Una Aljama a Cornudella?

Miquel Martorell Garau, Siurana maig 2012.

La visita fa pocs dies a la vila de l’enginyer jueu Moisés Caballero (Mordechai Ben Abir), m’ha posat en la urgència d’explicar el que sabem dels jueus a la nostra vila. Li vaig explicar a ell, i em insistir en fer públic el que sabia del tema.

L’historiador Gabriel Secall en el seu llibre Les Jueries Medievals Tarragonines (Valls 1983), no en diu res. El mateix Ezequiel Gort en la seva Història de Cornudella de Montsant (Reus 1994) només es fa ressò de passada de Josep Mª Franquet.

Sí que els citava un xic Mossèn Josep Mª Franquet en parlar de la vida medieval a la vila. Ell ho havia vist als Llibres de Determinacions més antics que es conserven a l’Arxiu Municipal de la vila. Seguint aquesta pista m’hi vaig ficar a les meves Aportacions a la Història de Cornudella (Siurana 1974). I en llegir fa anys a Gabriel Secall vaig pensar que calia oferir el cas de Cornudella, però altres feines ho endarreriren. I ara hi he tornar esperonat per la visita de Moisès Caballero (Mordechai Ben Abir descendent de Falset).

Las primera notícia la tenim quan l’any 1338 sabem que els jueus de Falset tenen terres a la vila. Ja l’any 1371 se’ns diu que Maymoni (cap dels jueus de Falset) fa tractes amb Salvador per una casa al pont (17 de setembre). I encara l’any 1378, Hastingut fill de Hastings de Falset, ven dues cases a Bertomeu Muntaner de la vila (22 de febrer).

Una operació financera del Consell de la Vila, l’any 1378, que presideix Pere Scapolat, amb Maymoni de Falset, ven diversos troços de terra, tres cases i els cups de la vila que afronten a sant Francesc, en pagament de deutes (15 d’octubre). I encara l’any 1381, el Consell ven al mateix finacer jueu les eres de la vila en pagament de deutes (13 de febrer).

L’any 1389 sabem que a la vila i al terme hi ha força jueus establerts; s’ubica a Simeó Martí a La Garrantxa (29 d’agost). L’any 1400, Abraham Samuel de la vila ven a Pere Montcal casa i troç a La Devesa (que després s’anomenerà Pla den Navarro, Sol de la Vila, i Portal de Reus) ( 26 de maig). El mateix ven a Simeó Martí un troç i casa al camí que va a Falset (27 d’octubre). I Astruc Bonanat ven una vinya a les Obagues (1413).

Caldria aprofondir més en aquestes i altres referències per ampliar les notícies i activitats de la comunitat jueva a la vila. Però sí que podem apuntar diverses coses.

1. La comunitat jueva té capacitat econòmica pròpia. Però en temes de gran quantia fa d’intermediària amb els potents financers jueus de Falset. Aquests s’acaben quedant-se (en pagament de grans deutes del Consell) amb les dues indústries de la vila: les eres i els cups de St Francesc.

2. La comunitat està ubicada fora muralla, a dos llocs estratègics: al Pont (camí de Prades i Siurana) i a la Devesa (camí de Reus, Falset, La Morera); ja que s’establien en llocs de fácil fugida en ocasió d’aldarulls contra ells.

3. Les matances de jueus de 1348/50 semblen no tenir repercussió a la vila. Sí les de 1390/91, si fem cas de la sobtada venda de vivendes i propietats.

4. Sabem que algun jueu és recolector del comte. Així Abraham de Tolosa de Falset cobra els rèdits de la Nostra vila i terme l’any 1399.

I encara un fet curiós que cal anotar. Passat el tràngul de l’explusió de 1492, els documents (1519) ens citen el Prior d’Escaladei com propietari de les eres i dels cups de la vila de Cornudella; com giravolta el món!.

Caldrà revisar més papers. Però sí podem assegurar l’existència d’una nombrosa comunitat a la nostra vila.

Reprodueixo un plànol que van editar al XII Aplec de la Sardana (1988), on apareixien unes estimacions de la vila a 1300/1400, etc. Hi he posat les ubicacions possibles dels jueus de la vila: al Pont i a la Devesa.

Mapa de Cornudella al voltant dels anys 1300-1400. Dins el requadre, els llocs on hi podria haver l’Aljama.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.