Cornudella torna a entrar en el mapa eòlic

L’Acord comarcal sobre la implantació de l’energia eòlica al Priorat, signat el juny de 2001, delimitava clarament quines eren les zones del Priorat on es podrien construïr parcs eòlics, i Cornudella no era una d’elles

Cornudella web 18/02/2010.- El govern de la Generalitat torna a posar Cornudella de Montsant en el mapa eòlic, proposant vuit zones distribuïdes en onze comarques, anomenades “Zones de Desenvolupament Prioritari” (ZDP). En total, una quarentena de municipis catalans van rebre aquest dimecres la proposta de la Generalitat per a la creació del futur mapa eòlic de Catalunya, entre ells Cornudella i els pobles veïns de Porrera, Arbolí i Alforja. Les zones incloses en el mapa eòlic seran les úniques on es podran ubicar els parcs que encara estan per autoritzar. Hauran de ser instal·lacions de més de 5 molins i com a màxim de 50 megawats. La Generalitat assegura que s’han escollit seguint criteris de viabilitat ambiental, urbanística i paisatgística, i ha enviat als ajuntaments inclosos en aquestes zones la seva proposta perquè hi donin el vistiplau o hi formulin al·legacions. Un cop el govern n’aprovi el projecte definitiu, la construcció dels parcs s’adjudicarà a promotors privats a través d’un concurs públic que valorarà, entre d’altres, els beneficis que aporti al territori. El primer concurs es podria convocar aquest abril. Els parcs que s’hi construeixin assoliran una potència de 834 megawats. La inversió per desenvolupar el pla serà d’uns 1.100 milions d’euros, i la seva posada en marxa garantirà que l’any 2015 es generin els 3.500 megawats d’energia eòlica que estableix el Pla Nacional de l’Energia de Catalunya.

Antecedents eòlics
Pel que fa a Cornudella, ja hi va haver polèmica durant bona part de l’any 2000, quan es va parlar de posar parcs eòlics al Montsant. L’Ajuntament de Cornudella, en el ple celebrat el dijous 1 de febrer de 2001 a les sis de la tarda, es va posicionar en contra del parc eòlic del Montsant. El regidor Jaume Giralt (UDC), va presentar la moció en la qual demanava que l’Ajuntament Cornudellenc es posicionés en contra de la instal.lació del parc eòlic del Montsant. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de Jaume Giralt (UDC), Xavier Martínez (CiU) i Salvador Salvadó (ERC); es va abstenir Jordi Rocamora (ERC) i va votar en contra Miquel Gomis (CiU).

L’1 de juny de 2001, al Consell Comarcal del Priorat es va posar fi a la polèmica, en signar l'”Acord comarcal sobre la implantació de l’energia eòlica al Priorat”, a partir d’una moció presentada el 26 de març del mateix any. Bàsicament, l’acord contemplava donar llum verda únicament a la implantació de dues centrals eòliques a la comarca, als termes de Cabacés – La Bisbal de Falset i una altra a Margalef, vedant qualsevol altre projecte de central eòlica a la comarca. Van signar l’acord els representants de tots els partits polítics presents al Priorat: Joan Salvadó (CDC), Jaume Giral (UDC), Salustià Àlvarez (PSC), Agustí Masip (FIC), Xavier Llauradó (ERC), i Roger Pasqual per part de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat (PDPNP).

Tornant a Cornudella, l’any 2003 es va projectar un altre parc eòlic, en aquesta ocasió a la zona dels Segalassos. Aleshores, l’empresa reusenca Catalana d’Energies Renovables SL, va presentar a la Generalitat de Catalunya un projecte d’instal.lació d’un parc eòlic en aquesta zona, situada entre els termes municipals de Vilanova de Prades, Cornudella de Montsant i Prades, concretament en els paratges de Los Segalassos, Puig Ventós i la Castellona, a unes alçades compreses entre els 830-950 m sobre el nivell del mar. El presspost del projecte, que incloia instal.lacions elèctriques, subestació, obra civil i aerogeneradors era de 28.211.048,64 euros (4.700 milions de pessetes), i una potència de 27 MW, amb 18 aerogeneradors de 1500 KW cadascún, amb una alçada de fins a 85 metres i tres pales de 77 metres de diàmetre. Aleshores, l’ajuntament de Cornudella de Montsant es va posicionar en contra dàquest parc eòlic. L’alcalde de Cornudella, Josep Mª Castan (ERC), va deixar clara la postura de l’ens municipal: “Aquest tipus d’instal.lacions no estàn contemplades en les normes municipals. Nosaltres, com a ajuntament ens hi oposem, tot i que naturalment s’ha de consultar amb el poble“.

Ja hi tornem a ser?
Han passat uns quants anys, i sembla que els polítics perden amb facilitat la memòria. Alguns dels mateixos partits que l’any 2001 van signar l’acord eòlic del Priorat, tornen ara a presentar un nou mapa eòlic on es proposen zones susceptibles d’acollir parcs que no es contemplaven en aquell acord, que delimitava clarament les zones de la comarca on podien implantar-se. De moment, les primeres reaccions no s’han fet esperar, la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat (PDPNP), ja ha desaprovat la falta d’informació i transparència del nou mapa eòlic, i critica que “només els ajuntaments tinguin la informació i que en 10 dies hagin de dir-hi la seua, que a més no serà vinculant, no sé si mereix cap comentari, en tot cas recorda certs procediments poc transparents i rifes diverses“. Pel que fa a l’alcalde de Cornudella, aquesta web no ha pogut posar-se en contacte amb ell, tot i haver-ho intentat diverses ocasions al llarg de la tarda d’avui. Tot i això, segons altres fonts municipals solvents consultades, la proposta del govern no ha caigut gaire bé a l’Ajuntament cornudellenc.

Podeu veure el futur mapa eòlic de Catalunya en aquest enllaç

Foto: Aerogeneradors del parc eòlic de Trucafort, situat en els termes d’El Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella (Priorat), i Colldejou i l’Argentera (Baix Camp), amb el Montsant al fons. (www.gepec.org)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.