Òscar Palazón i Jesús M. Tibau presentaràn dos dels seus llibres a Cornudella

Els escriptors Òscar Palazón i Jesús M. Tibau presentaràn a Cornudella el proper dissabte 27 de març els seus llibres  “Un rostre que no és meu” i “Una sortida digna”

Cornudella web 24/03/2010.- “Un rostre que no és meu”, d’Òscar Palazón, el comenta Jesús M. Tibau: El llibre està estructurat en dues parts ben diferenciades. La primera en forma de capítols breus, tractats en primera persona, on l’autor es posa a la pell de diversos personatges que conformen la cara oculta i bruta de la nostra societat: pervertidors de menors, voyeurs, vells verds, skin heads, exhibicionistes. A mi, personalment, és la part que més m’ha agradat, i penso que deu haver estat una feina dura per a l’escriptor. La segona està narrada en tercera persona i el lector va relligant les diverses històries viscudes a la primera part i, almenys en el meu cas, m’incita a fer una segona lectura, cosa representativa de l’alt valor qualitatiu de l’obra.

A més d’aquestes dues parts, cal dir que el text està escrit de forma molt original, prescindint molts cops de les normes de puntuació per tal de fer més viu un relat d’uns personatges que també prescindeixen de les normes ben vistes de conducta per la societat, almenys de màscara endins. Molts cops, l’autor juga a enganyar-nos, i ens disfressa els personatges de víctimes, per a desemmascarar-los després amb un hàbil cop d’efecte que ens sorprèn. I jo valoro molt l’efecte sorpresa i l’originalitat en els llibres, i no deduir a la pàgina 15 quin serà el final. Aquesta impressionant novel·la on posa al descobert els nostres baixos instints, pretèn delatar la hipocresia d’una societat on els seus membres volen amagar les deixalles pròpies sota les alfombres, i ens planteja preguntes terribles: Qui som nosaltres? Què amaguem darrera la nostra façana? Quantes façanes tenim? Qui està lliure de culpa? Suposo que no és casualitat que les últimes paraules de la primera part del llibre siguin “hipòcrites de merda”. Un llibre impactant, agosarat, provocador, que no us deixarà indiferents. No us l’hauríeu de perdre.

“Una sortida digna”, darrer llibre de l’escriptor cornudellenc Jesús M. Tibau, el comenta Josep Maria Sansalvador: És un recull de vint-sis relats de llargada heterogènia. N’hi ha un que ocupa més de quinze planes i n’hi ha un altre que es despatxa en només dues línies. En tots ells, sense considerar-ne la longitud, hi és present la idea, el fet, la realitat de la mort. En alguns els morts hi són de cos present. En d’altres, els cadàvers hi tenen un paper actiu, de protagonista indiscutible. En certes narracions, el traspàs, la desaparició física serveix de pretext per a la construcció de la història. Certs contes del recull són veritables thrilers, bons exemples de peces del gènere negre. Alguns han estat manllevats de reculls anteriors, cosa que indica que el tema no ve de nou a l’autor. Basteix personatges humans, a vegades fantàstics, a voltes grotescs, sovint amb una personalitat minuciosament treballada, resseguida amb tiralínies. Com és habitual en els contes de Jesús Tibau, no hi manca una dosi d’ironia fina i elegant i un entorn on la tendresa i el sentiment hi són presents. Com en d’altres obres del mateix autor, s’hi observa tota la paleta de colors i de registres lingüístics. Segons l’estil de la història, té la flexibilitat de triar el vocabulari i els girs adients. Com a marca de la casa, com a bon autor ebrenc, no ens passaran per alt les particularitats pròpies de la parla de les comarques meridionals del Principat. La mort, una part fonamental de la vida, és vista amb mirada polièdrica. Vint-i-sis contes que tracten de mort, de morts i de mortals, però que acaben més o menys bé. Amb Jesús M. Tibau podeu estar tranquils i descansar en pau.

Òscar Palazón és natural de Lleida (1969) i resident a Les Borges del Camp. Llicenciat en filologia anglogermànica, treballa de porfessor d’anglès a Les Borges del Camp. Després de publicar poesia i contes en diversos reculls col·lectius, el 2005 apareix el seu primer poemari, “Atles de la memòria”, i “Un rostre que no és meu”, l’any 2008, és la seva primera novel·la amb la qual obté el XVI Premi de Narrativa Vila de l’Ametlla de Mar. El 2009 publica la segona novel·la, “El fotògraf”.

Jesús M. Tibau és natural de Cornudella de Montsant (1964) i resident a Tortosa, és un especialista en relats breus, recollits a Tens un racó dalt del món (2001),Postres de músic (2005) (Premi Marià Vayreda) i El vertigen del trapezista (2008), a més de nombroses participacions en reculls col.lectius. L’any 2009 ha publicat el recull de poemes “A la barana dels teus dits”. També és coneguda la seva activitat com a blocaire des de “Tens un racó dalt del món” (jmtibau.blogspot.com), amb els seus jocs literaris, entre altres iniciatives.

La presentació tindrà lloc el dissabte 27 de març de 2010 a les 19 hores a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Conudella de Montsant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.