La Plataforma del Priorat s’oposa al projecte de central eòlica de la Morera

pdpnp_200x179Divendres 26 de març de 2004, PrioratDigital.- La Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat (PDPNP) s’ha posicionat en contra del projecte de central eòlica impulsat per l’ajuntament de la Morera de Montsant. Els arguments esgrimits per la Plataforma en contra d’aquest projecte son:

1. El projecte trenca l’Acord Comarcal de l’any 2001 sobre la implantació de l’energia eòlica al Priorat.
2. Defuig el debat i el consens de les entitats, institucions i persones que s’han preocupat per la preservació dels valors naturals de la comarca i pel seu desenvolupament sostenible.
3. Representa un impacte visual i paisatgístic a la ratlla del Parc Natural del Montsant.
4. Xoca frontalment amb els valors de la Carta del Paisatge que s’està impulsant a la comarca.
5. Es fonamenta en promeses de beneficis sense que les suposades parts interessades, entre elles els veïns de la Morera de Montsant, disposin de dades objectives del cost de la inversió, el termini d’amortització o la quantia dels beneficis.
6. Es presenta com a central modèlica d’autoconsum sense entrar en aspectes com ara la dependència de la xarxa elèctrica tradicional, la subvenció del kWh o la irregularitat del funcionament dels aerogeneradors.
7. Descarta sense motiu ni arguments altres alternatives energètiques, com ara la solar, que sí que permetrien una autonomia energètica real al municipi, amb un cost molt inferior i amb un impacte paisatgístic insignificant.

Tot i oposar-se a aquest projecte en concret, la Plataforma del Priorat reconeix que “el model de petites centrals productores d’energia que permetin autoabastir-se d’electricitat és un model més ecològic i sostenible que les grans macrocentrals imposades al territori que tenim actualment”. Tot i això, l’entitat ecologista planteja que “des del punt de vista de l’ecologia, els criteris energètics no són els únics que compten i s’han de considerar altres factors com ara la ubicació de les instal·lacions, l’efecte en l’entorn natural, el consens social o la viabilitat d’altres energies alternatives”. Aquest és el cas del Priorat, on segons la Plataforma, “el patrimoni natural, els productes agrícoles de qualitat i les activitats que se’n deriven han esdevingut el motor de la comarca i configuren el seu futur sostenible”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.