Les escoles del Priorat compartiran l'Agenda escolar del Parc Natural de la Serra de Montsant

Des d’aquest curs, el Parc Natural de la Serra de Montsant impulsa, conjuntament amb la comunitat educativa, l’elaboració d’una agenda escolar per difondre els valors naturals i culturals de Montsant

Hi ha participat l’alumnat de totes les escoles de la comarca, que ha recollit vocabulari, gastronomia, jocs i altres costums del Priorat

Cornudella web 16/09/2010.- Els 17 centres escolars de primària i els 2 centres de secundària de la comarca del Priorat compartiran des d’aquest curs una agenda escolar elaborada pel Parc Natural de la Serra de Montsant. A més de ressaltar les festes, la gastronomia i els costums locals, l’agenda difon els valors naturals de la comarca. El projecte va néixer l’any 2009 quan es va constituir una comissió formada per membres de la comunitat educativa i tècnics del Parc amb l’objectiu de difondre informació sobre el Parc Natural, la comarca i el medi ambient.

L’Agenda presenta un doble valor afegit en els seus continguts. D’una banda, perquè en el procés d’elaboració ha comptat amb la participació de l’alumnat mateix de les escoles; i, de l’altra, perquè inclou un breu monogràfic sobre l’espai natural protegit. Així, a més de les pàgines comunes a qualsevol agenda escolar, s’hi intercalen informacions d’interès local i mediambiental. Cada inici de mes hi ha una doble pàgina amb una breu ressenya sobre el mes segons el calendari del pagès i el calendari festiu local, i es descriuen també costums, oficis, receptes de cuina, jocs o festes singulars. Cada setmana, hi ha assenyalades les efemèrides i diades principals relacionades amb el medi ambient, i s’inclouen també breus informacions sobre els projectes de conservació, les espècies de flora i fauna i el patrimoni cultural de Montsant; es donen consells ambientals que es poden aplicar a la vida quotidiana, i es recullen refranys, dites populars i vocabulari de la comarca que l’alumnat ha preguntat a casa seva.

Al final de l’agenda, s’adjunta una separata en color dedicada als diferents àmbits de treball del Parc Natural de la Serra de Montsant: la geologia, la flora i fauna salvatges, el patrimoni cultural i les activitats d’ús públic dins del Parc. A partir del curs vinent, aquest dossier serà monogràfic, i a cada curs escolar es treballarà un d’aquests centres d’interès per adaptar-los als currículums escolars dels cicles de Primària i Secundària. Cada any, a més, s’inclourà la ressenya corresponent sobre l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Llaberia i sobre l’EIN Muntanyes de Prades, ateses les característiques naturals de la comarca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.