Mas d'en Revull

revull
Mas d’en Revull

Revull, el mas d’en – Com es veurà més avall, el mas ja hi era, com a mínim, a finals del segle XV. Ara és una ruïna, la magnitud de la qual encara dóna una idea de la importància que havia tingut l’edifici. Diuen que s’hi va viure fins cap als anys vint del segle passat (XX), època en que s’hi va calar foc. Un sector en bon estat, que eren els cellers, encara serveix de refugi. És encara no a mig km a l’E de la frontera amb el terme de la Morera, al bell inici d’un torrentet que, cap al SO, va a reunir-se,  ja alterme veí, amb el barranc de les Comes d’en Morell, i és arran del camí al qual el mas dóna nom. Hi havia dos masos contigus. També se’ls havia coneguts per mas d’en Ferrer (1565) i per mas d’en Sanç, segons l’anotació de 1658 infra, i per mas d’en Francesc (1724) i, potser, d’en Toda. Recop. 1628 parla d’un avellanar de Francesc Mas que “antigament” es deis d’en Sants, d’en Rebull i d’en Ferrer, amb que es confirma aquesta multiplicitat de noms. Devia ésser un dels dos masos, reunits en un, de que parla l’anotació de 1724.

Revull, el mas d’en – Són les terres situades entre Santes Gates, el tossal de Paradís, les Troies, els Abellars, els Penjants i el terme de la Morera. Cad. 1732 les anota sota tres denominacions diferents: mas d’en Revull, mas d’en Revull o Abellars i el mas, i, encara als Abellars anota una peça de terra dita “lo Mas”, propietat de Tomàs Aragonès, amb una extensió considerable de 33 jornals. Aquesta complexitat pot donar a entendre els dubtes que hi havia a l’hora de decidir a quina partida corresponia cada tros de terra. El conjunt d’aquestes inscripcions fa un total de 105 jornals i 3/8, que passa a 138 jornals i 3/9 si s’hi afegeix aquella peça aplicada ala Abellars. La compartien 14 propietaris, entre els quals Joan Anton Revull, Baptista Revull del Racó, Josep Revull i Pere Revull del Mas; aquest últim era el que hi tenia més extensió de terra a nom seu, amb 28 jornals i 2/8.

———————————————————————————————————–

“Els masos de Cornudella de Montsant” està feta amb les fotografies de Jordi Maynat, de May-web, i el text està extret dels llibres “Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant”, de Ramon Amigó i Joan Bta. Espasa,  “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort, i “Siurana de Prades, enllà de la història i la llegenda”, de Ramon Amigó.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.