L’edifici de la Fundació Roger de Belfort, un extraordinari llegat cultural per a Cornudella

 

L’edifici de la Fundació Roger de Belfort, un extraordinari llegat cultural per a Cornudella
Porta de l’entrada principal de la Fundació Roger de Belfort. Foto: Arxiu Cornudella Blog.

Cornudella web 15/12/2010.- L’Ajuntament de Cornudella de Montsant és el titular d’un dels nous espais emblemàtics de la vila, que està cridat a esdevenir l’epicentre de l’activitat cultural, turística i de diferents serveis del municipi. El gran casalot construït als anys 80 i 90 del segle passat per la Fundació privada d’Història i Art Roger de Belfort al carrer de Sant Isidre ja és municipal, d’ensà que el 16 de juny d’enguany se certifiqués la dissolucióde la fundació privada davant de notari la cessió global de l’immoble i del seu contingut (dels seus actius i passius) a l’Ajuntament de Cornudella.

Manat construir per l’advocat Manuel Aragonès Virgili, fundador i president de la Fundació, l’edifici ha passat a titularitat municipal després de la mort d’aquest, ocorreguda fa tres anys, i un cop els patrons de la fundació així ho van acordar. L’acció dels patrons de la Fundació és molt ben valorada pel consistori cornudellenc ja que permet que la vila compti amb un equipament cultural de grans dimensions sense que l’Ajuntament es vegi obligat a construir-ne un de nou.

Abans de la data de signatura del conveni, el consistori va dur a terme un llarg procés de tramitació, que es va allargar per espai d’un any, i que va comptar “amb la plena disposició i tota la col·laboració de la família del senyor Manuel Aragonès Virgili”,ha comentat l’alcalde, Josep Maria Castan.

Així mateix, la bona predisposició dels membres del Patronat de la fundació ha fet possible la donació. En el procés de tramitació de la cessió també hi va participar la Generalitat de Catalunya. Tot i que tècnicament l’acte es defineix com a cessió, es tracta d’una donació a tots els efectes.

També ha ajudat en tot el procés que l’objecte de la Fundació d’Història i Art Roger de Belfort coincidís plenament amb els objectius fixats per l’Ajuntament de Cornudella quant al destí de l’edifici, bàsicament pensat per la promoció d’activitats culturals i també les assistencials.

L’edifici del carrer de Sant Isidre ocupa uns mil metres quadrats dividits en diverses plantes. Simula un palau, amb torres incloses als quatre vents. Hi destaca un claustre a la planta baixa i una espectacular biblioteca amb mobiliari antic.

Donada la trascendència de la cessió, l’Ajuntament de Cornudella durà a terme una jornada de portes obertes on la ciutadania podrà accedir al recinte per conèixer les seves sales i també ser informat de les possibilitats d’activitats que s’hi podran fer. El consistori informarà oportunament d’aquesta jornada.

La Fundació privada d’Història i Art Roger de Belfort va realizar durant anys una molt estimable tasca de divulgació històrica i cultural de Catalunya, i especialment de la comarca del Priorat, amb l’edició periòdica de llibres, entre els quals, els cornudellencs i les cornudellenques recorden la ‘Història de Cornudella de Montsant’, obra de l’historiador reusenc Ezequiel Gort. Autors d’alta volada com el recentment traspassat Pere Anguera també hi van publicar obra.

Foto: Entrada principal de l’edifici de la Fundació Roger de Belfort, al carrer de Sant Isidre (Jaume Garcia).

2 respostes a “L’edifici de la Fundació Roger de Belfort, un extraordinari llegat cultural per a Cornudella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.