No ho faré.

Volia escriure sobre l’ofec econòmic que Espanya està fent sobre Catalunya.  Però no ho faré.

No en tenen prou amb no complir els pactes signats de transferències econòmiques  justificades. Mentre es construeixen AVEs  que no porten passatgers, aeroports sense avions, autovies com autopistes catalanes. Però no parlaré de l’ofec econòmic a que ens té Espanya.

No en tenen prou amb  els recursos vers els nous impostos catalans, justos o no, però que servien tant per alleugerir la sanitat pública com rebaixar les piles d’expedients als jutjats catalans. Però no parlaré de l’ofec espanyol a que ens té a Catalunya.

No parlaré sobre la càrrega espanyolista contra la immersió lingüística. Càrrega frontal pel sol fet de ser la nostra llengua. Teníem les competències amb pocs recursos transferits, però ara, la intenció és carregar-se les competències i marcar l’ensenyament clarament espanyol.  CARA AL SOL CON LA CAMISA NUEVA …. Però no parlaré de la pressió de mitja càrrega però constant.

No vull escriure sobre l’ofec  econòmic espanyolista. A causa de la crisi econòmica i per culpa de la banca, ha estat necessària  la fusió de diverses entitats per crear-ne una de més gran i forta. Quantes caixes teníem cent per cent catalanes, i algun banc. On són ara? Queden dos bancs, estrictament catalans? On han anat a parar els capitals que tenien les caixes. Però no parlaré de l’ofec econòmic a que ens té el govern central.

No parlaré de les prospeccions petrolíferes  o de gas que justament s’han de fer al litoral català. Es una mostra de l’estima que tenen al turisme que tants ingressos dona. Però no parlaré de l’ofec econòmic  a que ens té qualsevol govern central espanyol.

Aquesta gent té por. Una por lògica. Una por que han conreat ells mateixos. Per què el seu pensament és “Cataluña motor de España y nos da los ingresos necesarios para vivir los demás”.

Tenen por, per què mentre vivien de nosaltres i malgastaven els nostres diners, ells eren incapaços de generar riquesa per subsistir en una eventualitat com l’actual.

Tenen por, per què mentre nosaltres ensenyem tres llengües, ells només dos. Tenen por què el nostre desenvolupament educatiu, tant de menors com d’adults, serveixi per encoratjar als nostres ciutadans a ser emprenedors.

Tenen por, que utilitzem el transport terrestre i aeri per comunicar-se en escreix amb Europa. Nosaltres som europeus ells són ibèrics.

Tenen por que s’agrupi massa capital bancari en mans catalanes, no fos cas que aquest capital servís per finançar un hipotètic trencament amb Espanya.

Podria escriure molt sobre l’ofec econòmic a que ens té Espanya, però no ho faré.

Avui,  volia tenir un record pel centenari del naixement  d’en Salvador Espriu. Dos versos de Sepharad:

                               “Escolta, Sepharad: els homes no poden ser

                                               si no són lliures”.

Poblenou, 20 de gener de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.