Mas d'en Torné

torne
Mas d’en Torné. Foto: Jordi Maynat.

Torner, el mas d’en (1) – lleugerament enlairat en el vessant esquerre del riu Siurana, gairebé davant i al SE del Molí d’en Pont, en territori transitat per veïns de Cornudella. És l’únic mas de Siurana habitat. El llinatge estava establert al mas, com a mínim, des de 1524.

Torner, el mas d’en (2) – Si bé l’edifici és al terme de Cornudella, a la vora esquerra del riu Siurana, a sol ixent del Pont del Molí, les terres que hi pertanyen, de bastant d’extensió, corresponen al terme de Siurana. És una denominació que trobem anotada des de 1622, sempre fent constar que és al terme de Siurana.

Torner, lo mas d’en (3) – quda clar que aquesta “masia” no té res a veure amb el mas d’en Torner actual, i que era a la Garranxa, cap a la banda del límit amb Porrera. La cronologia dels documents dona lloc a conjecturar que els Torner es van traslladar d’aquest mas de sota “la Toça” (el Molló) cap al mas actual, al terme de Siurana, cap al primer quart del s.XVII, o un centenar d’anys abans, si fèiem cas del “vulgarment se deya” del document de 1524.

———————————————————————————————————–

“Els masos de Cornudella de Montsant” està feta amb les fotografies de Jordi Maynat, de May-web, i el text està extret dels llibres “Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant”, de Ramon Amigó i Joan Bta. Espasa,  “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort, i “Siurana de Prades, enllà de la història i la llegenda”, de Ramon Amigó.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.