Ateneu de Cornudella (himne, 1920)

Himne a l’Ateneu de Cornudella. Reproducció a escala de document original de 1920.

himne_ateneu600x1005

“Ateneo Literario Recreativo”. Havia estat davant de la Casa de la Vila, a la casa dels Frares. Se’n parla com d’un local molt ben posat, amb otomanes, miralls, piano, sala de billar, biblioteca. Es comenta que un sector exempt d’aquests luxes era destinat als pobres. Hi havia cafè i teatre, i tenia una banda de música, que dirigia el conserge. No hem pogut saber amb exactitud quan va ésser fundat (1), la gent consultada coincideix a dir que devia ésser cap allà a 1870. Fins el 1909 era l’única entitat cultural i recreativa de la vila. Aquell any, va sorgir l’Íntim. Quan els músics de la banda se’n van anar cap a la nova entitat, l’Ateneu va trontollar i en 1917 va tancar les portes.

[…] De les entitats d’esbarjo, la més coneguda era l’Ateneu, fundat el 7 de novembre de 1880 (2). Segons Amigó era a la casa dels frares, davant de l’ajuntament, i disposava de teatre, sala de billar, biblioteca, cafè, i fins es diu que hi havia un sector excempt de luxes, que era destinat als pobres. Va disposar d’una banda de música que va acabar per passar-se a l’Íntim. L’entitat va tancar portes el 1917.

Segons els seus estatuts, reformats el 1900, l’objecte de l’entitat era la instrucció, en general, i les diversions en particular. Aleshores preveien tenir una biblioteca i un local per a ensenyament, que seria gratuït per als socis. […] (3).

_________________________________________________________________________
La descripció de l’Ateneu és del llibre “Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant”, de Joan Bta. Espasa Ballester i Ramón Amigó Anglès. Himne reproducció del fullet original de 13×20,7 cms.

(1) N. de R.: Al comencament de la lletra hi diu la data de la fundació de l’Ateneu.
(2) N. de R.: A l’himne hi posa 25 de desembre.
(3) Descripció de l’Ateneu del capítol “la vida associativa”, dins “Història de Cornudella de Montsant” (1994), d’Ezequiel Gort Juanpere.

Publicat a Cornudellaweb.com: 20 de febrer de 2008. Publicat a Cornudella Blog, amb informació ampliada: 13/05/2013.
__________________________________________________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.