"El falsari", nou llibre del falsetà Toni Orensanz

Cornudella web 30/03/2010.- El periodista i guionista Toni Orensanz acaba de publicar un nou llibre, “El Falsari” (Cossetània Edicions), la seva primera obra amb elements de ficció. A “El Falsari”, l’autor parteix de la seva recerca i el vincle amb la vida local a Falset i la comarca del Priorat, per parlar d’una realitat que, tal i com explica, es podria situar a qualsevol altre lloc del món. Allò que narra El Falsari forma part de la història local, i, alhora, podria tenir lloc a qualsevol indret de la Mediterrània: “És veritat que la majoria de fets que explico succeeixen en un lloc molt concret, però que en el fons passen a tot arreu, a Itàlia o a pobles de Grècia.” Falset i el Priorat són els escenaris en què es desenvolupa l’acció dels protagonistes, que, en algunes ocasions, hi apareixen amb els seus noms reals. El Falsari es basa en la rumorologia que a la comarca es manté, segons l’autor, gràcies a un cert estancament i fins i tot davallada de la població durant el segle XX, en un àmbit rural. Segons l’autor, a El Falsari narra allò que extreu d’escoltar els veïns i observar el seu entorn, però, al contrari del que havia fet fins ara, no busca ser rigorós amb la realitat que descriu: “El punt de partida és el d’un periodista que escolta els seus veïns, però el títol del llibre ja és una declaració d’intencions. Jugo a fer la bola més grossa a partir del que m’han explicat. A mi el que m’agrada és anar pel mon i trobar bones històries, després els dono la forma que em ve de gust, potser un document per a la televisió, una obra de teatre, una novel·la…”. L’autor ha fet un blog dedicat al seu darrer llibre: http://elfalsari.wordpress.com/

Toni Orensanz (Falset, 1970) és periodista i guionista freelance. Articulista habitual del diari La Vanguardia, col·labora amb nombrosos mitjans de premsa, ràdio i televisió locals i nacionals, entre ells el Diari del Priorat, d’on és cap de la seccó d’Opinió i hi té una secció pròpia. L’any 2003 (12 de novembre), Toni Orensanz va escriure un article a La Vanguardia – Tarragona que portava per títol “Internet: El foro del Priorat” on va parlar de la web cornudellenca prioratdigital.com.

Des del 1989, ha realitzat tasques informatives per a la Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Descobrir Catalunya, GEO i altres mitjans escrits i àudiovisuals, gairebé sempre en les zones rurals de Catalunya (especialment en el Camp de Tarragona i les terres de l’Ebre). Com a guionista ha estat vinculat a la productora El Terrat. L’any 2008, el programa ‘Cops de geni’ (Xarxa de Televisions Locals), del qual era codirector i creador, va ser guardonat amb el premi Miramar de televisió de la Diputació de Barcelona. També ha escrit alguns textos teatrals. La seva obra “Nicomedes, el verdugo diligente” ha estat llegida per l’actor Oriol Grau en diverses sales de petit format i al Festival de Monòlegs de Castelldefels 2007. Altres obres teatrals de la seva creació són “Bandera, banderita, bandereta” i “El mort”, un monòleg creat per al Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) i estrenat al Teatre Fortuny de Reus.

Té diversos llibres publicats, “Passió, sang i oblit” (2001) i ha participat en obres col·lectives com “Jo no sóc de Barcelona” (2000), Priorat (2004) o “Ebro, el río y la vida” (2007). El més conegut de tots ells va ser l’èxit editorial “L’òmnibus de la mort: parada Falset”, editat l’any 2008.

Foto: Toni Orensanz (http://elfalsari.wordpress.com/). Font de la informació: http://elfalsari.wordpress.com/ i Cossetània Edicions (http://www.cossetania.com/)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.