Localitzats habitatges musulmans dels segles X i XI al castell de Siurana

Cornudella web 25/11/2010.- Segons informa l’Ajuntament de Cornudella de Montsant, les excavacions arqueològiques dutes a terme en el decurs de la quarta fase del projecte de restauració del Castell de Siurana (al terme municipal de Cornudella de Montsant) han posat al descobert l’existència d’un conjunt d’habitatges situats a l’interior de la fortificació. Es tracta de la troballa més destacada d’aquest tipus feta en profunditat fora de les realitzades en altres excavacions practicades a les Terres de l’Ebre i Lleida.

La troballa es va donar a conèixer el passat dimarts en el decurs de l’acte de lliurament de l’obra feta per l’empresa constructora a l’Instituto del Patrimonio Cultural de España, organisme depenent del Ministerio de Cultura, que ha finançat els treballs de restauració del conjunt. Cal recordar que el Castell de Siurana va ser el darrer reducte sarrahí de Catalunya i va ser conquerit pels exèrcits cristians al segle XII.

A l’acte hi han assistit l’alcalde de Cornudella de Montsant, Josep Maria Castan; tècnics del Instituto, i el director arqueològic de les obres, Joan Menchon. L’alcalde de Cornudella, Josep Maria Castan ha subratllat “la importància històrica i patrimonial d’un conjunt monumental com és el Castell de Siurana, que és un referent a nivell de Catalunya i que situa l’entorn de Cornudella com un espai amb un potencial destacat en l’àmbit del turisme cultural”. L’actual fase de restauració ha consistit bàsicament en l’excavació, l’estudi del Castell, les primeres consolidacions i la col·locació de baranes de protecció. El cost ha superat els 400.000 euros.

Pel que fa a l’aspecte arqueològic, els treballs han consistit en la col·locació de mesures de protecció i accés per al públic i la reexcavació i l’estudi de diferents àrees. A partir d’aquests treballs es fixarà una documentació gràfica i topogràfica de totes les estructures del recinte. Els treballs han deixat al descobert nombroses restes d’edificis i habitatges de l’interior del Castell, així com també s’han realitzat treballs com la neteja i impermeabilització d’una cisterna (dipòsit d’aigua) en una zona coneguda popularment pels veïns de la zona com ’la presó’. Donat que l’entorn es troba en un penya-segat de més de 250 metres de desnivell, els treballs han comptat també amb l’ajut d’escaladors, que han procedit a la neteja de vegetació en llocs d’accés gairebé impossible. Els treballs praticats serviran també com a punt de partida sòlid sobre el que poder planificar les actuacions futures en el monument. L’Ajuntament té un interés especial en el procés de restauració del monument donada la seva importancia històrica i patrimonial. La restauració del Castell va iniciar-se en 1999 i s’ha subdividit en quatre fases.

El Castell sarrahí de Siurana ocupava tot el perímetre on hi ha les actuals restes més tot el nucli de la població de Siurana। Es tractava, doncs, d’un Castell d’una gran magnitud, ocupant una extensió de 180 per 50 metres। L’entorn es troba situat en un istme d’una península just sobre el riu Siurana, una zona que el feia inexpugnable. Es considera que la seva construcció data del segle IX. El Castell és considerat pels experts un dels conjunts arqueològics de tipus militar més interessants de les comarques meridionals de Catalunya. Formava part de la frontera andalusina i la seva ubicació estratègica feia que dominés un ampli territori, amb una xarxa de defenses amb torres a la Morera de Montsant, Albarca, Ulldemolins, Prades, Alforja, la Mussara i l’Albiol. En una segona línea hi hauria el Vilosell, Vimbodí, la Pobla de Cèrvoles, Falset, Pradell de la Teixeta, Cabassers, el Lloar, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol i Vinebre.

Foto: El Punt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.