La Plataforma del Priorat presenta al.legacions contra el projecte de central eòlica dels Segalassos.

pdpnp_200x179La Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat (PDPNP), en contra del parc eòlic “per l’impacte que aquest parc tindria en l’entorn natural i paisatgístic i perquè incompleix l’acord comarcal sobre la implantació de l’energia eòlica”.

Dilluns 11 d’agost de 2003, PrioratDigital.- Les al.legacions fan referència a diversos aspectes que segons la PDPNP no son compatibles amb la instal.lació de la central eòlica als Segalassos, que afecta als termes de Vilanova de Prades (Conca de Barberà), Prades (Baix Camp) i Cornudella (Priorat). Segons la mateixa font, geogràficament la central eòlica dels Segalassos s’ubica en una zona culminant de la serralada Prelitoral, àrea que constitueix un connector biològic de primer ordre entre espais naturals tan importants com la serra de Montsant, les muntanyes de Prades i la serra de la Llena. Per tant és una zona d’elevat valor natural on una instal·lació d’aquest tipus té un fort impacte. A més, la central hipotecaria futures ampliacions de l’espai d’interès natural de les muntanyes de Prades.

També es fa referència a la repercussió negativa que el parc eòlic tindria sobre diverses comunitats vegetals, destacant que en aquest espai hi conviuen espècies de flora úniques a Catalunya. Respecte a la fauna, la zona compta amb la presència d’espècies protegides com el gat mesquer, àguiles cuabarrada i daurada o el falcó, que tenen en aquest territori un sector principal de caça. També hi nidifiquen diverses parelles de duc, àguila marcenca, astor, esparver “i, molt probablement, també l’àguila calçada (Hieraëtaus pennatus), espècie molt rara a Catalunya”.

La Plataforma també esmenta que els Segalassos, per les seves característiques (carrascar molt ben conservat que recorda els espais de la meseta castellana) és un espai utilitzat per gran quantitat de rapinyaires en migració i d’altres d’errants. En aquest sentit cal destacar que en aquest espai es localitza una de les poques observacions fetes als Països Catalans d’àguila coronada (Aquila heliaca adalberti). Per als ecologistes prioratins “la construcció d’una central eòlica a la zona, no només incrementarà la mortalitat de rapinyaires protegits associada als impactes contra els aerogeneradors i les electrocucions amb les línies elèctriques, sinó que, a més, resultarà en la pèrdua de moltes hectàrees de territori apte per a la caça. Totes aquestes circumstàncies posen en perill la continuïtat d’aquestes poblacions”.

En les al.legacions es detallen totes les espècies animals i vegetals que es podrien veure en perill a causa de la central eòlica, i es recorda que l’Acord Comarcal sobre la Implantació d’Energia Eòlica al Priorat, signat el 30 de juny de 2001 per la Plataforma del Priorat i tots els partits amb representació municipal a la comarca, limita la instal·lació de noves centrals eòliques a un nombre d’aerogeneradors i uns emplaçaments concrets. La central eòlica dels Segalassos es troba fora de l’Acord esmentat. Sobre aquest darrer aspecte, cal esmentar que dels tres municipis afectats pel parc eòlic, només Cornudella de Montsant pertany al Priorat, per la qual cosa l’acord comarcal, en principi no afectaria als altres dos municipis inclosos en el projecte, Prades i Vilanova de Prades. De moment, l’únic ajuntament que s’ha posicionat clarament en aquesta qüestió ha estat precisament l’ajuntament prioratí, que ja ha avançat el seu desacord amb la instal.lació d’aquesta central eòlica. Per la seva banda, els ajuntaments de Prades i Vilanova de Prades encara no han pres cap decisió definitiva al respecte, en espera d’efectuar consultes amb els veïns.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.