Relació de defuncions de l'hospital militar de la Serra d'Almos (19 setembre – 21 novembre 1938)

RELACIÓ DE DEFUNCIONS DE L’HOSPITAL MILITAR DE LA SERRA D’ALMOS
Jaume Gimeno, la Serra d’Almos, febrer 2010

“ESPECIAL. JUTJAT MUNICIPAL DE LA SERRA D’ALMOS”
Llibre Registre de totes les defuncions Militars que van tenir lloc en aquesta població des de el dia 19 de setembre de 1938 (fins al 21 de novembre)i foren enterrats en el Cementiri Municipal

Entre el mes de setembre i, fins a finals de novembre de l’any 1938 va funcionar un hospital militar a La Serra d’Almos. Estava situat als afores del poble; en el mas d’Alerany, que es va habilitar per aquest efecte. Es pot considerar com un hospital de segona línia on feien cap els ferits que per motius mèdics no eren portats al tren-hospital de l’estació de Guiamets-La Serra d’Almos, situada a escassos 4 km de la nostra població. Els soldats morts a l’hospital eren enterrats a una fossa comuna excavada en el cementiri del poble. Existeixen diversos testimonis que poden certificar la seva ubicació exacta, així com també sobre alguns aspectes del funcionament de l’hospital.

A través de la publicació a la revista TIVISSA nº67 del llistat de defuncions militars produïdes a l’hospital de La Serra, vam tenir un coneixement més precís sobre la fossa comuna del nostre cementiri. I, així, a poc a poc, des de la nostra precària situació de “nucli agregat” al municipi de Tivissa, hem anat tirant endavant aquesta iniciativa de reconeixement públic de la fossa fins aconseguir el suport del Memorial Democràtic per a fer un acte d’homenatge a les víctimes el proper 16 de maig .

Esperem que tot plegat sigui un pas més per la recuperació de la història d’un període recent ple de morts que encara esperen ser localitzats pels seus últims parents.

.

>> Accedir al llistat <<

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.