El conseller Jordi Ausàs presenta les obres realitzades per millorar la xarxa d’aigua potable a Cornudella de Montsant, Albarca i Siurana

El conseller Jordi Ausàs presenta les obres realitzades per millorar la xarxa d'aigua potable a Cornudella de Montsant, Albarca i SiuranaDissabte al matí el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, va visitar Cornudella per assistir a l’acte de presentació de les obres realitzades per a millorar l’abastament d’aigua potable a Cornudella, Siurana i Albarca. El conseller, acompanyat del director dels Serveis Territorials de Governació a Tarragona, Francesc Tarragona, i el coordinador territorial de Joventut a Tarragona, Jean-Marc Segarra -vinculat familiarment a Cornudella i Siurana- van arribar a la vila al voltant de dos quarts d’1 del migdia, on davant de l’Ajuntament l’esperaven l’alcalde Josep M. Castan i els regidors Salvador Salvadó, Xavi Izquierdo, Teresa Mañé i Joan Dolcet. Ja a l’interior, el conseller Ausàs, que no havia estat mai de visita oficial a la vila, va signar el llibre d’honor i després va mantenir una curta reunió amb l’alcalde i regidors, per seguidament traslladar-se al teatre la Renaixença, on va tenir lloc l’acte de presentació, que va començar a les 13’10 h.

La presentació pròpiament dita va anar a càrrec de l’alcalde, que durant aproximadament 45 minuts va anar explicant als assistents -prop d’un centenar de persones- tot el procés de les obres realitzades. Mitjançant una projecció de diapositives a la pantalla del cinema-teatre, Josep M. Castan va comentar diferents moments de les obres així com diversos mapes de la canalització de la xarxa d’aigua als tres nuclis de població, amb el recorregut de la xarxa de tuberies i la localització dels dipòsits i estacions de bombeig. També va informar que s’han instal.lat preses d’aigua per als bombers al llarg de les línies de canonades. En acabar, el conseller va fer una intervenció de poc més de 10 minuts, on va remarcar la importància de l’obra, de la qual va dir que “no és una actuació més, és una obra estratègica” i va dir que “a Cornudella de Montsant hi ha un ajuntament que sap on va“. També va fer palès el compromís del seu departament de manera molt especial amb els municipis petits i mitjans, i la importància de repartir els recursos no pel nombre d’habitants d’un territori, si no per les necessitats reals, per tal d’equilibrar el conjunt del país. Una vegada va acabar la seva intervenció, va tenir lloc al mateix local un aperitiu amb tots els assistents.

Una obra important i necessaria

Els problemes d’abastiment d’aigua a la vila venen de lluny. En la història recent de la vila, el primer projecte per subsanar-los és de l’any 1985, de l’empresa Eurostudios de Madrid, redactat per l’enginyer de la Diputació, Juan Zaballos, el juny de 1985. Estiu rera estiu, amb l’augment de població, la vila patia restriccions d’aigua. Es van començar les obres, finaçades per la Diputació, per tal de millorar la conducció de l’aigua des dels punts de captació, el més important situat a la part alta del barranc del Carcaix, a càrrec de l’empresa “Hidráulica y Obras”. Però l’empresa va executar les obres tan malament que aviat van quedar obsoletes. Fins el punt que l’Ajuntament va impugnar les obres, i l’empresa Hidráulica y Obras va ser apartada de les obres oficials. Després de diverses visites de l’enginyer i cap de la Junta d’Aigües de Tortosa, es va redactar un projecte per subsanar el bunyol fet per l’anterior empresa. Passen els anys i l’any 1994 canvia l’Ajuntament, que deixa de banda l’arranjament del projecte inicial i entra en contacte amb la Junta d’Aigües de Tarragona, per fer un estudi d’alternatives. Mentrestant, els problemes d’abastament d’aigua continuen, accentuats a l’estiu. Les alternatives que es posen damunt la taula són tres, que l’any 2001 enfronten l’equip de govern de CiU amb l’oposició d’ERC, ja que tots dos es decanten per una alternativa diferent. L’any 2003 hi ha un nou canvi d’ajuntament, i el nou equip de govern es posa com a objectiu acabar amb els problemes d’aigua, que s’està convertint en un mal endèmic. Finalment, l’any 2004 s’inicien les obres que tot just ara s’han acabat, amb l’arribada de l’aigua a Albarca.

Les obres de millora d’abastament a Cornudella han comportat la substitució de canonades per unes de major diàmetre, la construcció de dos nous dipòsits de 700 mil i 550 mil litres, que se sumen al primitiu de 250 mil litres; i una estació de bombeig. Així, actualment Cornudella pot disposar de 1’5 milions de litres d’aigua emmagatzemada, davant els 250 mil litres que hi havien abans de les obres. A més, tot i que l’aigua arriba als dipòsits de forma natural, l’estació de bombeig permet bombejar l’aigua en moments puntuals de necessitat. A banda de la conducció de l’aigua fins als dipòsits, en els darrers anys també s’ha anat renovant la xarxa urbana, fins al punt que ara per ara, segons l’alcalde, “un 90 o 95% de la xarxa d’aigua del poble és nova“. Pel que fa a Siurana, que aprofita part de la xarxa que porta l’aigua a Cornudella, també es va construïr una estació de bombeig per pujar l’aigua fins la població.

El cas d’Albarca és especialment significatiu. Com va reconèixer el mateix alcalde durant la presentació, el poble d’Albarca “sempre ha estat el gran oblidat“. Fins ara, l’aigua s’agafava de fonts pròximes, insuficients a l’estiu, quan s’havia de portar l’aigua amb cisternes. Actualment l’aigua es porta des de la zona dels Puntalots, on diverses fonts s’han canalitzat fins al Mas d’en Lluch, on s’ha construït una estació de bombeig que la impulsa fins a Albarca. La construcció de l’entramat de canonades pel nucli urbà tampoc ha estat fàcil. El terreny és especialment dur, i moltes edificacions estan contruïdes al damunt de la roca, fet que ha dificultat la instal.lació. Amb aquestes obres, a les quals es va posar el fil a l’agulla l’any 2005 i s’han vist enllestides enguany, els veïns d’Albarca experimenten per primera vegada un fet tan quotidià en altres llocs com veure un comptador d’aigua a la façana d’una casa.

Fotos: 1- Arribada del conseller a l’Ajuntament.

4 respostes a “El conseller Jordi Ausàs presenta les obres realitzades per millorar la xarxa d’aigua potable a Cornudella de Montsant, Albarca i Siurana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.