Jornades del Parc Natural de la Serra de Montsant sobre la pastura a la muntanya mediterrània, del 30 de març a l’1 d’abril

Inaugurarà l’acte el president de la Diputació de Tarragona Josep Poblet, i l’acte de cloenda serà a càrrec del director general de Medi Natural i Biodiversitat Josep Escorihuela

Jornades del Parc Natural de la Serra de Montsant sobre la pastura a la muntanya mediterrània, del 30 de març a l'1 d'abrilCornudella web 29/03/2011.- El Parc Natural de la Serra de Montsant organitza del 30 de març a l’1 d’abril les jornades La Pastura a la Muntanya Mediterrània: Gestió i Patrimoni a Montsant. L’activitat de pastura és un dels aprofitaments tradicionals al nostre país. El sector ramader extensiu passa un moment de grans canvis i no sempre és fàcil la seva continuïtat. A la muntanya mediterrània, ha disminuït el nombre de pastors i de ramats extensius. Paral·lelament, dins les mesures agroambientals en el marc dels programes de desenvolupament rural a Europa i a Catalunya, s’apunta al paper estratègic que pot tenir la ramaderia extensiva i la pastura de sotabosc en la conservació d’alguns hàbitats.

Aquest és el punt de partida a partir del qual l’equip de gestió del Parc Natural de la Serra de Montsant ha plantejat la celebració d’aquestes VI Jornades que duen com a títol La Pastura a la Muntanya Mediterrània: Gestió i Patrimoni. El pastoreig i la transhumància han estat activitats practicades a la muntanya de Montsant des de temps prehistòrics fins avui, i han deixat un ric patrimoni cultural associat. Des de l’existència del Parc, la gestió de la pastura ha estat una línia de gestió en què s’ha treballat explícitament: des de l’elaboració d’estudis fins a accions de conservació concretes. La voluntat del Parc Natural és donar valor i emprendre les accions oportunes en aquest àmbit, entenent que aquesta és una activitat íntimament relacionada amb la conservació del paisatge mediterrani.

Les jornades s’inauguren el dia 30 de març a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. El primer dia vol ser una introducció a la relació entre la pastura i l’ecosistema de la muntanya mediterrània. La ponència marc serà a càrrec de Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, professor i investigador de l’ICTA. Aquest dia també s’ha convidat la Fundació del Món Rural, qui ha impulsat el projecte Camins ramaders i transhumància a Catalunya. Complementarà la jornada la conferència sobre la història i etnografia dels pastors i la ramaderia a Montsant.

El dijous 31 de març, les comunicacions donen protagonisme als agents implicats en el desenvolupament de l’activitat. D’una banda, per parlar sobre la situació de la ramaderia ovina extensiva i el seu futur des del punt de vista de l’Administració, ens acompanyarà el cap del Servei de Producció Ramadera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Eduard Torres. De l’altra, el representant d’Unió de Pagesos, Josep Puig, situarà els beneficis i l’encaix de l’ofici de pastor en la societat actual. En aquesta línia, i a fi d’aprofundir sobre quina és la realitat que viuen actualment els pastors que treballen a les nostres comarques, s’ha organitzat una taula de 8 pastors provinents del Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Gaià.
Aquest mateix dia, amb la voluntat de conèixer experiències d’altres zones geogràfiques que han potenciat la viabilitat econòmica i social dels productes derivats de la pastura, s’ha convidat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, principal impulsor del projecte Del tros al plat.

El dia 1 d’abril, hi ha prevista una jornada de matí i tarda per tractar com la pastura es pot desenvolupar en un espai natural protegit, a partir d’incidir en quins en són els beneficis de cara a la conservació. El cap de l’Oficina Comarcal del Priorat del DAAM, Joan Queralt, moderarà aquesta jornada tècnica on s’ha convidat personal tècnic d’altres parcs naturals, científics i altres responsables de projectes relacionats amb la pastura, biodiversitat i gestió. Destaca en aquest apartat la intervenció d’Àngel Martín, ecòleg i professor de la Universitat de Sevilla, qui dirigeix un estudi sobre el paper del cabrum en la producció i conservació a l’Espai Natural de Doñana. La cloenda de la Jornada serà a càrrec del director general de Medi Natural i Biodiversitat del DAAM, Josep Escorihuela.

Per assistir a les jornades, cal inscriure-s’hi prèviament. Les places són limitades. Per a més informació i inscripcions, cal adreçar-se a: Parc Natural de la Serra de Montsant, telèfon 977 827 310, a/e montserrat.sola@gencat.cat.

Podeu veure el programa d’activitats detallat a:
http://www.cornudellaweb.com/agenda/2011/pnmontsant_jornades2011.html

Foto: El Montsant, amb la Cartoixa d’Escaladei als seus peus (Carles X. Cabós – Cornudella web)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.