Mas de Sant Marcell

marcell
Mas de Sant Marcell

La donació de Sant Marcell (1) – El 1180, Alfons I va fer donació de Sant Marcell a favor de Pere de Déu, conjuntament amb la vall de Porrera, perquè pugués edificar poblacions al lloc on vulgués. Hom ha vist en aquest document la fundació de la vila de Porrera, sense parar esment en la possibilitat de colonitzar Sant Marcell. És probable que s’intentés colonitzar aquest indret i potser es va obtenir un èxit relatiu, ja que si més no, setanta anys més tard, el 1258, el lloc sembla que tenia església. En donar Sant Marcell, el rei va concretar els límits del territori que concedia i, pel que fa a la banda nord, confrontava in illa serra que est super Sanctum Marcellum. Sobta aquesta confrontació quan immediatament darrera d‘illa serra hi havia d’haver Cornudella, i el més lògic hagués estat assenyalar-lo. A no ser que Cornudella no exixtís, o bé que encara fos un nucli agrari sense cap mena d’entitat pròpia. Tot això toca frontalment amb el que seria lògic de creure a partir de la suposada donació d’una carta de població (a Cornudella) el 1162, a no ser, esclar, que la primera colonització de l’indret propiciada per aquella carta, hagués fracassat.

És possible, també, que més endavant, amb posterioritat a 1180, hi hagués una nova concessió -o potser una permuta- que afectés als territoris de Cornudella i de Sant Marcell conjuntament, perquè, si més no, a mitjan segle XVIII, sembla que aquest darrer lloc ja formava part del terme de Cornudella.

Sant Marcell, (el mas de)  (2) – És una casa gran, situada a la vora esquerra i a poca distància del riu de Siurana, a uns 500 mts a l’E d’una faixa del terme de La Morera que s’interposa entre el de Cornudella i el de Poboleda, i a uns 750 mts a l’OSO del Molí dels Àubins, a una altitud aproximada de 360 mts sobre el nivell del mar. Es conserva en bon estat. Dóna nom a una partida de terra. Havia estat una dependència de la Cartoixa d’Escaladei, segurament un lloc de descans per als frares que queien malalts i als quals la precarietat de la salut no permetia de suportar la disciplina austera del monestir, segons l’opinió de gent il.lustrada. Els documents diuen que pertanyia al monestir femení de Bonrepòs; no va ésser fins el 1473 que Bonrepòs, traslladades les monges a Vallbona, va passar a formar part d’Escaladei. Segons Fonts, pàg.12, hi havia hagut l’ermita de Sant Marcell, un sant màrtir dels primers segles del cristianisme. Diu que vora el mas, quan ell publicava l’obra, en 1914, es veien les ruïnes de l’ermita.

———————————————————————————————————–

“Els masos de Cornudella de Montsant” està feta amb les fotografies de Jordi Maynat, de May-web, i el text està extret dels llibres “Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant”, de Ramon Amigó i Joan Bta. Espasa,  “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort, i “Siurana de Prades, enllà de la història i la llegenda”, de Ramon Amigó.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.