El Parc Natural de Montsant regula l’escalada per salvaguardar els nius d’aus protegides

Només a cinc zones es podrà dur a terme aquesta activitat tot l’any i a dues, en determinades èpoques

El Punt, 29/05/2005. N. ALBISUA. La Morera de Montsant.- Tots aquells que vulguin practicar l’escalda en roca al Parc Natural de la Serra del Montsant hauran de tenir en compte una sèrie de condicionants en breu. Tot i que es mantenen la majoria d’indrets on tradicionalment es desenvolupava aquesta activitat, una comissió formada per diverses entitats ha limitat les zones a cinc, mentre que en dues més només es podrà escalar del 15 de juliol al 31 de desembre. La principal causa d’aquesta regulació és mediambiental. Amb la decisió es pretén protegir les aus en perill d’extinció que nidifiquen al parc, com són l’àliga cuabarrada i el falcó pelegrí, però també altres ocells, com l’astor. A més, també s’ha volgut posar fi a la inseguretat que tenien alguns propietaris de terrenys a la zona.

aliga_cuabarrada350px
Aliga Cuabarrada.

Ha calgut més d’un any de converses i negociacions entre els diversos actors implicats per arribar a un acord i regular l’escalada al Parc Natural del Montsant. La iniciativa va sorgir del mateix col·lectiu d’escaladors, «molt conscienciat pel que fa a la protecció de les aus en perill d’extinció», segons la directora del parc, Neus Miró. I és que el principal factor tingut en compte a l’hora d’elaborar el mapa de l’escalada ha estat, precisament, la salvaguarda d’aquestes aus protegides, concretament de les zones de nidificació. L’escalada no suposa un perill imminent per als ocells, però obrir vies allà on nidifiquen sí que pot comportar que les aus marxin. Per això s’ha decidit establir unes zones condicionades a l’època de cria dels ocells, i unes altres on serà totalment prohibida l’activitat de l’escalada. Així, doncs, es podrà escalar lliurement a la zona que va des del collet del Ros fins a la punta de Sant Roc, a Cabacés; a l’extensió compresa entre Sant Salvador i la Cova dels Colls, a Margalef; a la zona de Lo Cingle fins a la Cingla Closa, prop de la Morera; als cingles de Sant Joan de Cornudella, i a la zona entre la Cova de la Taverna i la Rovellosa, prop del pantà de Margalef. Hi haurà dues àrees condicionades, la més important de les quals s’estendrà des del grau de l’Annet fins al grau de Montsant. A la resta del parc, estarà prohibit escalar, i es perdran zones com ara el Molí de l’Espasa o Santa Magdalena d’Ulldemolins. Els escaladors veuen bé la mesura, no debades va ser iniciativa del col·lectiu, tot i que també va influir el fet que «alguns propietaris de parcel·les al Montsant no volien que es practiqués l’escalada», segons David Brascó, membre de la comissió reguladora. Els propietaris, a més, «demanaven que se’ls eximís de qualsevol responsabilitat quant a la seguretat dels escaladors, per la qual cosa, qualsevol incident serà responsabilitat directa del mateix esportista», explica Neus Miró. Tot plegat, però, no vol dir que no es puguin obrir noves vies, «sempre i quan ho comuniquin al parc i des de la comissió no es vegi cap inconvenient», explica Miró. Els escaladors, doncs, veuran «senyalitzades les zones permeses a les àrees de penetració del parc», segons va explicar Carles Izquierdo, de la Federació Entitats Excursionistes, membre de la comissió.

La serra del Montsant està considerada com un dels millors llocs per practicar l’escalada i el senderisme, i són famoses la roca de Missa, el grau dels Barrots i la roca de les Hores, entre d’altres. Aquestes ofereixen als iniciats la possibilitat de desenvolupar la seva arriscada activitat i, alhora, de gaudir d’un entorn immillorable. No és estrany, doncs, que Cornudella de Montsant fos, fa dos anys, la seu de la primera trobada internacional d’escaladors. En aquestes jornades hi van assistir escaladors de renom del panorama internacional com ara Tim O’Nelly, Leo Holding, Ellie Chevieux i l’alemany Alex Huber. I és que a Cornudella, a la Morera i a Arbolí (serra de Prades) hi ha tres de lez zones d’escalada en roca -escoles d’escalada- més importants de Catalunya i reconegudes arreu del món. Per això, els responsables del parc natural han intentat regular l’activitat que, tot i que no és gaire agressiva per al medi, pot acumular molts visitants a la serra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.