les noies de la colla també es feren les seves, a la primera trobada on s’estrenaren elles, que fou al barri Gaudí de Reus. I un altre dia ens posàrem un mocador verd almb l’escut de la vila.

Ara en fer quinze anys, hem demanat ajut a la subdirecció General d’Artesania, i hem pogut fer-los nous de trinca, però calcats dels de sempre; així els històrics es podràn quedar dins l’església (si no els fan fora per massa gresca), i els nous podran anar a les trobades (en ser més resistents). Cal donar als vells un descans i honor. La roba, en mans de la Mª Rita i la Mercè pizarro, amb retocs de la Montserrat i la Kima. L’estructura de fusta de Josep Piñol, amb retocs de Pep Perdiu. I els caps i mans, ara de fibra, a càrrec del Pedro, ceramista de Poboleda. Tots ells tenen la carta d’artesà.

I per rebatejar els Gegants de Siurana, hem convidat a tot un seguit de colles amigues, que amb il.lusió ens han volgut acompanyar en aquesta primera Trobada de Gegants a Siurana; que amb l’accés tal i com ens el tenen, representa quasi tant com la pujada a Montsant.

Ens hagués agradat que aquesta festa la poguessin fruir els qui tant han lluitat per la nostra vila, com a mostra de la vitalitat del nostre futur: el Genaro, la Mercè, la rosa, i els qui vigueren de fora. Un record dolç per tots ells que veieren els primers Gegants i poc es pensaven veure avui la vila envaïda de Reis i Reines, en una segona conquesta pacífica i sense jueu.

______________________________________________________________________________________________
Extret del llibret “1977-1992. 15 anys de Gegants a Siurana (Priorat)”. Colla Gegantera de Siurana, 1992. Publicat a Cornudellaweb.com: 2000. Publicat a Cornudella Blog:  01/10/2013.
_______________________________________________________________________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.