Història de l'Aplec de Sardanes de Cornudella. Miquel Martorell Garau.

Història de l’Aplec de Sardanes de Cornudella. Miquel Martorell Garau.

L’invent del primer aplec: 28 d’agost 1977

revista1977De feia temps en Lluís Dolcet anava a aplecs sardanistes arreu. Ell i altres joves de la vila havien après a ballar i comptar a la sala parroquial de mà de Carme Aragonès de cal Secall, quan encara funcionava l’emissora Ràdio Cornudella. Engrescant els companys i companyes del teatre es preguntaven per què a altres pobles podiesn fer aplecs (“a Ulldemolins, i fins i tot a Prades!”, blamaven) i a Cornudella no.

S’atansen al mossèn del moment, Antoni Roqué, i posen fil a l’agulla. “Cal fer números i veure com es paga tot”, fou la màxima per començar. Es decidí posar l’aplec al moment de màxima gernació a la vila; a l’agost als volts de la Festa Major. Així doncs, el diumenge 28 d’agost. En decidir-se un xic tard, ja no quedaven massa cobles lliures. El sr. Daroca de les Borges oferí un ampli llistat de cobles, i Lluís les anà trucant fins que una de poca demanda s’avingué: La Cobla Tàrrega.

L’aplec es finançà venent mil cintes que feu a impremta el Ramon de la Catalina. Per si la feta no funcionava, Lluís i el Mossèn s’entrevistaren amb el Dr.Vendrell qui es comprometé a sortir-ne fiador si l’economia no surava. Però no calgué. Les cintes en vengueren a cent pessetes, i tanta fou la demanda que els mateixos joves organitzadors hagueren de revendre les seves. El permís governatiu, que costà 35 pts, el tramità diligentment el secretari Sebastian Ortega; i el mateix Ajuntament col.laborà amb cinc mil pts.

El “tablado” estava davall els porxos de cal Calderé. El muntà el jovent amb els taulons de Ramiro Roig, i el tractor de Manolo Cortiella; les cadires dels músics les posà Fernando des de la Cooperativa; i la megafonia de mossèn Mitjans vingué des de Tarragona. De la paret de la Caixa penjava una gran senyera en Francesc Cardona de l’Emerenciana.

Es repartiren cartells a cents per Reus i rodalies. Trenta-set botigues i entitats de la vila col.laboraren en la festa.

Es feu un programa de dotze pàgines, picat a lletra cursiva de la màquina d’escriure del mossèn, i amb anuncis de plantilla de la mà de Lluís Nadal. Convocaven “uns sardanistes”, i Josep Mª Juncosa es curava en salut preveient que l’aplec no pot ésser amb seguretat tan nombrós com al pla, menys quan la gent emigra.

Tot a punt i ben lligat; menys el temps. El cel es desfermà i tot el dissabte anà d’aigua, sense aturador. La desesperança de Lluís el Ros i de tots els organitzadors era immensa. “Lo important és que hem estat capaços d’organitzar un aplec”, beneïa el mossèn. Sí encoratjava quan deia: “si avui plou, ja no ho farà demà”.

El diumenge sortí un dia clar i net, el mossèn marxà a Siurana i l’aplec s’omplí de gent i gent d’arreu trencant la previsió de l’advocat. A les 11 sardanes i a les 12 missa. A l’ofrena es presentaren fruits de la terra, i els rancis s’escandalitzaren quan la Tàrrega engegà la sardana Aplec de l’Amor, i la mainada la ballà vestits de catalanets. En sortir, tornem-hi; i a la tarda més. A la fi tocà el Cant a Cornudella del mestre Tomàs Sagué. I amb el Cant als Adéus es clogué aquests exitós primer aplec.

Els 24 següents aplecs (fins a 2001, data del  XXVè aniversari):

II – 20 d’agost 1978
L’aplec que organitza Joventut de la Vila, segueix l’esquema del primer (sardanes/missa/sardanes/ i a la tarda tornem-hi). Els amics de la Cobla Tàrrega estrenen Montsanenca del mestre cornudellenc Ramon Juncosa. I el programa ja es fa imprès, per Bonet Carrasco; amb un estudi de la Plaça de la vila i la portada de Laura Pinet.

revista1979III – 19 d’agost 1979
L’esquema segueix igual. Ara qui organitza és Joventut de Cornudella; i ja toquen dues cobles: Reus i Principal del Camp. El programa, amb fotos de cal Mestres, s’imprimeix ara a Reus. A la fi es toca i balla per primer cop la sardana Les Campanes del meu Poble del mestre Tomàs Sagué. La Caixa de Pensions ja paga tota la contraportada.

IV – 17 d’agost 1980
Sardanes-missa-sardanes; i a la tarda més. Ara organitza l’aplec el Grup Sardanista de Cornudella, amb dues cobles: la Reus i la Principal del Camp. A la portada, Domingo Mestre, dibuixa una sardana de joves catalanets habillats amb barretina i mitenes que encerclen les dues torres bessones de l’església parroquial. La Caixa de Pensions ofereix serveis a la pagesia en la contraportada. Imprimeix Cronos de Reus.

revista1981V – 16 d’agost 1981
Torna la cobla Tàrrega, junt amb la Reus; i organitza l’aplec amb el mateix esquema, la Joventut de Cornudella. La portada, amb motius vinícoles, és del pintor siuranenc Urgellés.

VI – 15 d’agost 1982
Repeteixen les cobles Tàrrega i Reus, convocades per Joventut de Cornudella. El programa (amb el mateix esquema de sempre) s’obre amb un extraordinari dibuix del pintor de casa Josep Roig Aguiló. La contraportada la paga ara la Caixa Catalunya. Imprimeix Gort de Reus.

VII – 21 d’agost 1983
Entre un aplec i altre, en Lluís el Ros s’ha casat amb una jove de Botarell (15) i ha traspassat la vara. Qui ara organitza és la Comissió de l’Aplec (16), i convoca amb l’amiga Cobla Tàrrega. El programa té per portada una foto aèria de Sant Joan del Codolar. Imprimeix Aleus de Reus.

VIII – 19 d’agost 1984
La Cobla Tàrrega toca sis sardanes al matí i sis a la tarda. Ara ja l’organitza l’Agrupació Sardanista Montsant, que ha calgut registrar a Governació, per poder entrar a la Guía dels Aplecs, ajudats pel Departament de Cultura. També col.laboren la Diputació, l’Ajuntament, la Cooperativa, el Banc Central, botigues i veïnat. La Caixa Tarragona es queda per sempre la contraportada. La portada és un carbó de la Plaça de la vila de Maria Font. La marxa d’en Lluís Dolcet s’ha pogut superar.

IX – 18 d’agost 1985
La Cobla Tàrrega toca les dotze sardanes, amb el Cant a Cornudella del mestre Sagué a missa. El programa es comença a engreixar, incorporant fotos de Cal Mestres i reculls d’història i costumari de la vila. La portada és un dibuix de Joaquima Pallejà. Organitza el Grup Sardanista Montsant, i imprimeix Artyplan de Reus.

revista1986X – 17 d’agost 1986
L’aplec infla pit i el programa també. Les cobles Comtal de Balaguer i Reus, estrenen la sardana del mestre Sanahuja A Montserrat Dolcet. I a dins missa toquen Les Campanes del meu Poble del mestre Tomàs Sagué, cantant el baríton cornudellenc Joan Sans; tota una festada! El programa supera les cinquanta pàgines, sent una publicació etnogràfica i cultural de volada. La portada la dibuixa Joan Ponce.

XI – 16 d’agost 1987
Les cobles La Principal Rapitenca i La Principal de Tarragona toquen vint-i-tres sardanes; i a la missa, La Montsanenca de Ramon Juncosa. El programa de cinquanta pàgines s’obre amb un dibuix sardanístic d’Alberto Duce.

XII – 21 d’agost 1988
Les cobles La Principal de Tarragona i la Reus toquen vint-i-tres sardanes,acabant amb la ja tradicional Cant a Cornudella. El programa, ara de seixanta pàgines, el dibuixa Carles Llavaneres i el financien les botigues del veïnat i les Caixes; i deixa constància de les Majorets de la vila.

revista1989XIII – 20 d’agost 1989
Les cobles La Principal de Tarragona i la Principal Rapitenca toquen les vint-i- tres sardanes, acabant amb Les Campanes del meu Poble del mestre Sagué. El programa, de 56 pàgines el dibuixa Pedro del Rio, artista de Poboleda.

XIV – 19 d’agost 1990
El GrupSardanista Montsant porta la cobla la Principal de Tarragona que toca dotze sardanes. Es para per anar a missa, pel dinar de germanor al Parc, i per un berenar de coca i vi del país. El programa el dibuixa Lluís Nadal Jasans.

XV – 18 d’agost 1991
La Principal de Tarragona toca dotze sardanes. El programa, de 50 pàgines, el dibuixa Paco Masip.

XVI – 16 d’agost 1992
La cobla Reus porta tot l’aplec amb dotze sardanes, matí i tarda. El programa, de 54 pàgines, el dibuixa l’artista de la vila Marta Fernandez; es referència el potser primer aplec a la vila, el VII Aplec Excursionista de Les Moreres, el 1er de maig de 1933. Ressenya també la pujada dels gegants a Corbatera, proesa geniüda de les colles de la vila i Siurana amb més de cinc-cents acompanyants (5 de març); així com el bateig dels nous gegants de Siurana, el dia del jubileu (9 de maig, N. de R.)

revista1993XVII – 15 d’agost 1993
La cobla Principal de Tarragona lliga l’aplec amb dotze sardanes, matí i tarda; sense oblidar la missa. El programa, de 40 pàgines, el dibuixa el pintor reusenc Juli Garola; i el clouen ara els vermuts i rancis del convilatà Emilio Miró.

XVIII – 21 d’agost 1994
La Principal de Tarragona toca dotze sardanes; amb el Cant a Cornudella del mestre Tomàs Sagué dins l’església. El programa, de 48 pàgines, el dibuixa Meritxell Cardona; i el clou l’autoescola Fornos de Reus. Incorpora la reproducció d’un bonic diploma de la primera festa de l’arbre a Sant Joan del Codolar, el 9 d’abril de 1917. Aquest serà el darrer aplec que es faci amb l’esquema tradicional (matí-missa-matí; tarda)

XIX – 20 d’agost 1995
Aquest aplec canvia de cobla i de sistema. Ara toca les dotze sardanes la cobla Mirantfont de la Fatarella; i l’aplec es fa de tarda i nit, parant per a sopar a la mateixa plaça, amb carn a la brasa i torrades. Les innovacions són un èxit i l’aplec es revifa. El programa, de 52 pàgines, l’obre una aquarel.la de Ponç Granollers, i el torna a cloure la Caixa Tarragona. També crida contra l’anorreament de l’Abeurador de Dalt.

XX – 18 d’agost 1996
Amb el sistema de tarda i nit, amb sopar, tornen les cobles La Principal de Tarragona i la Reus, que toquen divuit sardanes; acabant amb l’obligada Cant a Cornudella del mestre Tompas Sagué. El programa, de 60 pàgines, l’obre un oli del pintor Méndez Caballero.

revista1997XXI – 17 d’agost 1997
Aplec important per l’estrena de la sardana Cornudella Bonica del mestre Joaquim Soms. La toca la Principal de Tarragona, a més de les dotze sardanes de costum. El programa s’inicia amb un dibuix pluma de Julio Piñol; i referència la inauguració de la carretera de Siurana pel president Pujol (27 de juliol). Inclou també un curiós mapa de les fortificacions de la vila a les carlinades del segle XIX.

XXII – 16 d’agost 1998
Dues cobles omplen l’aplec: la Principal de Tarragona i Reus Jove. Les disset sardanes envolten la novetat de Cornudella Bonica del mestre Joaquim Soms. El programa, amb la portada de Jesús Villuengas, recorda la partitura de la nova sardana. Tot ell es transforma en un recordatori etnogràfic de les fites anyals de la vila: la diada de l’arròs amb conill, l’homenatge a Joan Bta. Espasa, la Diada dels cornudellencs de fora, el Rally Catalunya, etc.

XXIII – 15 d’agost 1999
La modalitat tarda-sopar-nit funciona i tornen a tocar les cobles Reus i Reus Jove. Es ballen catorze sardanes, i es recupera la Montsanenca de Ramon Juncosa. El programa, de 60 pàgines que ara edita QuatreC de Reus, recull notícies del Grup Excursionista, i la bona notícia de les coves i abrics prehistòrics que han estat declarats Patrimoni de la Humanitat (un al terme). La portada és un oli de Lluís Miquel Prats.

XXIV – 20 d’agost 2000
En aquest aplec, toquen les cobles Reus i Reus Jove. Es ballen catorze sardanes, i es recupera la Montsanenca de Ramon Juncosa. El programa queda reduït a la mínima expressió d’un plec com a programa de mà, amb dibuix de Paco Massip. Tot esperant el proper any, amb més forces per a celebrar el rècord cornudellenc de mantenir un esdeveniment important al llarg de vint-i-cinc anys, amb cara alta i amb vigoria. Caldria fer un homenatge als qui ho van començar, i encara més als qui al llarg de tants anys i maldecaps ho han mantigut.

revista2001XXV – 19 d’agost 2001 (1)
Cobles Selvamar i Reus en sessió de tarda i nit. Es van estrenar “La Plaça dels Perxes”, d’en Tomàs Gil i Membrado; i “Sardanes a Cornudella”, de Joan Andreu, dedicada al Grup Sardanista Montsant. També es va tocar la “Sardana del rei Jaume, del mestre Joan Andreu, dedicada al poble de Cornudella de Montsant. A partir de les 12 de la nit, després del sopar de germanor i la represa de sardanes i en commemoració del 25è aniversari, ball amb l’orquestra Selvamar.

__________________________________________________________________________

(1) N. de R.: A l’article original no hi ha el XXV aplec, ja que l’article de Miquel Martorell es va publicar abans que aquest es celebrés. La informació del mateix ha estat incorporada a partir de la informació inclosa dins el programa de l’aplec de 2001.

Títol original: “Des de fa vint-i-cinc anys es fa un aplec sardanista a la vila, a l’agost”, de Miquel Martorell Garau (2001), article publicat en commemoració del XXV aniversari de l’Aplec. Publicat a Cornudellaweb.com:  2001. Ampliat amb imatges el 21 de desembre de 2008.  Publicat a Cornudella Blog amb títol modificat “Història de l’Aplec de Sardanes de Cornudella”: 27 agost 2013.

Informació adicional:
Cornudellencs: Miquel Martorell Garau. Un gran promotor de la cultura a Cornudella, Siurana i Albarca. Inclou enllaços a diversos estudis i articles de Miquel Martorell publicats a Cornudella web.
__________________________________________________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.