La declaració de Parc Natural de les Muntanyes de Prades i el turisme rural seran una "prioritat" del govern per a ERC.

Ernest Benach proposa el soterrament de línies elèctriques com a ”factor de modernització i de preservació del medi”.

Cornudella de Montsant amb 2.070 hectàrees i Ulldemolins amb 197, únics municipis prioratins que compten amb terme municipal a les Muntanyes de Prades.

Siurana.
Siurana. Foto: Cornudellaweb.com

Dissabte 18 d’octubre de 2003, PrioratDigital.- Ernest Benach, cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya per la demarcació de Tarragona, va assegurar ahir a Prenafeta (Conca de Barberà) que el turisme rural i, dins d’aquest capítol, la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades serà una “prioritat” per ERC si accedeix al govern. Benach considera que el respecte al medi s’ha de fer compatible amb l’aprofitament “del potencial econòmic” de les comarques interiors que no siguin receptores del turisme de platja o de neu. Per tant, ERC proposa potenciar els allotjaments rurals en les poblacions d’entre 100 i 1.000 habitants i preservar el paisatge i el patrimoni de les línies elèctriques, amb el soterrament d’aquestes, o la instal·lació de parc eòlics en terrenys de poc valor paisatgístic. Això últim passa per avançar amb el PEIN i per la redacció d’un Pla Energètic a Catalunya.

Des que es va aprovar el decret 328/1992, de creació del Pla d’Espais Interès Natural (PEIN), la Generalitat ha pecat de “desídia” i encara no s’ha declarat parc natural les muntanyes de Prades. “Jo recordo que una de les primeres coses que vam aprovar al Parlament quan jo era diputat va ser aquesta declaració, però d’això fa gairebé deu anys i encara estem igual”, s’ha queixat Ernest Benach.

Per ERC, una declaració de parc natural, “si no va acompanyada d’un seguit de mesures econòmiques que convencin la gent que hi viu, un parc acaba sent un malentès per als habitants”, ha assegurat Benach. I per això, ERC exigeix que “les persones que viuen dins d’un parc han de tenir les condicions de vida dignes i n’han de poder gaudir”, ha subratllat.

En aquest context, ERC planteja canalitzar gran part del turisme de costa i de neu cap a altres zones superant-ne l’estacionalitat. El turisme rural és un “sector més que permet la diversificació i pot ser un punt de partida per millorar l’economia de les comarques que no reben el turisme de costa”, ha dit Ernest Benach.

Fomentar les cases de pagès, recuperar els cascs antics dels pobles i el patrimoni cultural d’aquestes comarques i promocionar itineraris temàtics d’interès històric o cultural són mesures que preveu ERC. I “com un factor més de modernització del país i, alhora, de protecció del medi”, Benach demana el soterrament de línies elèctriques.

Cornudella de Montsant i Ulldemolins, únics municipis prioratins afectats pel futur parc natural

Cornudella de Montsant compta amb més espai dins el futur parc de les Muntanyes de Prades (2.070,14 hectàrees) que dins el Parc Natural de Montsant (463,75 hectàrees). De fet, dels 18 municipis inclosos a les Muntanyes de Prades, Cornudella és el cinquè amb més hectàrees, després de Montblanc, Vimbodí, Mont-ral i Prades. Això es deu a que l’antic terme municipal de Siurana, actualment inclòs al municipi de Cornudella, està situat dins l’àrea del futur parc. Referent a aquesta zona prioratina, entre els punts d’interès que es descriuen en l’avant projecte del parc, destaquen, entre d’altres, el mateix poble de Siurana (declarat paratge pintoresc el 1961), les pintures rupestres de tipus esquemàtic a l’Abric de Gallicant, l’Alzina del mas de Barba (arbre monumental situat prop del barranc de la Gritella) i els Cingles de Siurana i pla de la Gritella que corresponen a àrees de cria l’àguila cuabarrada (Hieraetos fasciatus), el duc (Bubo bubo) i el falcó peregrí (Falco peregrinus). Ulldemolins també compta amb una petita part del seu terme municipal dins el futur parc, concretament 197,08 hectàrees. Inversament al seu veí, Ulldemolins compta amb més hectàrees dins el Parc Natural del Montsant (1.619,45).

La protecció jurídica de les muntanyes de Prades ha estat reiteradament reivindicada. Ja l’any 1932, el “Regional planning”, primer intent de planificació integral del territori de Catalunya, incloïa en la xarxa d’espais naturals que propugnava, amb la denominació de “parcs i boscos reservats”, el que anomenava “Muntanyes de Prades i de la Mussara”, amb una delimitació no gaire allunyada de la de l’actual espai d’interès natural de les Muntanyes de Prades. L’any 1961 (Decret de 19 de gener de 1961), a l’empara de la legislació en matèria de protecció del patrimoni històrico-artístic, el poble de Siurana i el seu entorn va ser declarat paisatge pintoresc.

Distribució en hectàrees segons el PEIN

Les Muntanyes de Prades, amb una extensió de gairebé 21.000 hectàrees, abarquen 18 municipis de cinc comarques diferents. Segons informació de la web del Departament de Medi Ambient, la superfície dels municipis inclosos en el Pla d’espais d’interès natural (PEIN), pel que fa a les Muntanyes de Prades és la següent: Alcover (722,54 hectàrees), la Riba (168,09) i Mont-ral (2.943,45) a l’Alt Camp; Capafonts (1.175,53), la Febró (1.417,04), l’Aleixar (19,64), Prades (2.253,36) i Vilaplana (1.820,82) al Baix Camp; l’Espluga de Francolí (667,49), Montblanc (3.525,47), Vallclara (359,51), Vilanova de Prades (266,96), Vilaverd (378,13) i Vimbodí (3.311,27) a la Conca de Barberà; el Vilosell (137,40) a les Garrigues; i Cornudella de Montsant (2.070,14) i Ulldemolins (197,08) al Priorat.

Per comarques, la que té més hectàrees dins les Muntantyes de Prades és la Conca de Barberà (8.508’83), seguida del Baix Camp (6.683’39),  Alt Camp (3.834’08), Priorat (2.267’22) i Les Garrigues (137’40).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.