La històrica “Fonda Montsant” desapareixerà per edificar dos blocs de pisos.

L’edifici, de 1901, va ser una fàbrica de sabó en els seus inicis i es va convertir en fonda als anys 30.

fondam1bis
La Fonda Montsant serà enderrocada.

Dilluns 14 de juliol de 2003, PrioratDigital.-  L’edifici de “Cal Saboner”, més conegut amb el nom de Fonda Montsant, aviat passarà a formar part de la memòria col.lectiva dels cornudellencs, quan la seva demolició doni pas a dos blocs de pisos, que canviaràn per sempre el paisatge d’aquesta part de la vila. Desde fa dues setmanes, els treballs d’acondicionament del terreny per a les obres ja estàn canviant aquest paisatge, amb la col.locació d’una valla al voltant d’on començaràn les obres i la tala d’alguns dels característics arbres que envolten la finca.

Tot i que els rumors ja corrien per Cornudella desde feia mesos, aquests han deixat de ser-ho per convertir-se en realitat. Entre aquests rumors n’hi havia un que deia que la façana de l’edifici estava protegida i per tant no la podien enderrocar. Rumors a banda, la realitat és que la façana no estava protegida i la Fonda Montsant anirà a terra. Amb la desaparició de la Fonda Montsant desapareixerà un dels edificis més representatius i coneguts del poble, que en els seus inicis, tot just començant el segle XX, va ser una fàbrica de sabó -d’aquí el renom de la casa, que ha perdurat fins avui-. La seva construcció es va iniciar en plena crisi de la fil.loxera, que va arribar a Cornudella el 4 de juliol de 1894, tot just quan la vila vivia la seva ‘època daurada’ i comptava amb més de 2.500 habitants. El seu promotor va ser Josep Gomà, i la posada en funcionament d’aquesta fàbrica en aquells temps difícils devia suposar una certa esperança davant la crisi econòmica que travessava el poble aleshores. Tot i això Cornudella, igual que la resta de pobles de la comarca, va continuar la seva inexorable despoblació, i en esclatar la guerra civil la vila ja havia perdut més de 1000 habitants respecte als que tenia en començar el segle.

La casa sempre ha estat propietat de la mateixa família (Butet-Gomà), i cap als anys 30, un descendent directe del primer “saboner”, Miquel Butet, va convertir l’edifici en una fonda, amb servei de bar i restaurant. En ella va menjar i dormir Josep Mª Espinàs en el seu “Viatge al Priorat” de 1957, llibre en el qual fa aquesta descripció: “(…) El que més m’agrada de la casa és l’entrada, el que en podríem dir vestíbul, que en realitat és un garatge. En aquesta gran peça hi ha, en aquest moment, un automòbil, tot de cadires de ferro, una bicicleta, una taula i dos càntirs al damunt, i a terra, tocant a les parets, un munt de sacs, bastants bidons, un cistell ple de raïm i un paraigua. (…)”.

En els anys 80 la fonda va tancar i va passar a ser únicament vivenda familiar. Tot i això, l’activitat va continuar als baixos de l’edifici, on el cap d’any de 1981, Miquel Butet -fill- va inaugurar el Pub Montsant -després pub Nexus-, que va funcionar durant uns anys paral.lelament amb la fonda i encara funciona avui dia. El pub Nexus, o simplement “pub”, nom amb que és denominat aquest establiment popularment, serà la darrera activitat econòmica que albergarà aquest edifici els seus més de 100 anys d’història.

Podeu veure un recull fotogràfic de la Fonda Montsant i les obres a mida que vagin avançant a:
http://www.cornudellaweb.com/galeria/fondamontsant/fondamontsant.html

Una resposta a “La històrica “Fonda Montsant” desapareixerà per edificar dos blocs de pisos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.