Museu Peris-Aragonès

museuperisarago800px
Façana del museu. (Foto: Carles X. Cabós)

Fou inaugurat el 17 de juny de l’any 2000 al nº 19 del carrer Major de la vila de Cornudella. L’edifici, que fou antigament propietat dels monjos de la Cartoixa d’Escala-Dei, i del qual s’ha conservat l’estructura, incloent-hi la façana amb l’escut d’Escala-Dei, consta de planta baixa entresòl i dues plantes més.

El museu ha estat una donació de la sra. Rosa Aragonès Argany a la seva vila, i en ell s’hi troben objectes de gran valor recollits pel seu marit Manel Peris i ella mateixa durant tota una vida de col.leccionisme i de viatges. En tots aquests viatges, la sra Rosa i el seu marit van anar recollint un ampli patrimoni de peces d’art de tots els racons del món que van visitar, junts i també després de la mort de Manel Peris: Xina, Tailàndia, Veneçuela (on el matrimoni va residir 15 anys), Equador, Perú, Japó, Bali, India, Nepal, Ceilàn, Russia, Anglaterra, Suïssa, Argentina, Bèlgica, Holanda, Itàlia, França, Puerto Rico, Cuba, Santo Domingo, Mèxic, Panamà, Filipines… tota una vida viatjant per tot el món, tota una vida de col.leccionisme d’incalculable valor, que a partir d’ara, tots els cornudellencs podrem sentir una mica nostra.

cartellmuseu
Cartell de la inauguració del museu.

A la planta baixa s’hi troben diversos estris del camp, entre els quals hi ha una premsa de vi, aixades, arpiots, ferradures, eines per fer treballar animals i un llarg etcètera. Respectant l’estructura de la casa, pujant les escales, trobem la cuina, molt petita, però que pot ajudar a fer-nos una idea de com eren les cuines d’abans: el foc a terra, les graelles, els escalfadors de llit, els tupins, els llums de ganxo, els tallants, les olles, les cassoles, el bressol del nen i quelcom curiós: un repenjaplats per a la gent gran, a la vora del foc. A la primera planta, trobem una sèrie de vitrines. La primera té una mostra de ceràmiques antigues i modernes; catalanes, espanyoles, italianes, dels antics països socialistes, africanes, etc. Una petita però variada mostra. En la següent vitrina el recull és molt més variat: cristall tallat, vidre de Murano, italià, català… estris de coure de turquia, molinets, torradores, planxes, balances de peix, balances per pesar or, mesures, morters, canelobres… La tercera vitrina, que queda just al fons, és la que té els objectes més estimats per Manel Peris: la secció d’arqueologia. Conté ceràmica precolombina, dels indis Guajira, destrals de pedra i de bronze, atuells diversos, terracota de jaciments i enclavaments de les terres del Priorat i troballes de Cornudella. A les lleixes trobem novament utensilis del camp, majoritàriament de coure. També podem gaudir de d’una col.lecció de morters i de molinets. I observar una extensa mostra de minerals i pedres del terme. A la tercera i darrera planta de la casa, la intenció és fer-hi cada any una exposició itinerant. Aquest any està dedicada a la Xina, Corea i Tailàndia, i es pot gaudir d’un món fascinant, ple d’encant i art.

En propers anys podrem apropar-nos als tresors de veneçuela, als encants d’Àfrica, o als misteris de la Índia o a les místiques terres del Nepal. Contempleu cadascún dels objectes d’aquest museu, observeu la qualitat de les talles, les filigranes de les escultures, la laboriositat en el moment de crear les peces i l’art que transmeten. No us deixeu captivar només pels ivoris, hi ha peces que per la seva laboriositat i tècnica, artísticament són més valuoses.

_________________________________________________________________________
Text: Fulletó editat amb motiu de la inauguració del museu, el 17 de juny del 2000. Publicat a Cornudellaweb.com: 2008. Publicat a Cornudella Blog: 23/07/2013.
_________________________________________________________________________

Una resposta a “Museu Peris-Aragonès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.