Tercera fase de consolidació de les restes del castell de Siurana

El consistori reclama finançament per poder enllestir tot el projecte de recuperació

Siurana_castell
Restes del Castell de Siurana al Salt de la Reina Mora. Foto arxiu.

16 de març de 2005 (Recull de notícies La Tralla).- L’Ajuntament de Cornudella ha aprovat la tercera fase de consolidació del castell de Siurana, que consistirà a netejar i reforçar el recinte on hi ha un mur de maçoneria que acaba sobre un fossat obert a la roca, conegut com el Salt de la Reina Mora. El consistori continua així el lent projecte de recuperació del castell, a l’expectativa que altres institucions s’impliquin en la recuperació històrica del que fou l’últim enclavament sarraí de Catalunya.

Aquesta tercera fase forma part del projecte que ha redactat un equip d’arquitectes encapçalat per Josep Huguet Monné, i que preveu la recuperació, en tretze etapes, del castell de Siurana, la fortalesa sarraïna que va ser conquerida pels cristians a començaments del segle XII i que va ser enderrocada per ordre reial després de la Guerra de Successió. En les dues primeres etapes es van netejar i consolidar murs dels anomenats recintes sobirà i jussà i ara es continuarà aquesta tasca a la part on hi ha el fossat conegut popularment com el Salt de la Reina Mora. L’objectiu final del projecte «no és reconstruir el castell, sinó fer-lo visitable perquè el públic conegui el passat àrab de l’indret», explica Josep Huguet. A banda de les restes de murs i d’estances, les ruïnes inclouen també vestigis de la que és, fins al moment, la mesquita més antiga que es conserva a Catalunya.

Però per aconseguir executar les etapes finals, que també suposarien la creació d’un centre d’interpretació i l’habilitació d’itineraris senyalitzats i segurs entre les ruïnes, l’Ajuntament de Cornudella necessita l’ajut econòmic d’altres administracions. L’alcalde, Josep M. Castan, va explicar ahir que el projecte fa temps que està presentat al Ministeri de Foment per aconseguir finançament de l’anomenat 1% Cultural: «Però fins ara no hem obtingut cap resposta». Per a aquesta fase, el consistori ha aconseguit un ajut de 12.000 euros de la Generalitat i ara espera també obtenir més recursos per part del Parc Natural de les Muntanyes de Prades: «El parc ha de potenciar també el patrimoni històric i cultural d’aquests pobles, i no tan sols el natural, i en aquest sentit Siurana té molt per oferir». El conjunt històric de Siurana va ser declarat paisatge pintoresc el 1961 i conjunt històric el 1994. Malgrat això, i la seva importància, ha rebut molt poques atencions per part de les administracions. Les primeres intervencions del projecte integral de consolidació, que preveu una inversió d’uns 1,8 milions d’euros, han aconseguit, de moment, aturar el procés de degradació que l’últim reducte musulmà del país va patir durant segles.

.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.