El projecte 'Sensacions de Cornudella de Montsant', seleccionat en el programa "Viure al Poble"

La inclusió de Cornudella en aquest programa, subvencionat majoritàriament pel Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) suposa un allau de bones notícies per al poble. En total, la inversió serà d’1.187.739,04 euros.

Cornudella web 06/07/2010.- El passat 1 de juliol, el Departament de Governació i Administracions Públiques va resoldre la convocatòria i va seleccionar 28 dels 70 projectes d’arreu de Catalunya  presentats en la segona edició del programa Viure al Poble, entre ells el cornudellenc “Sensacions de Cornudella de Montsant”.  L’objectiu del Departament de Governació i Administracions Públiques ha estat prioritzar una forta inversió en cada projecte, en lloc de dotar de petites quantitats de diners un nombre major de municipis. A nivell cornudellenc, això es tradueix en un bon nombre de projectes a desenvolupar:

Adequació del Punt d’Informació Turístic i el seu entorn (322.268 euros): S’adequarà el magatzem per a ubicar-hi un espai d’interpretació àudio-visual, amb fotografies relacionades amb la vida cornudellenca, i s’instal·larà un projector per projectar vídeos i infografies. També hi haurà una maqueta del terme municipal i de l’entorn més immediat, on es podrà veure la localització de cadascun dels itineraris que es puguin realitzar al municipi (ruta de les ermites, ruta històrico-cultural, la ruta enològica…). S’habilitarà un espai que serà la zona d’agrobotiga, on s’exposaran i vendran productes gastronòmics locals i material de merxandatge. El jardí botànic existent als voltants del Punt d’Informació també s’arranjarà i s’utilitzarà per finalitats educatives, tant per a centres escolars com per a grups de persones que no poden accedir a la Serra del Montsant (persones discapacitades o bé per altres motius).

Fundació Roger de Belfort (324.500 euros): S’està treballant en la planificació i ús d’aquest edifici. Degut a la dissolució de la fundació i a la voluntat del seu fundador i actuals familiars, passarà aviat a ser propietat municipal, juntament amb algunes propietats situades a La Febró i Montblanc, entre d’altres llegats. De moment, i entre d’altres propostes encara per confirmar, hi ha previst el Centre d’Acollida Turística, on es disposaria d’un espai per aprofitar el turisme existent i donar a conèixer aspectes culturals, artístics i històrics de Cornudella de Montsant. Aquest s’ubicarà a la planta baixa, on es cobriria l’actual claustre i s’hi posarà un ascensor fins a la primera planta, on estarà ubicat el Museu Mineralògic Jaume Miralles, en el qual s’exposarà la col·lecció de minerals de Sr. Jaume Miralles, cornudellenc ja traspassat que va deixar la seva col.lecció a la vila. L’espai que ocuparà el Centre d’Acollida Turística acollirà una exposició de vins representatius de diferents cellers de la D.O. Montsant i D.O.Q. Priorat, així com productes de qualitat autòctons. L’espai estarà dissenyat amb imatges o reproduccions d’artistes que s’han inspirat en el paisatge de Cornudella per realitzar la seva obra, com per exemple el pintor Morató Aragonès (fill adoptiu de Cornudella), Joan Miró, Enric Pinet, d’Ignasi Mallol o M. Elena Morató, entre altres. També es disposarà d’un sistema d’ambientació musical per crear un espai de tranquil·litat adient a la degustació de vins, així com també, es disposarà d’un equip de projecció per a passar vídeos/DVD relatius al vi, així com diferents temàtiques en funció de l’interès dels visitants.

Creació d’una escola tècnica d’escalada (106.200 euros): A l’entorn del pavelló poliesportiu (actualment en construcció i que podria estar acabat abans de l’estiu de l’any vinent) s’hi construirà un rocòdrom, amb dues vies homologades. Es crearà una escola tècnica d’escalada ja sigui com a iniciant o com a perfeccionament. De moment, segons l’alcalde Josep M. Castan, es mantenen contactes amb el Departament d’Esports per acabar de perfilar el projecte. D’altra banda, tot i que relacionat amb l’escalada, l’Ajuntament està en contacte amb l’escalador David Brascó, resident a la Vila, per tal d’editar una nova guia d’escalada, de la qual se’n farien uns tres mil exemplars.

Consolidació i creació de rutes de coneixement del territori (222.370 euros): Continuar amb l’actual tendència de recuperació de camins, vies de ferradura i senders abandonats, en coordinació amb el Consell Comarcal del Priorat, i creació de recorreguts familiars i esportius de totes les dificultats i distàncies, els quals es podran fer amb bicicleta o a peu. Entre elles, el més important seria el de Cornudella de Montsant a Siurana per la via de ferradura (per on circulava abans la gent amb els rucs carregats des de Siurana). Antigament, el camí era empedrat, i caldria una actuació per recuperar la via. El Consell Comarcal del Priorat ja el va incloure en el seu Pla de Foment Turístic de 2006. Es crearà una Ruta Enològica al voltant de la D.O. Montsant, que mostrarà als visitants interessats les vinyes, la cura dels ceps i la forma de veremar, els cellers o fins i tot fer algun tast de vins que permeti degustar els més variats sabors. En un altre àmbit d’actuació més urbà, es crearà una ruta urbana, que tindrà el seu punt d’inici a l’Oficina de Turisme, on es podrà estacionar el vehicle i començar la ruta a peu. Es vol crear un recorregut interactiu (Cooperativa, l’edifici de l’ajuntament, l’església, la Plaça de la Vila, etc), on els visitants podran desplaçar-se al llarg del recorregut escoltant un mp3 que els anirà explicant diversos aspectes dels edificis i llocs visitats. Es realitzarà la senyalització dels itineraris sota els criteris que actualment ja s’està seguint en la senyalització de les rutes que promociona el Consell Comarcal.

Promoció local i turística (212.400 euros): Per a realitzar les actuacions previstes, es vol crear i dissenyar una marca comercial que permeti vendre turísticament el municipi de Cornudella i sigui capaç de diferenciar-lo d’altres productes turístics del territori. L’Ajuntament preveu ajuts per a l’actualització de determinats equipaments visibles exteriorment pel visitant, i aconseguir que aquella imatge pugui identificar-se amb el comerç local. Per exemple, es preveuen ajuts per substituir antics tendals de diversa cromatografia (verds, blaus, vermells…) en una única tipologia i serigrafia predeterminada. En el cas que un comerç desitgi canviar el seu tendal haurà de fer-ho amb el tendal tipus preestablert en la pla de creació de la imatge comercial de Cornudella de Montsant. Segons la idea, la previsió d’ajuts per a l’actualització de tendals suposarà un incentiu per renovar aquest equipament, de manera que serà més fàcil assolir aquesta imatge. Les subvencions anirien des d’un 50% a un 75% (encara s’ha de determinar el percentatge concret).

Altres actuacions que es portaran a terme seran la creació d’un banc de fotografies que es pugui aprofitar posteriorment en la promoció del municipi; disseny i edició de tríptics informatius tècnicament elaborats (els existents són deficients); potenciació dels productes autòctons als restaurants de la vila, una nova pàgina web municipal, i la proposta de traduir i editar, com a mínim al castellà i a l’anglès, el llibre “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort (Premi Roger de Belfort, 1992). També hi ha previst crear, al voltant del nou poliesportiu, un Parc de Salut per a la tercera edat. El parc constaria de diversos aparells de gimnàsia a l’interior de l’edifici, i d’un circuït exterior que s’iniciaria al mateix poliesportiu. Aproximadament, aquest circuït tindiria el seu inici en el mateix poliesportiu, baixaria pel camí nou fins la carretera, continuaria per la mateixa
(s’hi haurà de construïr la continuació de la vorera) passant per davant dels Bombers, i tornaria al punt de partida pel Camp de Futbol.

El programa “Viure al poble” està destinat als municipis petits, amb menys de 2.000 habitants, que requereixen una atenció especial i hagin presentat projectes per afavorir la instal·lació de nova activitat econòmica i iniciatives emprenedores que permetin la dinamització i el desenvolupament dels municipis de les zones rurals. La Subcomissió de Règim Econòmic del Departament de Governació i Administracions Públiques va resoldre la convocatòria i es van seleccionar set projectes de la demarcació de Girona, sis de la Catalunya Central, quatre de Lleida, tres de l’Alt Pirineu, dos de les Terres de l’Ebre, dos de Barcelona i quatre del Camp de Tarragona: Cornudella, Vila-rodona -Alt Camp- rebrà 348.103 euros per al projecte dinamitzador econòmic i urbanístic del nucli antic del municipi de Vila-rodona; Barberà de la Conca -Conca de Barberà- rebrà 410.850 euros per al projecte de desenvolupament turístic de Barberà de la Conca; i Margalef (Priorat) rebrà 437.694 euros per al projecte “Margalef, del forat al cim. Projecte integral de desenvolupament turístic”).

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, va recordar que el programa Viure al Poble tindrà una convocatòria més l’any que ve i valora aquesta nova edició com “una eina eficaç que es consolida per possibilitar l’aparició d’iniciatives econòmiques al territori, i reactivar l’economia dels petits municipis”.

El Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) aporta 12.292.671 euros del total de 13.521.938 euros d’aquesta convocatòria del programa Viure al Poble. Governació hi aporta 1.229.267 euros, el 5% de la despesa subvencionable total. Els municipis seleccionats realitzaran una despesa mínima de 600.000 euros i màxima de 1.300.000 euros. El cofinançament màxim és del 55% de la despesa subvencionable. D’aquesta manera, els municipis s’han de fer càrrec com a mínim de finançar el 45% del cost de l’actuació.

Imatge: Logo del programa “Viure al Poble”

4 respostes a “El projecte 'Sensacions de Cornudella de Montsant', seleccionat en el programa "Viure al Poble"

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.