El Priorat i la cresta de Puigcerver es lliuren, de moment, de ser incloses dins les Zones de Desenvolupament Prioritari per a l’energia eòlica

Cornudella web 02/06/2010.- El Govern va aprovar ahir les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) per a l’energia eòlica, a les quals se circumscriurà la instal·lació de parcs eòlics –és a dir, instal·lacions de més de 10 MW o més de 5 molins–. La delimitació d’aquestes àrees, en compliment del Decret d’energia eòlica i fotovoltaica en vigor des del passat setembre, és el pas previ a la convocatòria del concurs corresponent per a l’adjudicació de les ZDP, que s’obrirà els propers dies. Concretament s’han aprovat set zones i entre totes sumaran una potència total de 769 megawatts repartits entre deu comarques i 37 municipis, la majoria dels quals estan al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Respecte a la proposta inicial, només ha quedat aparcada la zona IV (ZDP IV), entre el Priorat i el Baix Camp, on els municipis de Cornudella de Montsant i Porrera (Priorat) i Arbolí i Alforja (Baix Camp) van fer front comú el passat mes de febrer contra la decisió de la Generalitat d’incloure aquests municipis en el nou mapa eòlic. La ZDP IV, finalment, no s’ha inclòs en aquest Acord de Govern, tot i que segons la Generalitat, serà objecte d’aprovació i d’una licitació específica tan bon punt es completi tècnicament la seva delimitació definitiva. Sembla, per tant, que els quatre municipis implicats encara tenen feina per davant si volen aconsseguir que el mapa eòlic es quedi com està. Segons declaracions al diari El Punt, l’alcaldessa de Porrera, Mercè Juncosa, va reconixer que “el fet que els quatre alcaldes anéssim a l’una ha estat clau” i que ara l’objectiu “és que l’aprovació sigui definitiva“, i en aquest sentit continuaran treballant-hi.

L’objectiu de la Generalitat: Simplificar la tramitació de parcs eòlics

L’aprovació de les ZDP suposa un pas més en la simplificació de la tramitació administrativa dels parcs eòlics. D’una banda, cada ZDP ja disposa de la idoneïtat per acollir aquest tipus d’instal·lacions, fet que redueix la quantitat de documents necessaris durant la tramitació i elimina duplicitats. De l’altra, la Direcció General d’Energia i Mines esdevindrà l’interlocutor únic al qual els promotors podran adreçar-se per dur a terme la totalitat dels tràmits propis d’aquest tipus de projectes (és a dir, els tràmits energètics, ambientals i urbanístics).

Un cop s’hagi obert el concurs, els promotors podran presentar els seus projectes, que seran avaluats per una comissió de la Generalitat i de les corporacions locals implicades en cada ZDP. Els projectes més ben valorats seran els que finalment s’instal·laran a cada zona.

La posada en marxa d’aquestes ZDP contribuirà al compliment de l’objectiu previst al Pla de l’Energia 2006-2015, que estableix que el 2015 la potència eòlica que hi ha d’haver instal·lada a Catalunya ha de ser de 3.500 MW. Actualment hi ha 775 MW en servei, 196 MW en construcció i 928 MW amb autorització administrativa.

Darreres notícies relacionades:
Cornudella torna a entrar en el mapa eòlic. Cornudella web 18/02/2010.
Cornudella fa front comú amb Arbolí, Alforja i Porrera per que els treguin de la zona eòlica. Cornudella web 26/02/2010.

Foto: Mapa eòlic aprovat ahir (Web de la Generalitat de Catalunya – Sala de Premsa)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.