Mas de l’Anglès o d’en Vernet

masos_ingles
Mas de l’Anglès o d’en Vernet

Anglès, mas de l’Anglès –  Ara, tothom diu que és al terme d’Albarca. S’ha perdut el record de quan aquest nom s’aplicava al mas d’en Vernet. Ho sabem per documents de 1732 1 de 1815. V. Mas d’en Vernet –

Vernet, el mas d’en – Del mas no queda res. Ja estava ensorrat en 1724. Molt anteriorment, havia estat el mas d’en Joan Vilella, que ja hi era en 1399, perquè hi vivia Pascasi Vilella. Pascasi Vernet, d’Albarca, el va comprar als jurats i consiliaris de Cornudella el 7 de setembre de 1509. La partida de terra que en conserva el nom ocupa el sector N del terme, dels Cerdans i del Manou en amunt fins al Balcó i el serrat que separa el terme de Cornudella del d’Albarca, i del peu del cingle de Montsant a la carrertera d’Albarca o a la Moleta. Cad. 1732 no l’anota, però parla del mas de l’Anglès que, per Val. 1815, sabem que n’era una denominació equivalent. Hi inscriu vint propietats amb un total de 119 jornals i 3/8; el Dr. Baptista Toda hi té la peça més gran, de 34 jornals.

(N.de R.): Maria Elisabet Angles, del mas de l’Angles d’Albarca, es va casar al voltant de l’any 1736 amb Pere Cabre del mas de Cabre de Riudecols. (Informació facilitada per F. Xavier Solé, de Vilalba dels Arcs, 14/10/2018)

—————————————————————————————————————

“Els masos de Cornudella de Montsant” està feta amb les fotografies de Jordi Maynat, de May-web, i el text està extret dels llibres “Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant”, de Ramon Amigó i Joan Bta. Espasa,  “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort, i “Siurana de Prades, enllà de la història i la llegenda”, de Ramon Amigó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.