El científic Xavier Estivill Pallejà, premi d’Investigació Biomèdica 2011 de la Fundació Lilly

El científic Xavier Estivill Pallejà, premi d'Investigació Biomèdica 2011 de la Fundació LillyCornudella web 07/05/2011.- Xavier Estivill Pallejà, coordinador del programa Gens i Malaltia del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG), va obtenir el passat 11 de març el Premi d’Investigació Biomèdica Preclínica 2011 de la Fundació Lilly. Segons el jurat, les investigacions d’Estivill han permès descobrir els mecanismes genètics de diferents enfermetats d’orígen monogenètic. El científic, dedicat actualment a estudiar les bases genètiques d’enfermetats d’orígen multifactorial, destinarà l’import del premi, 170.000 euros, a avaluar el paper dels RNAs no codificants en la patogenia d’enfermetats neurodegeneratives i, concretament, de l’enfermetat d’Huntington, així com a l’anàlisi de les bases genètiques de la fibromiàlgia i de síndrome de fatiga crònica.

El jurat dels Premis Lilly va estar integrat pel Consell Científic Assessor de la Fundació Lilly i pels guardonats en les dues edicions anteriors: María Blasco, directora del Programa d’Oncología Molecular del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO); Josep Maria Gatell, cap del Servei d’Enfermetats Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona; Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL); i Andrés Esteban de la Torre, cap del Servei de Cures Intensives d l’Hospital Universitari de Getafe.

Xavier Estivill Pallejà va nèixer a Barcelona el 28 de setembre de 1955, però va passar la seva infantesa i part de la seva joventut a Cornudella de Montsant, d’on és Fill Predilecte i on té les seves arrels familiars. De petit, combinaba els estudis amb la feina a la cafeteria que els seus pares tenien al carrer Aragó de Barcelona. Els estius els passava a casa dels seus avis, a Cornudella. A la Vila hi té casa des de sempre; al carrer nou hi va viure de petit, i actualment té una casa al carrer de Sant Andreu, on passa els caps de setmana sovint. En alguna entrevista ha dit que li agradaria retirar-se a Cornudella, on hi té vinyes, i muntar un petit celler.

És Doctor en medicina i especialista en hematologia i hemoteràpia per la Universitat Autònoma de Barcelona, i doctor en genètica per la Universitat de Londres. Les tesis doctorals que va presentar a les dues universitats versaven sobre diferents aspectes dels mecanismes moleculars i genètics causants de la fibrosi quística, i la primera d’elles va ser guardonada amb el premi extraordinari de tesi doctoral 1986-87 de la Universitat Autònoma de Barcelona. També va obtenir la formació en l’especialitat d’Hematologia a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Des de 2002 és Investigador Sénior i Coordinador del programa Gens i Malaltia del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, i actualment també realitza activitat docent al Departament de Ciències de la Salut i la Vida de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

La seva tasca professional s’ha desenvolupat als hospitals de Bellvitge , Santa Creu i Sant Pau i Clínic a Barcelona, a l’Institut de Recerca Oncològica de Barcelona, i a les Universitats de Londres, Turín i Toronto.El treball dels grups que ha dirigit ha permès la identificació i caracterització de gens implicats en nombroses enfermetats d’origen genètic. La majoria de les contribucions inicials de Xavier Estivill a l’àmbit del coneixement de la genètica humana s’han plasmat en desenmascarar las bases genètiques de diferents enfermetats d’orígen monogènic incloent fibrosis quística, neurofibromatosis, sordera, retard mental, i diferents malalties metabòliques.

De forma més recent la investigació de Xavier Estivill s’ha centrat en l’estudi de les enfermetats d’orígen multifactorial, especialment en malalties psiquiátriques i inflamatòries. En els darrers anys el grup ha contribuït al desenvolupament de les noves eines de medicina genòmica per a l’estudi de malalties complexes i enfermetats rares.Les investigacions del seu equip han merescut els premis Reina Sofía, Severo Ochoa, Medalla Narcís Monturiol, Ciutat de Barcelona i Ciutat de l’Hospitalet, entre d’altres distincions. Els seus treballs han quedat recollits en més de 600 publicacions en llbres i revistes internacionals que han estat citades en més de 16.000 ocasions.

Més Info:

Fundación Lilly:
http://www.fundacionlilly.com

3 respostes a “El científic Xavier Estivill Pallejà, premi d’Investigació Biomèdica 2011 de la Fundació Lilly

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.