Mas de l'Extremenyo

masdelextremenyo2

S’hi va viure fins cap a l’any 1945. En queden quatre bocins de paret, a la Gritella, damunt del cingle que conforma el bocí final de la vora dreta del bnc. del Carcaix quan s’ajunta amb el de Prades. També se’l coneix com “del [Joan] Verdo”. La família del Joan “Verdo” havia viscut fins per allà a l’any 1945, una època en la qual l’Esteve “Verdo” anava als bens. Els “Verdo” procedien de la Febró, on encara s’anomena el corral del “Verdo” i hi ha el mas de la Verda, del qual ja es té notícia a final del segle XIX.

Abans, encara que no gaire abans, se l’havia conegut com “el mas d’en Criviller“, un cognom bastant abundant a Cornudella. També era a Siurana aquest llinatge, en una època força allunyada i no hauria d’extranyar que els Criveller que desapareixien dels documents de Siurana al primer quart del segle XVI fossin els mateixos que apareixien a Cornudella en la mateixa època. Tampoc no seria cap raresa que “Extremenyo”, que a Cornudella passa per ésser un renom antic amb el quan es designa una casa, hagués correspost a un Criviller, oriünd de Siurana.

No hem trobat ningú que hagi sentit dir d’on procedia el nom del mas conegut com de l'”Extremenyo”, ni basant-se en una realitat comprovada ni en una hipòtesi, encara que fos atrevida. Ni en saben donar cap raó els descendents que en queden -llunyans, sens dubte, del tany principal familiar-, aposentats a Cornudella. Crida l’atenció que el renom hagués correspost a algú procedent d’Extremadura i que hi hagués nascut; més aviat es pot pensar en algú que hi hagués anat -arrossegat per exigències militars, o d’una altra mena- i que s’hagués establert al mas quan n’hagués tornat, probablement dintre la segona meitat del segle XIX, perquè quan ja s’acabava aquella centúria encara hi havia record que el mas havia estat d’en Criviller.

Per les proximitats del mas, s’han fet troballes prehistòriques (Silex Tar, p. 43). Que hagués estat el mas de n’Alenyà de 1363 no seria impossible, essent com era vora el camí de Prades. (1)

masdelextrermenyo

————————–

(1) Tot el text és dels llibres “Siurana de Prades. Enllà de la llegenda i de la història” i “Siurana de Prades. La terra i la gent”, ambdós de Ramón Amigó i Anglès. Fotos: Carles X. Cabós (22/01/2012: http://cornudellablog.wordpress.com/2012/01/22/aec-147-mas-de-la-barba-grau-de-la-post-carcaix-mas-de-lextremenyo-mas-de-la-barba/)

______________________________________________________________________________________________________
Publicat a Cornudella Blog: 14/01/2013.
______________________________________________________________________________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.