el CAP de Cornudella

Les tecnologies aplicades a la medicina arriben a l'Àrea Bàsica de Cornudella

el CAP de Cornudella
El CAP de Cornudella. Foto: Carles X. Cabós.

10/08/2005 (Recull de notícies La Tralla).- Amb l’objectiu d’apropar els serveis d’atenció primària als ciutadans i aprofitant les oportunitats que ofereixen les tecnologies de la informació, l´Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa dos serveis pioners a l´Àrea Bàsica de Cornudella: la visita mèdica per videoconferència a Prades i la teledermatologia a Cornudella de Montsant. L’àrea Bàsica de Salut de Cornudella de Montsant comprèn vuit nuclis, cinc de la comarca del Priorat (Cornudella, Ulldemolins, La Morera de Montsant, Scala-Dei i Poboleda) i tres del Baix Camp (Prades, Capafons i La Febró), amb una població total d’uns 2.500 habitants.

A l’estiu, la població de Prades augmenta de 500 a 5.000 habitants. Per poder atendre l´increment de la demanda assistencial que això suposa, des del passat 1 d’agost, l´ICS ha estrenat un servei de videoconferència que cada tarda connecta el consultori de Prades amb el centre de salut de Cornudella de Montsant, on s’ofereix atenció continuada les 24 hores del dia.

El primer contacte del pacient és amb la infermera, que aplica el pla de cures per resoldre les intervencions que li corresponen professionalment i escriu la seva valoració a la història clínica informatitzada. Si és necessària l’opinió del metge, es posa en contacte amb el metge de família de Cornudella a través d’una webcam. El metge, que també té accés des del seu ordinador a la història clínica del pacient, fa una nova valoració, estableix el diagnòstic i prescriu la medicació necessària sense que el pacient s’hagi de desplaçar fins a la consulta de Cornudella, ja que les receptes surten de forma immediata per la impressora del consultori de Prades. Durant aquesta visita virtual, no només la infermera parla amb el metge sinó que l’usuari també pot comunicar-s’hi cara a cara i preguntar qualsevol dubte que tingui. Si la gravetat del cas ho requereix, se cita el pacient per un altre dia o bé se’l deriva a l’hospital de referència. Aquest nou servei funcionarà durant tot el mes d’agost i, un cop acabada l’experiència, l´ICS avaluarà els resultats obtinguts i la possibilitat de posar-lo en marxa en altres municipis.

D’altra banda, el centre de salut de Cornudella també està desenvolupant un projecte pilot de teledermatologia. Aquest nou sistema evita que els pacients de la zona amb algun problema a la pell hagin de desplaçar-se fins a Reus per ser visitats pel dermatòleg. En aquest cas, el metge de Cornudella utilitza una càmera digital d’alta resolució per fer una fotografia de la lesió de la pell. La imatge captada es protegeix informàticament i s’envia per via telemàtica a l’especialista ubicat al centre de salut de Reus que, en temps real, fa el diagnòstic i aconsella el tractament.

La teledermatologia és una especialitat de la telemedicina que s’utilitza amb èxit en països com Austràlia, Noruega o els Estats Units. A l’estat espanyol, concretament a Galícia, aquest sistema funciona des de fa temps a les zones rurals on la població es troba molt dispersa i té un accés difícil als serveis mèdics. Els principals objectius d’aquest servei són millorar la capacitat de resolució dels metges d’atenció primària i l’accessibilitat a la consulta especialitzada, reduir el temps de resolució del problema de salut i, per tant, el temps d’incertesa del pacient no diagnosticat, i evitar els costos socials atribuïbles al desplaçament i a la pèrdua de temps laborable. El projecte pilot de teledermatologia a Cornudella es va iniciar el passat mes de febrer i es desenvoluparà fins al novembre, que serà quan es recolliran les dades, s’avaluaran i es farà una memòria dels resultats obtinguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.