John Cookson (1913-1938): un soldat americà de la Brigada Lincoln enterrat a Marçà.

cookson

Arrel de l’homenatge que la vila prioratina de Marçà va retre el 28 de juny de 2002 a John Cookson, vàrem conèixer la vida extraordinària d’aquest home i vam començar a recollir informació (pricipalment del Diari El Punt, que va fer una gran feina amb la cobertura informativa d’aquest acte) sobre aquest jove americà que va lluitar amb les brigades internacionals a la guerra civil espanyola, i que va acabar morint lluny de casa i enterrat a Marçà l’11 de setembre de 1938. John Cookson representa perfectament a tota una generació de persones que, sense tenir-hi res a guanyar i molt a perdre, van fer milers de kilòmetres per lluitar contra el dictador general Franco i defensar uns ideals pels quals molts d’ells van donar la vida, com és el cas de John Cookson. Sense dubte, i tot i que finalment l’exèrcit republicà va resultar vençut, l’esforç i l’heroïsme de persones com John Cookson bé valen aquest petit homenatge i el nostre etern record i agraïment.

BREU BIOGRAFIA DE JOHN COOKSON (1)

John Cookson va néixer  el 23 d’abril de 1913 a Cobb*, (*Cobb , Iowa County (Wisconsin, EEUU), petit poblet d’uns 440 habitants, a uns 1300 kms. de Washington i a uns 80 de Madison, capital de l’estat. N. de R.). De petit va fer-se amic de Clarence Kailin, amb la família del qual va viure onze anys. Va viure a casa de Kailin per poder estudiar el batxillerat i anar a la universitat de Madison. Allí es va convertir en un especialista en física i va estar a punt de doctorar-se amb una tesi sobre l’efecte piezoelèctric dels cristalls de quars. Aquells que el coneixien el defineixen com una persona bona, amiga dels amics i molt intel·ligent, i exemplifiquen la seva lucidesa matemàtica amb una anècdota: Mentre estudiava una fórmula elaborada per Einstein, va reconèixer-hi un error. Va escriure al físic per treure’n l’entrellat i, efectivament, Einstein li va tornar resposta postal agraint-li que el corregís.

Els seus anys d’universitari a Madison van coincidir amb l’època de la gran depressió nord-americana i de la presa de consciència social i política. El seu amic d’infància el va convèncer per venir a lluitar a l’Estat espanyol en defensa de la República. Kailin i ell van embarcar-se a Nova York amb quatre brigadistes de Milwakee. Va acabar de tinent de l’exèrcit republicà. S’encarregava de les transmissions i feia de docent d’altres especialistes. Ni durant la guerra no va abandonar l’interès per l’estudi i la ciència. A l’Estat espanyol s’hi va endur molts llibres de la universitat. Va ser a les batalles de Brunete i Belchite, a la retirada de Terol i a l’Ebre. Abans de la retirada va estar de baixa a Albacete afectat per icterícia. A la retirada de Terol va salvar un grup de companys de brigada. Les tropes franquistes avançaven tan de pressa que van desbordar-los. Es van fer passar per soldats de Franco durant hores mentre avançaven darrere d’una columna de nacionals.

Feia vint mesos que era a la península Ibèrica quan, l’11 de setembre del 1938, mentre feia plans per tornar als Estats Units, la metralla d’un obús li va encertar el cor i el va matar. La Brigada Lincoln, a la qual pertanyia, tenia la base a Darmós. A Marçà hi havia un hospital de campanya. Els companys van decidir encarregar una làpida i enterrar-lo al poble. El van sepultar als afores de Marçà, a pocs metres de la carretera que va cap a la Torre de Fontaubella.

LA BRIGADA LINCOLN I JOHN COOKSON (2)

alincolnbat

Les brigades internacionals estaven formades per un total aproximat d’entre 35.000 i 45.000 voluntaris de més 50 països d’arreu del món que van venir a lluitar contra el feixisme i en favor de la República durant la guerra civil espanyola. Una d’aquestes brigades, a la qual pertanyia John Cookson, era la Brigada Abraham Lincoln, formada per uns 2.800 voluntaris nord-americans -i alguns cubans- que van lluitar en diversos fronts durant 1937 i 1938. El contingent nord-americà de la Lincoln va ser l’últim grup de voluntaris en incorporar-se a les Brigades Internacionals. El 80% dels membres de la brigada d’Abraham Lincoln eren gent de la classe obrera, tot i que també hi havia alguns estudiants. Segons els expedients d’ALBA (Abraham Lincoln Brigades Archive) aproximadament un 10% dels voluntaris d’aquesta brigada procedien de la universitat i el món universitari. John Cookson procedia d’aquest món universitari, camí que tenia triat desde ben jove. Ell mateix ho explicà en una carta que va escriure a la seva tieta quan tenia 23 anys (dos anys abans de la seva mort), on li recorda com, sent John un nen, ella li mostrava la posició de “l’Estrella del Nord” en el cel de Wisconsin, i aquest fet va ser decisiu perquè de més gran, dediqués part de la seva vida a l’estudi de les ciències i la natura. Desafortunadament, aquest camí marcat i dessitjat pel jove John Cookson va

ser tallat en sec per un bocí de metralla franquista, un 11 de setembre de 1938 prop de Marçà. Com ell, un terç dels 2.800 americans de la Brigada Lincoln, no van tornar a veure mai més els Estats Units.

JOHN COOKSON, HOMENATJAT A MARÇÀ (3)

El poble de Marçà l’homenatjà el dissabte 28 de juny de 2002, i els brigadistes nord-americans i l’Associació d’Amics de les Brigades Internacionals de Catalunya (ADABIC) van agraïr al veïnat que hagués conservat la tomba durant la dictadura, tenint en compte que la majoria d’enterraments de brigadistes van ser profanades pels vencedors de la guerra. L’acte va tenir lloc a la Plaça de les Arenes dins el marc de les Jornades Culturals de Marçà, que es desenvolupen durant tot l’estiu a la localitat prioratina. Més de cent veïns de Marçà van assistir a l’acte, amb una destacada presència de gent gran.

homenatge

Per motius d’edat, Clarence Kailin, l’amic d’infància i company de lluita de John Cookson, no va poder assistir a l’homenatge, però sí que hi van ser els seus dos fills, John i Julie Kailin, que van llegir públicament una carta del seu pare escrita expressament per a l’ocasió. En la carta, Clarence Kailin va agraïr als veïns de Marçà que haguéssin protegit la tomba de Cookson durant tots aquests anys, i haguéssin preservat així durant generacions la memòria històrica de la lluita en favor de la llibertat, i va comunicar la voluntat de que les seves cendres reposin al costat de la tomba del seu amic de l’ànima a Marçà. Kailin va comprar una càmera de vídeo a la seva filla perquè gravés tot l’acte per poder-lo veure a casa seva. Clarence Kailin va escriure als Estats Units la biografia de John Cookson, que ara l’historiador i membre d’ADABIC Joan Maria Gómez tradueix. Va ser el mateix Gomez qui va fer una conferència en la qual va narrar la vida de John Cookson, desde la seva infantesa al seu Wisconsin natal fins la seva mort a Marçà l’any 1938, passant per la seva passió per la ciència que el va portar a la universitat, o les seves idees respecte al món i la política. Abans de la conferència, els convidats van visitar la tomba de Cookson, on hi van dipositar una corona amb una bandera republicana i van cantar la Internacional.

Un altre desig que Clarence Kailin va comunicar en l’acte mitjançant la carta llegida pels seus fills, és aixecar un monument en record de John Cookson i els brigadistes, en el mateix lloc on reposen les restes del seu amic. L’Ajuntament de Marçà està negociant amb el propietari dels terrenys per tal de poder fer realitat aquest desig, que seria finançat pel mateix Kailin.

(1) BREU BIOGRAFIA DE JOHN COOKSON – Text de Xavier Miró, El Punt 29 de juny de 2002
(2) LA BRIGADA LINCOLN I JOHN COOKSON – Cornudellaweb, 1 juliol de 2002
(3) JOHN COOKSON, HOMENATJAT A MARÇÀ – Cornudellaweb, 1 juliol de 2002
FOTOS: El Punt i Alba.org

Adreces www de les fonts Consultades:
http://www.elpunt.com (Xavier Miró, 29 de juny i Ferran Espada, 1 de juliol de 2002)
http://www.lavanguardia.com (Victor Sorribes, 1 de juliol de 2002)
http://www.alba-valb.org/ (Arxiu Brigada Lincoln)
http://www.barranque.com/guerracivil/
http://www.harryfisher.net/

_________________________________________________________________________    

Publicat a PrioratDigital.com: Juliol 2002. Publicat a Cornudella Blog: 11/02/2013
_________________________________________________________________________

6 respostes a “John Cookson (1913-1938): un soldat americà de la Brigada Lincoln enterrat a Marçà.

  1. Tens raó, ja veus quins tombs pot donar la vida: Un senyor de milers de quilòmetres que s’embarca en una aventura en un país llunyà; tot per un ideal que li costa la vida. Aquesta és una de les grandeses de la raça humana, lluitar per un ideal. Avui dia ja veuriem quanta gent s’apuntaria voluntàriament a fer el que va fer aquest senyor, per mi un heroi.

    1. Avui es muntaria una campanya a Charge.org contra el Franquisme, es farien twetts contra els feixistes i penjarien videos a Facebook, així un es queda tranquil. Per altra part, matar-te a un guerra perquè els polítics que tenim ara manin, hi ha que tenir uns ous molt ben posats.

  2. Tens raó, ja veus quins tombs pot donar la vida: Un senyor de milers de quilòmetres que s’embarca en una aventura en un país llunyà; tot per un ideal que li costa la vida. Aquesta és una de les grandeses de la raça humana, lluitar per un ideal. Avui dia ja veuriem quanta gent s’apuntaria voluntàriament a fer el que va fer aquest senyor, per mi un heroi.

    1. Avui es muntaria una campanya a Charge.org contra el Franquisme, es farien twetts contra els feixistes i penjarien videos a Facebook, així un es queda tranquil. Per altra part, matar-te a un guerra perquè els polítics que tenim ara manin, hi ha que tenir uns ous molt ben posats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.