La revista La Vilella Baixa, un exemple de qualitat cultural i informativa comarcal

licorella_logo514x553px

El grup cultural “Llicorella” de la Vilella Baixa edita des del 1998 la revista local i comarcal que porta el mateix nom del poble que la va veure néixer. Aquesta publicació representa, per molts motius, una demostració de feina ben feta i un exemple a seguir a la nostra comarca, tan carent en publicacions periòdiques de qualitat
.
Una mica d’història

La revista La Vilella Baixa va començar a gestar-se en una reunió al café del poble durant les festes de Nadal de 1997. Uns quants vilellencs, inquiets per la inexistència d’un grup cultural o d’alguna colla que dugués a terme activitats culturals, es vàren trobar sense tenir clar, d’antuvi, quina mena d’expressió i materialització havíen de donar a les seves idees: grup de teatre, colla gegantera o d’altres.

A la fi van pensar que una revista podria servir de nexe d’unió entre els vilellencs, tant dels que viuen al poble com dels que han hagut de marxar però que conserven l’arrel del poble. Són tants! [pullquote]A la fi van pensar que una revista podria servir de nexe d’unió entre els vilellencs, tant dels que viuen al poble com dels que han hagut de marxar però que conserven l’arrel del poble. Són tants![/pullquote] A la vegada, aquest instrument podria facilitar la informació local, comarcal i tocar tants i tants temes que interessen als vilellencs: la història, el món del vi, la pagesia, l’ecologia, personatges del poble o vinculats a la comarca… Van decidir ja des d’un primer moment que la participació fos oberta a tothom. La idea va tirar endavant a pesar de comptar amb un equip de redacció molt minso, com aquell que diu sempre han estat no més de mitja dotzena de persones que s’ocupen de tot. Així doncs, amb aquest fi es va constituir una entitat associativa sense ànim de lucre amb el nom de “Grup Cultural Llicorella”. D’aquesta manera, l’entitat es definia com a grup cultural i a part de la revista els membres es comprometíen a organitzar altres aportacions a la vida cultural del poble: xerrades, exposicions, cursos, etc., algunes de les quals ja s’ha tingut ocasió materialitzar.

La revista “La Vilella Baixa” va veure la llum el juny de 1998 i es va presentar al públic precisament en un dels actes programats per la Festa Major del poble. Des del primer moment va tenir una gran acollida, ja que el primer número, que només comptava amb 20 pàgines, es va esgotar ràpidament. Amb el següents números vam augmentar el nombre de pàgines i el nombre d’exemplars. Així, el segon número ja en va tenir 24 pàgines, el tercer 32 i a partir del cinquè ja n’hi ha hagut 36. Es tracta d’una revista que pràcticament no porta publicitat i té una periodicitat semestral, surt al gener i al juliol. L’entitat gaudeix de dues subvencions institucionals i una altra d’una entitat financera. Ja ha complert els cinc anys d’existència i, a jutjar per les crítiques rebudes, no estan decebent als lectors, que esperen cada número amb interès. Pel que fa a la seva estructura i als seus continguts temàtics cal remarcar que hi ha una part molt definida i alguna altra més variable, ja que la publicació resta oberta a col·laboracions espontànies, que sempre es miren de captar, perquè la filosofia de la revista és que hi escrigui qui vulgui. Cada número consta d’un cos central en el qual s’hi poden trobar el temes següents:

Estructura de la revista

revista_n12
Núm. 12 de la revista

Les quatre pàgines centrals estan reservades a la història de la Vilella Baixa, des dels seus inicis fins al moment actual. En cada número hi ha un reportatge sobre un celler de la DOQ Priorat. Fins ara, quan ja ha sortit el nº 6, han sortit publicats els cellers de la Viella Baixa, Celler Sabaté i Celler El Pont, de la Viella Alta el Celler de la Catoixa, de Gratallops els cellers Costers del Siurana i Clos Mogador i de Porrera el Celler L’Encastell. També compta amb una entrevista a algun personatge amb una significació especial envers el poble des de qualsevol óptica. En aquest sentit, “La Vilella Baixa” ha entrevistat a personatges tan dispars com l’alcalde del poble, el president de la DOQ Priorat, a l’home més vell de la Vilella Baixa, a Lluís Llach, a Miquel Pinyol (cap del Pannell d’olis de Catalunya), als músics del poble, a Eduard Punset, a Víctor Mora, al ferrer de la Vilella, als Esplugues (família del poble que ha muntat un tren en miniatura), a Sisco Blanch (tècnic de l’ADV de la DOQ Priorat) i a Gemma Masip, tècnica de l’ADV de l’Associació Oleïcultors del Priorat. També compta amb una simpàtica pàgina d’humor satíric sobre temes propers al poble i a la comarca. En el darrer número (a la foto) aquest apartat fa una divertida referència al casament entre el príncep Felip i Leticia Ortiz, provant irrefutablement que el casament reial no es va celebrar a la Vilella Baixa per problemes tècnics i de protocol.

La literatura a la revista, ja sigui poesia o narrativa, pren forma sempre mitjançant escriptors locals o relacionats amb la Vilella Baixa, i també compta amb una secció de genealogia, dedicada a explicar l’origen dels cognoms dels vilellencs, i una altra secció dedicada a l’origen del nom o renom de les cases del poble. La salut també està present, amb un espai amb consells preventius o actuacions a realitzar en cas de malalties, així com un apartat infantil, amb contes i endevinalles; i la gastronomia queda plasmada en cada número amb la publicació de receptes de cuina casolanes. Pel que fa als col·laboradors, aquests fan arribar, per exemple, articles sobre el ball de saló i el ball en general, també ens parlen sobre l’esport, i hi ha una pàgina dedicada a la recensió d’algun llibre vinculat al Priorat. La informació local i comarcal té el seu espai en forma de notícies breus, en les quals es recull el que ha passat o el que s’ha fet a la Vilella Baixa durant els darrers mesos, així com notícies d’àmbit comarcal. Finalment, sempre es publica una fotografia antiga en la qual es reconeixen, després de molts anys, alguns vilellencs.

[pullquote]S’editen 350 exemplars cada semestre i es pot adquirir a tots els establiments comercials de la Vilella Baixa, a l’Oficina de Turisme de Falset, a l’estanc de Falset i a la llibreria Gaudí de Reus. [/pullquote]La resta de pàgines són col·laboracions espontànies o escrites pels redactors de la revista, a propòsit d’algun tema d’interès actual, històric, de qualsevol temàtica que es pensi que pot interessar al lector. En el darrer número, es fa una repassada a internet i les websites prioratines més interessants. La portada expressa quasi sempre un dels motius que es vol destacar del contingut del número, així com també una fotografia de la persona entrevistada. A més, hi ha un petit sumari dels temes que es tracten en aquell número. L’editorial gira al voltant d’algun tema d’actualitat, sigui local o no, i expressa l’opinió del grup. Normalment s’editen 350 exemplars cada semestre i es pot adquirir a tots els establiments comercials de la Vilella Baixa, ja siguin bars, restaurants o botigues, a l’Oficina de Turisme de Falset, a l’estanc de Falset i a la llibreria Gaudí de Reus.

________________________________________________________________________________________

Carles X. Cabós per a “Reportatges Priorat Digit@l”, febrer 2004. Text: Josep Sabaté, membre de l’equip de redacció de la revista “La Vilella Baixa” (Grup Cultural Llicorella) i Carles X. Cabós (PrioratDigital.com). Imatges i logotips facilitats per Salvador Bota, responsable de l’edició de la revista “La Vilella Baixa” (Grup Cultural Llicorella).
________________________________________________________________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.