La Plataforma del Priorat valora positivament les reunions mantingudes aquesta setmana per tractar el tema eòlic

La comissió de seguiment de l’Acord Comarcal sobre al implantació de l’energia eòlica al Priorat rebutja formalment projectes com el de la Morera, que, “en cap moment, no ha estat ni tan sols plantejat al si de la comissió ni respon realment als objectius i plantejaments que s’esgrimeixen

pdpnp_200x179Divendres 7 de maig de 2004, PrioratDigital.- La Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat (PDPNP) ha valorat positivament les reunions que el Director General de planificació ambiental i sostenibilitat, senyor Jordi Cañas va mantenir el passat dilluns al Priorat, primer amb la Comissió de seguiment de l’Acord comarcal sobre al implantació de l’energia eòlica i finalment amb la PDPNP.

En la primera reunió s’exposà al director general el sentit de l’acord comarcal que representa el consens de les forces polítiques i la societat civil sobre la capacitat i la voluntat d’assumir la contribució de la comarca en el desenvolupament de l’energia eòlica, essent com és fins ara la que ho fa de manera més important. Se li exposà també la funció i els objectius de la comissió de seguiment de l’acord que ha de vetllar pel seu compliment i que és l’ens que ha de dirimir les qüestions relacionades amb implantació eòlica al Priorat. Per aquest motiu la comissió rebutja formalment projectes com el de la Morera que, en cap moment, no ha estat ni tan sols plantejat al si de la comissió ni respon realment als objectius i plantejaments que s’esgrimeixen (tècnics i econòmics) a més de situar-se a les portes del Parc Natural. Es va demanar formalment que fos la interlocutora davant l’administració en aquests temes, tant pel que fa a l’estat de la qüestió actualment, com pel que fa als treballs encaminats a la confecció d’un nou mapa eòlic. En aquest mateix sentit es demanà la inclusió de l’Acord comarcal en la nova regulació, petició que va ser atesa pel delegat de Medi Ambient a Tarragona, Josep Lluís Pau, que va avançar el compromís del govern per reconèixer el pacte com un interlocutor vàlid a l’hora de redactar el nou mapa eòlic.

La PDPNP, al seu torn, manifestà al Director General la preocupació per la situació actual d’impàs que, sense un nou mapa eòlic, permet tirar endavant projectes gens consensuats i insistí en la necessitat de desbloquejar com més aviat millor aquest tema. La Plataforma va demanar de participar activament en la confecció del nou mapa eòlic i que l’Acord comarcal fos respectat i inclòs en aquest mapa. A finals de Maig està prevista la primera reunió del Consell Assessor del Mapa Eòlic, on tant les diverses plataformes com el GEPEC seràn tinguts en compte com a interlocutors. Prèviament s’ha de constituir el Consell (encara no ho està) via decret.

D’altra banda, Jordi Cañas es va mostrar molt interessat a conèixer la feina que s’està fent al Priorat per confeccionar la carta del paisatge que hauria de formar part de la futura llei del paisatge que es vol impulsar des del govern català. En aquest sentit, va dir que es propiciarà a les comarques un debat social sobre la necessitat de la implantació eòlica amb l’objectiu d’aconseguir pactes com l’aconsseguit al Priorat.

Malestar amb La Morera de Montsant

La PDPN va manifestar a Jordi Cañas el seu malestar pel projecte de la Morera de Montsant perquè perverteix un model que des de l’entitat s’ha plantejat com a alternatiu a les grans centrals sense respondre a les necessitats reals ni respectar el consens comarcal. Properament la PDPNP lliurarà al Departament de Medi Ambient les signatures recollides en defensa de l’Acord Comarcal i desaprovant el projecte de la Morera. D’altra banda, s’insistí en el fet que si es considera el desenvolupament de les energies renovables com a una actuació política prioritària, cal introduir criteris d’utilitat pública que facilitin una distribució territorial més equilibrada i que evitin que, independentment de criteris tècnicament objectius, les zones deprimides econòmicament, amb problemes de finançament municipal siguin les que concentrin la immensa majoria de projectes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.